Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nečas je prvním pravomocně odsouzeným expremiérem. U soudu lhal kvůli manželce

Petr Nečas je prvním odsouzeným expremiérem
ČTK
 ČTK

Bývalý předseda vlády Petr Nečas (ODS) dvakrát křivě svědčil u soudu ve prospěch své manželky Jany (dříve Nagyové). Dnes se na tom shodl odvolací soudní senát, který Nečasovi potvrdil roční podmíněný trest a peněžitý trest ve výši 100 tisíc korun.

Reklama

Nečas se tak stal prvním pravomocně odsouzeným někdejším premiérem České republiky v trestní kauze. Lživě vypovídal v případu zneužití Vojenského zpravodajství, který v roce 2013 přispěl k pádu jeho vlády. Nečas trvá na tom, že hovořil pravdu.

Předsedkyně odvolacího senátu pražského městského soudu Veronika Čeplová poukázala na to, že Nečas měl u soudu v kauze Vojenského zpravodajství možnost odmítnout výpověď vůči blízké osobě, což neučinil. Zároveň byl řádně poučen o tom, že v takovém případě musí mluvit pravdu.

K dnešnímu odvolacímu zasedání předvolala soudkyně na návrh obhajoby jak Nečasovou, tak i odsouzené zpravodajce Milana Kovandu a Ondreje Páleníka, všichni ale využili svého práva nevypovídat.

Petr Fiala, ODS

Fialova vláda je nejhorší od Nečasova kabinetu v roce 2013, ukázal průzkum

Vláda Petra Fialy (ODS) dostala nyní od obyvatel Česka nejhorší hodnocení od kabinetu Petra Nečase (ODS) v roce 2013. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd ČR (CVVM), prováděném letos od konce ledna do 20. března. Většina lidí je nespokojena s programem, činností i složením vlády a také s osobou předsedy kabinetu a tím, jak vláda komunikuje s veřejností.

Přečíst článek

Nečasova někdejší milenka a šéfka jeho kabinetu Nagyová nezákonně nařídila zpravodajcům, aby sledovali premiérovu první manželku Radku a také dva zaměstnance úřadu vlády. Na základě Nečasových výpovědí z let 2015 a 2017 soud nejprve ženu opakovaně osvobodil. Nakonec ji justice potrestala nejpřísnějším možným podmíněným trestem a maximálním - tedy desetiletým - zákazem činnosti ve vedoucích funkcích státní správy. Bývalý prezident Miloš Zeman Nečasové před koncem svého mandátu udělil milost: prominul jí zbytek zkušební doby.

Nečas tvrdí, že požádal Nagyovou, aby mu zprostředkovala pomoc zpravodajců, protože cítil obavu o své bezpečí. Soudy ale dospěly k názoru, že iniciátorkou sledování byla výlučně Nagyová, která chtěla získané informace zneužít k osobnímu prospěchu. Čeplová ve čtvrtek podotkla, že pokud by Nečas skutečně pociťoval obavy o bezpečí sebe a své rodiny, mohl se obrátit na tehdejšího ministra obrany Alexandra Vondru. „To, co tvrdil obžalovaný Nečas - že Saša Vondra neměl čas - vyvrátil sám Vondra v pozici svědka,“ poznamenala. „Pan doktor Nečas je velice inteligentní osoba znalá poměrů – věděl, že pokud by na ministra obrany vznesl požadavek, ten by to zadal Vojenskému zpravodajství,“ doplnila.

U Obvodního soudu pro Prahu 1 čelí Nečas s manželkou ještě další obžalobě, a to v případu údajného podplacení poslanců ODS.

Vinen. Soud potrestal expremiéra Nečase za křivou výpověď v kauze Nagyová

Vinen. Soud potrestal expremiéra Nečase za křivou výpověď v kauze Nagyová

Za lživou výpověď ve prospěch manželky Jany (dříve Nagyové) uložil dnes soud bývalému premiérovi Petru Nečasovi (ODS) roční podmínku a peněžitý trest ve výši 100 tisíc korun. Verdikt není pravomocný, Nečas vinu odmítá. Trvá na tom, že v kauze zneužití Vojenského zpravodajství mluvil pravdu.

Přečíst článek

Reklama

Související

Kauza trafik pro poslance ODS vynesla expremiéru Nečasovi dva a půl roku podmínky a milionovou pokutu

AKTUALIZOVÁNO: Kauza trafik pro poslance ODS vynesla expremiéru Nečasovi podmínku a milionovou pokutu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme