Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bojkot Ruska udělal Budvaru čáru přes rozpočet. Do státní kasy pošle jen 250 milionů

Stáčírna Budějovický Budvar, ilustrační foto
Budějovický Budvar
 ČTK

Národní pivovar Budějovický Budvar letos odvede do státního rozpočtu 250 milionů korun, odpovídá to jeho loňskému zisku. Při návštěvě Českých Budějovic to řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Reklama

Nekula oznámil, že Budvar odešle odvod do státního rozpočtu v nejbližších dvou týdnech. Částka, která je obdobou dividendy, podle něj odpovídá loňskému zisku. Loni ke konci roku pivovar takto odvedl 550 milionů korun. Ministr také vyloučil případnou privatizaci národního podniku. Podle něj to "není na stole".

Budvar

Budvar se potřebuje vrátit na ruský trh kvůli ochranné známce

Budějovický Budvar letos pravděpodobně neobnoví vývoz do Ruska, který zastavil poté, co začala válka na Ukrajině. Pivovar vypořádal závazky a pohledávky v Rusku za víc než milion eur a z velké části zpracoval již vyrobené obaly. Kvůli známkoprávní situaci se ale firma potřebuje ve střednědobém výhledu na ruský trh vrátit. Výpadek tržeb se mu podaří zčásti vynahradit příjmy z nového ochuceného nealko piva BirGo. Tvrdí to ředitel Budvaru Petr Dvořák. Rusko je pro Budvar jedním z pěti hlavních vývozních trhů.

Přečíst článek

Částka, která je obdobou dividendy, podle ministra odpovídá loňskému zisku Budvaru. Budvar loňské hospodářské výsledky zatím neoznámil. Ředitel Budvaru Petr Dvořák v lednu řekl, že zisk pivovaru loni meziročně výrazně klesl. Výstav pivovaru loni meziročně klesl o 1,5 procenta na 1,788 milionu hektolitrů.

Stopka vývozu do Ruska je na výsledcích znát

Ministr se dopoledne setkal s vedením pivovaru. „Jednali jsme o dalším rozvoji, navyšování kapacity. Jsme na stropu 1,9 milionu hektarů a budeme chtít, aby se Budějovický Budvar rozvíjel, navyšoval kapacitu,“ řekl Nekula. Kromě zvýšení produkce by podle něj pivovar měl investovat do fotovoltaických panelů na všech střechách areálu nebo na zvýšení návštěvnosti, která by měla dosáhnout 200 tisíc lidí ročně.

Výstav piva loni Budvaru klesl, hlavně kvůli chybějícím prodejům v Rusku. Rusko, kam Budvar po začátku války na Ukrajině přestal vyvážet, patřilo mezi pět hlavních exportních trhů, kam se dál řadí Německo, Polsko, Slovensko a Británie. Letos plánuje Budvar tržby přes tři miliardy korun.

V polovině května také státní podnik Lesy České republiky oznámil, že v nejbližších dnech pošle státu ze svých zisků peníze. Půjde o další tři miliardy korun, uvedl v polovině května generální ředitel podniku Dalibor Šafařík. Loni v listopadu podnik poslal na účet státu do České národní banky mimořádný odvod 3,81 miliardy korun. Lesy ČR, které spravují téměř polovinu lesů v Česku, loni zvýšily čistý zisk o 83 procent na 5,03 miliardy korun. Vedle tří miliard korun státu dá podnik zbylý loňský zisk především do fondu investičního rozvoje v částce 1,3 miliardy korun.

Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) kácela rizikové stromy nad silnicí II/252 na Pomezní Boudy v úseku mezi křižovatkou v Temném Dole a Myslivnou, 9. listopadu 2022.

Další miliardy pro stát? Vysoké ceny dřeva znásobily zisk státních Lesů ČR

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) za první tři čtvrtletí roku meziročně znásobil hrubý zisk na 7,39 miliardy korun z loňských 2,9 miliardy korun. Hlavním důvodem růstu zisku bylo zvýšení cen dřeva. Tržby Lesů ČR vzrostly o 34 procent na 14,5 miliardy korun z 10,8 miliardy korun před rokem, uvedla mluvčí podniku Eva Jouklová. Lesy ČR spravují téměř polovinu lesů v Česku. Před dvěma týdny podnik poslal do státního rozpočtu mimořádný odvod 3,81 miliardy korun.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Stanjura a Fiala

Lukáš Kovanda: Fialově vládě se daří stabilizovat veřejné finance, ratingové agentury tleskají

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme