Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

V ČNB se vylíhli jestřábi

Tomáš Kudela, SAB Finance
SAB Finance/užito se svolením
Tomáš Kudela

Připuštění růstu sazeb znamená, že koruna bude volatilnější.

Reklama

Včerejší zasedání bankovní rady ČNB přineslo výrazný posun v rétorice. Hlavním momentem byla změna poměru hlasujících, kdy ze standardního poměru 5:2 a potom 6:1 pro ponechání sazeb hlasovali čtyři členové rady pro ponechání sazeb, tři naopak hlasovali pro zvýšení o 25 bodů. To znamená, že hlasování bylo hodně těsné a od hiku jsme nebyli daleko. 

Guvernér Aleš Michl navíc nebudil dojem, že se mu nechce zvedat sazby. Úvahy o tom, jestli to myslí s utahováním opravdu vážně utnul prohlášením, že část bankovní rady zvažovala zvýšení dokonce o 50 bodů. Snižování sazeb pak opět nebylo na pořadu dne.  

Jako hlavní spouštěč pro zvýšení sazeb označila ČNB schodek rozpočtu. Vládu a její liknavý postup při konsolidací státních financí označil guvernér jako hlavního viníka současné vysoké inflace a pohrozil, že pokud vláda nebude jednat, bude muset ČNB utáhnout podmínky za ni. Na červnovém zasedání bude zřejmě hodně živo a koruna může začít obchodovat prohlášení vlády ohledně konsolidace schodku státního rozpočtu.  

Pro korunu to znamená novou kvalitu, a i když reakce na Michlův výstup není zatím velká, trhy budou muset počítat s tím, že se můžeme dostat na vyšší sazby a posléze se déle vracet na standardnější hodnoty. 

Koruna tak může prodejním tlakům vzdorovat déle a úspěšněji, než trh očekával před zasedáním. Zároveň ale při nezvýšení sazeb hrozí i výrazné výkyvy opačným směrem, kvůli zklamaným spekulantům. Takový vývoj pak bude živit volatilitu, která bude firmy dále motivovat k hledání cesty, jak se proti výkyvům kurzů zajistit.  

Aleš Michl, guvernér ČNB

Stanislav Šulc: Mezi ČNB a vládou se rozhořel sympatický spor "Kdo za to může?"

Za inflaci může vláda, prohlásil razantně guvernér České národní banky Aleš Michl. Za inflaci je plně odpovědná Česká národní banka a její měnová politika, kontroval neméně ostře premiér Petr Fiala. Rozhořel se nám tu spor, který země dlouho neviděla. A je to dobře. O podstatě tuzemské inflace je totiž potřeba mluvit čím dál víc.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Guvernér ČNB Michl viní z inflačních rizik hlavně Fialovu vládu, neboť ta hospodaří s historicky rekordním schodkem

Lukáš Kovanda: Guvernér ČNB Michl viní z inflačních rizik hlavně Fialovu vládu, neboť ta hospodaří s historicky rekordním schodkem

Guvernér ČNB Michl viní z inflačních rizik hlavně Fialovu vládu, neboť ta hospodaří s historicky rekordním schodkem. Obava ČNB z přetrvávající vysoké inflace houstne, poprvé po letech končí hlasování její bankovní rady nejtěsnějším možným výsledkem, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Reklama

Související

Guvernér České národní banky Aleš Michl

Michl zkritizoval měnovou politiku minulých let. ČNB možná ještě sníží úrokové sazby, uvedl

Přečíst článek
Petr Sklenář, hlavní ekonom J&T Banky

Čekat na levnější hypotéku nedává smysl, říká ekonom Petr Sklenář

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme