Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Aukční síň Sotheby´s prodala za stovky milionů korun největší rubín, který se kdy dostal do dražby

Rubín Estrela de Fura
ČTK
 ČTK

Za 34,8 milionu dolarů (skoro 767 milionů korun) se tento týden v newyorské aukční síni Sotheby´s prodal největší rubín, který se kdy do dražby dostal.

Reklama

Unikátní drahokam váží 55,22 karátu. Vybroušené rubíny s hmotností nad pět karátů jsou mimořádně vzácné, píše britská BBC na svých internetových stránkách.

Rubín, který dostal název Estrela de Fura (portugalsky Hvězdy z Fury), v surovém stavu vážil 101 karátů. Loni v červenci ho našli horníci v dole v Mosambiku patřícím společnosti Fura, která je podle Sotheby´s nejrychleji rostoucí těžařskou firmou zaměřenou na barevné drahokamy na světě. Poprvé převeden byl v září v Dubaji.

Čtyřkorunová zelená poštovní známka s černým převráceným přetiskem Pošta Československá 1919 se dnes v Bratislavě vydražila za 1,9 milionu korun. Vyplývá to z webu aukčního domu Petr Flaška. S aukční přirážkou za ni kupec zaplatil 2,25 milionu korun, řekl ČTK za aukční dům Tomáš Hejda. Podle dostupných informací jde o třetí nejvyšší cenu za československou známku v aukcích.

Čtyřkorunová známka z počátků první republiky se vydražila za dva miliony. Je třetí nejdražší

Čtyřkorunová zelená poštovní známka s černým převráceným přetiskem Pošta Československá 1919 se dnes v Bratislavě vydražila za 1,9 milionu korun. Vyplývá to z webu aukčního domu Petr Flaška. S aukční přirážkou za ni kupec zaplatil 2,25 milionu korun, řekl za aukční dům Tomáš Hejda. Podle dostupných informací jde o třetí nejvyšší cenu za československou známku v aukcích.

Přečíst článek

Aukční síň Sotheby´s uvedla, že část peněz získaných při čtvrtečním prodeji Estrely de Fura bude určená na to, aby firma mohla zřídit školu, která bude nabízet technické vzdělání v oboru těžařství, zemědělství nebo strojírenství.

Důl, odkud rubín pochází, leží v provincii Cabo Delgado, která se v posledních letech potýká s islamistickým povstáním. Jde o jeden z nejchudších mosambických regionů, ovšem bohatý na nerostné zdroje. Podle analytiků povstání vypuklo i kvůli nespokojenosti vyvolané nedostatkem pracovních příležitostí. Ozbrojenci jsou nechvalně známí brutalitou při svých útocích a v provincii se jim podařilo ovládnout některá důležitá města. Předloni tam byly nasazeny jednotky Společenství pro rozvoj jižní Afriky (SADC), které pomohly mosambické armádě znovu získat kontrolu nad městy a násilností ubylo, nicméně islamisté stále podnikají menší výpady.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme