Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Hamáček skončil. Bude jeho nástupce opět papaláš?

Jan Hamáček složil funkci předsedy ČSSD
ČTK
Dalibor Martínek

Jan Hamáček rezignoval na funkci šéfa sociální demokracie. Zpráva z dnešního dne, která už v nikom srdeční frekvenci nezvýší. Přesto bych rád učinil jednu osobní poznámku na Hamáčkovo konto. Respektive na konto sociální demokracie.

Reklama

O Hamáčkovi se vždy říkalo, že je poněkud líný. Nechci teď, po jeho pádu, do něj lacině kopat. Řečeno klasikem, nechci zpívat na jeho hrobě komickou píseň. Chtěl bych jen zmínit jeden nepodstatný osobní zážitek s panem ještě vicepremiérem, který podle mě vypovídá mnohé o současné sociální demokracii.

Hra na V.I.P.

Hamáček těsně před volbami poskytoval na ulici v Praze Holešovicích rozhovor jednomu rádiu s dobrým dosahem. To je v pořádku, snažil se získat před volbami hlasy. Tak to dělali všichni. U Hamáčka bylo zvláštní, že kolem něj v taktickém perimetru stálo šest nenápadně vypadajících, velmi toporně stojících borců se sluchátky v uších. Nepopírám, že vůbec neznám okolnosti hlídání důležitých osob. Možná v době předvolebního rozhovoru vicepremiérovi hrozilo vážné bezpečnostní riziko. Jak říkají policajti. Nechci to snižovat. Působilo to však komicky. Redaktor s mikrofonem, kolem něj tlupa napružených policajtů. Hamáček v obligátní mikině rozdával rozumy.

Politický diář Jany Havligerové

Politický diář Jany Havligerové: Bacha, jde Paroubek

Totálním fiaskem skončily volby pro komunisty. Strana se poprvé od svého vzniku v roce 1921 nedostala do parlamentu.

Přečíst článek

Nejbizarnější však byl závěr scénky. Po rozhovoru nasedl se svými policejními kumpány do služební audiny a v doprovodu dalšího auta plného policajtů odfrčel. Ne však normálně, jako každý druhý. Audina zapnula modrý majáček, sirénu, a při cestě na další klíčovou schůzku zcela jistě porušila rychlostní limity.

Papalášům zmar!

Papalášství, které jeho voliči jistě neviděli. Během působení vicepremiéra však takové chování patrně zaznamenali. Nechci sociálním demokratům nyní dělat nějakou analýzu mediálního působení. Ani politologický rozbor výsledků voleb. Chci jen říct, že sociální demokraté se, ač na to dlouhou dobu neměli reálnou sílu, neustále snažili tvářit jako určující politická entita. Jejich pádu však do velké míry předcházelo jejich papalášské chování.

Kdo přijde po Hamáčkovi, jestli Michal Šmarda, kupodivu ve straně vlivný starosta Žďáru nad Sázavou, nebo dlouho se z pozadí o funkci hlásící bývalý papaláš Jiří Paroubek, je mi volné. Stejně jako fakt, jestli se sociální demokracie ještě někdy dostane zpět na poslanecké výslunní. Papalášský způsob chování, který si tato levicová partaj osvojila, však doufám postupně z politické scény vymizí.

Jan Hamáček

Jan Hamáček rezignoval na post předsedy ČSSD. Končí i Filip

Vicepremiér Jan Hamáček rezignuje na funkci předsedy sociální demokracie poté, co se strana nedostala do Sněmovny. Rezignaci ohlásil také Vojtěch Filip a členové vedení KSČM. Řízením jsou pověřeni Šimůnek a Ort.

Přečíst článek

>>>>>>Další komentáře k aktuálnímu dění čtěte zde<<<<<<

 

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme