Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ukrajina - informace o tématu

Přibližně 44 procent Ukrajinců je připraveno na jednání s Ruskem

Průzkum: S Ruskem by jednala téměř polovina Ukrajinců. Věří, že jej mohou porazit na bojišti

Přibližně 44 procent Ukrajinců je připraveno na jednání s Ruskem, ale drtivá většina odmítá ruské podmínky, uvedl server BBC News o výsledcích průzkumu, který minulý měsíc podniklo Razumkovovo středisko na zakázku portálu zn.ua. Proti rozhovorům s Ruskem se staví 35 procent dotázaných.

Přečíst článek
Na SŠ se dostalo po dvou kolech asi 77 procent ukrajinských žáků

Většina ukrajinských studentů se dostala na české střední školy. Nejúspěšnější byli na Moravě

Na střední školu se po dvou kolech přijímacího řízení dostalo asi 77 procent z téměř 6800 uchazečů s ukrajinským občanstvím. V prvním kole byla nejvyšší úspěšnost těchto uchazečů na Vysočině a v Moravskoslezském kraji, ve druhém kole v Moravskoslezském a Zlínském kraji.

Přečíst článek
NATO kvůli Rusku přitvrdí plány na obranu. A Ukrajinu přijme rychleji, rozhodl summit aliance ve Vilniusu.

NATO se shodlo. Na Ukrajinu příští rok pošle pomoc za bilion, možná už naposledy v takové výši

Zástupci členských zemí Severoatlantické aliance se dohodli, že NATO příští rok poskytne Ukrajině vojenskou pomoc za 40 miliard eur (přes bilion korun).

Přečíst článek
Tisková konference po jednání mezi českým premiérem Petrem Fialou a jednání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským

Vojenská pomoc za miliardy, která dochází. Co všechno už poslali Češi na Ukrajinu?

Česko poslalo od předloňského začátku ruské invaze do konce letošního května Ukrajině z armádních skladů vojenský materiál v hodnotě 6,75 miliardy korun, sdělilo ministerstvo obrany. Kabinet poskytnutí techniky a munice schvaluje postupně v utajeném režimu. Na návrh ministryně Jany Černochové (ODS) seznam darované pomoci odtajnil.

Přečíst článek
K ukrajinské armádě se přidalo 3171 odsouzených

Ukrajinská armáda naverbovala do svých řad tisíce vězňů

K vojenským útvarům ukrajinských ozbrojených sil dorazilo ke konci června 3171 odsouzených Ukrajinců, kteří byli podmínečně propuštěni, aby mohli sloužit v armádě. Informoval o tom server Ukrajinska pravda s odvoláním na generální prokuraturu země, která se třetím rokem brání rozsáhlé ruské vojenské agresi.

Přečíst článek
Maďarský premiér Viktor Orbán a prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj

Orbán v Kyjevě: Maďarsko oceňuje Zelenského mírové iniciativy

Maďarský premiér Viktor Orbán v Kyjevě vyzval k uzavření příměří, které by mohlo urychlit zahájení mírových rozhovorů. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podle médií trval na tom, že Ukrajina a celá Evropa potřebují spravedlivý a trvalý mír, a naléhal na pokračování vojenské pomoci umožňující Ukrajině třetím rokem se bránit ruské agresi. Orbán, známý blízkými vztahy s Moskvou, dnes do Kyjeva přicestoval poprvé od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu v únoru 2022.

Přečíst článek
Maďarský premiér Viktor Orbán a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský

Třaskavá návštěva. Orbán poprvé od začátku války dorazil na Ukrajinu

Maďarský premiér Viktor Orbán - poprvé od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu v roce 2022 - přicestoval do Kyjeva. V ukrajinské metropoli má jednat s prezidentem Volodymyrem Zelenským o šancích na uzavření míru a o aktuálních problémech v maďarsko-ukrajinských vztazích, oznámila agentura Reuters s odvoláním na mluvčího šéfa maďarské vlády Bertalana Havasiho.

Přečíst článek
německý tank leopard

Vývoz zbraní z Německa byl v pololetí znovu na rekordu, vyváží se na Ukrajinu

Vývoz zbraní z Německa byl po loňském rekordním roce v letošním prvním pololetí znovu na maximu, meziročně se zvýšil o více než 30 procent. Opět se výrazně zvýšily dodávky na Ukrajinu. Od 1. ledna do 18. června schválila německá vláda dodávky vojenského zboží do zahraničí nejméně za 7,48 miliardy eur.

Přečíst článek
Češi v rámci V4 nejméně podporují vstup Ukrajiny do EU

Průzkum: Ukrajinci jsou pro Čechy přítěží. Maďaři si zase myslí, že za válku může Západ

Rychlý vstup Ukrajiny do Evropské unie má ze čtyř zemí visegrádské čtyřky (V4 - Česko, Maďarsko,Polsko a Slovensko) nejnižší podporu v Česku. V ČR si zároveň největší podíl obyvatel ze zemí V4 myslí, že ukrajinští uprchlíci představují pro jejich zemi zátěž. Vyplývá to z analýzy bratislavského nevládního Institutu pro veřejné otázky (IVO) na základě průzkumů z konce loňska, jejíž výsledky IVO představil novinářům.

Přečíst článek
Maďarský premiér Viktor Orbán a prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj: Charkov ukázal, že mezinárodní tlak na Rusko je nedostatečný

Nedávná ruská ofenziva v oblasti Charkova podle ukrajinského prezidenta ukázala, že dosavadní mezinárodní tlak na Moskvu není dostatečný. Volodymyr Zelenskyj to uvedl ve svém projevu k unijním prezidentům a premiérům na úvod jednání Evropské rady v Bruselu.

Přečíst článek
Gepard Express

Jančurův rival na železnici chystá linky dál na východ

Majitel soukromého železničního dopravce Gepard Express Albert Fikáček chce od prosince 2025 spustit mezinárodní linku směrem do východní či jihovýchodní Evropy. Zatím jich oznámil pět, připustil ale, že zřejmě nebudou spuštěny všechny. Firma chce uplatnit lehátkové vozy a lokomotivy, které byly určeny pro linku Praha - Čop. Podle webu Zdopravy.cz jde o linky do Litvy, na Ukrajinu, do Polska či do Chorvatska.

Přečíst článek
Reklama

News box

Indie popřela, že 👁️ zavírá oči nad opětovným exportem na Ukrajinu své dělostřelecké munice prodané evropským státům. Ministerstvo zahraničí tak reagovalo na zprávu agentury Reuters, podle které indickou dělostřeleckou munici poslaly na Ukrajinu některé evropské země, například Itálie či Česká republika, píše dnes server BBC News. Úřady evropských zemích informaci Reuters nekomentovaly.
Ceny ropy na světových trzích dnes 📉 klesají. Severomořský Brent kolem 17:45 středoevropského letního času vykazoval pokles téměř o 0,6 procenta těsně pod 74,50 dolarů za barel, zatímco americká lehká ropa WTI odepisovala 0,1 procenta pod 71,90 dolarů za barel. Za celý týden jsou ale ceny vyšší zhruba o čtyři procenta, ukazují statistiky z trhů.
Válka mezi Izraelem a libanonským militantním hnutím Hizballáh není nevyhnutelná a stále je prostor pro 🤝 diplomatické řešení rostoucího napětí, uvedl bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby. Podle agentury Reuters také vyzval Američany, aby necestovali do Libanonu, případně aby zemi opustili, pokud už tam jsou.
Pražská burza v uplynulém týdnu po dvou týdnech poklesů posílila. Index PX v týdnu 📈 stoupl o 0,4 procenta na 1587,3 bodu. Nejvíc si v týdnu připsaly akcie společnosti Pilulka, největší ztráty naopak zaznamenala společnost Primoco. Vyplývá to z internetových stránek burzy. V předchozím týdnu se index PX snížil o 0,7 procenta.
V Německu nyní žije téměř 3️⃣,5️⃣ milionu uprchlíků, což je nejvíce od 50. let minulého století. S odvoláním na statistiku německé vlády to dnes napsal list Neue Osnabrücker Zeitung. Jen běženců z Ukrajiny, která se už déle než dva a půl roku brání ruské agresi, je ve spolkové republice 1,18 milionu.
Předseda hnutí STAN a ministr vnitra 👨 Vít Rakušan doufá, že účast v krajských volbách bude alespoň srovnatelná s účastí před čtyřmi lety, i když je tento typ voleb podceňovaný. Nižší účast předpokládá v oblastech zasažených povodní. Zároveň věří, že hnutí bude mít zastupitele ve všech krajích, nyní chybí zastupitelé v Moravskoslezském kraji. 
Afghánské vládnoucí hnutí Tálibán koupilo od Íránu  rušičky signálu satelitního televizního vysílání. Britskému deníku The Independent to řekl Harun Najafizada, ředitel televizní stanice Afghanistan International Television (AITV). Vysílání AITV bylo tento měsíc v Afghánistánu rušeno.
Ve válce na Ukrajině už zemřelo více než 7️⃣0️⃣ tisíc lidí bojujících v řadách ruské armády. Tvrdí to britská stanice BBC, která ve spolupráci s ruským nezávislým serverem Mediazona dlouhodobě analyzuje veřejně dostupné zdroje a shromažďuje údaje o padlých příslušnících ruských invazních sil. 
Prezident Petr Pavel se rozhodl k 1. prosinci jmenovat do bankovní rady České národní banky (ČNB) 👨 Jakuba Seidlera. Mandát po šesti letech skončí Tomáši Holubovi. Dnes hlava státu jednala s guvernérem ČNB Alešem Michlem. Kromě nominace hovořili o měnové politice banky a aktuální ekonomické situaci.
V Česku vyjma Prahy  začaly dnes volby krajských zastupitelů. Celkové vítězství v nich obhajuje opoziční hnutí ANO. V některých oblastech včetně části hlavního města voliči vybírají také třetinu senátorů. Ve volbách do horní parlamentní komory o nejvíce znovuzvolení svých kandidátů usiluje vládní ODS. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme