Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nekorektní dvojka

Nekorektní dvojka

O politice i byznysu bez obalu. A také bez dnes všude přítomné politické korektnosti. Přesně tak se se svými hosty v podcastu Nekorektní dvojka o tématech, jež hýbou děním, baví bývalá novinářka a dnes developerka Marcela Fialková. Zve si takové hosty, kteří mají s tématem reálné zkušenosti z praxe ať již z České republiky nebo ze zahraničí a kteří na rozdíl třeba od politiků vědí, o co jde a jaká je ta cesta z problému ven.

Europoslanec Knotek v podcastu: Tlak na elektromobilitu nás vrhá do náruče Číny
podcast

Europoslanec Knotek v podcastu: Tlak na elektromobilitu nás vrhá do náruče Číny

Fit for 55 znamená, že do roku 2030, tedy za osm let, musí EU snížit emise uhlíku o 55 procent oproti roku 1990. Nyní jsme zhruba na 27 procentech a vloni díky růstu ekonomik po covidu emise opět narostly. Přesto ten cíl reálný může být. Otázkou ale je, kdo ho zaplatí a zda to nezvýší naši závislost na zemích, se kterými nesdílíme demokratické hodnoty, jako je Čína a Rusko. Ty totiž dnes primárně vlastní potřebné zdroje především těžkých kovů pro baterie nezbytné pro elektromobilitu nebo komunitní fotovoltaiku. V podcastu ředitelky strategie mezinárodního developera UDI Group Marcely Fialkové Nekorektní dvojka to řekl europoslanec Ondřej Knotek.
Přečíst článek
Europoslanec Knotek v podcastu: Infrastruktura v Čechách na green deal není připravená
podcast

Europoslanec Knotek v podcastu: Infrastruktura v Čechách na green deal není připravená

Elektromobilita, sama o sobě smysl má. Vadí mi ale, že ji v Evropě zavádíme ideologicky, za každou cenu. Jedna z největších chyb green dealu je, že počítá s masivní elektrifikací a zároveň předpokládá, že tu výrobu pokryjí obnovitelné zdroje. To je samozřejmě podle mě špatně, časem se to ukáže. V Čechách ta infrastruktura nebude připravena. Jakékoli masivní urychlení bude znamenat, že to někdo bude muset zaplatit na úkor jiných priorit, řekl v podcastu ředitelky strategie mezinárodního developera UDI Group Marcely Fialkové Nekorektní dvojka europoslanec Ondřej Knotek.
Přečíst článek
Europoslanec Knotek v podcastu: Škoda, že se neprosadila myšlenka na dvourychlostní Evropu
podcast

Europoslanec Knotek v podcastu: Škoda, že se neprosadila myšlenka na dvourychlostní Evropu

Míň Evropy, nebo víc Evropy? Je to spor. Bývalý šéf komise Juncker mluvil o dvourychlostní Evropě. Docházelo mu, že jsou rozdíly mezi východem a západem EU. Ten koncept ale bohužel neprosadil. Současná centralizace směrem do Bruselu vyhovuje hlavně Evropské komisi. Ta totiž v případě, kdy se europarlament nedohodne, přebírá rozhodování pomocí nižší legislativy tzv. delegovaných aktů. Čím dál tím víc se tak začíná chovat jako evropská vláda místo toho, aby to byl back office europarlamentu, řekl v podcastu ředitelky strategie mezinárodního developera UDI Group Marcely Fialkové Nekorektní dvojka europoslanec Ondřej Knotek.
Přečíst článek
Pavel Janeček v podcastu: Vláda zastropovala zcela špatně, bude nás to stát moc peněz
podcast

Pavel Janeček v podcastu: Vláda zastropovala zcela špatně, bude nás to stát moc peněz

Zastropování cen energií tak, jak ho zvolila vláda, je úplně blbě. Já jsem po řešení volal už někdy v prosinci loňského roku. Spolu s dalšími odborníky jsme to chápali jako dočasné opatření, abychom získali čas a vyřešili příčinu enormního růstu cen energií, který byl zřejmý dávno před zahájením války na Ukrajině. V podcastu Nekorektní dvojka Marcel Fialkové to řekl energetický odborník Pavel Janeček. A proč ceny energií rostou? No protože mohou. Tady není žádný limit. Ceny mohou růst do nekonečna. A to hlavně v ČR, protože ta jako jediná neměla žádný dlouhodobý kontrakt na dodávky zemního plynu. A jak víme, tak cena plynu determinuje ceny elektrické energie. Německo totiž definovalo svou energetiku jako přechod k nízkoemisním zdrojům na bázi obnovitelných zdrojů, jejichž bilanci zálohovali levným ruským plynem. A to je důvod proč plyn dávno před konfliktem na Ukrajině narostl do enormní výše.
Přečíst článek
Pavel Janeček v podcastu: Nenechme Evropu kecat do toho, jak bude vypadat náš energetický mix
podcast

Pavel Janeček v podcastu: Nenechme Evropu kecat do toho, jak bude vypadat náš energetický mix

Politici se zaklínají jednotným energetickým trhem Evropy, který ale neexistuje. My se chováme jako 17. spolková země Německa, ale fakt, že Německo má 20 procent výroby v obnovitelných zdrojích velmi negativně ovlivňuje konstrukci ceny elektřiny a Česká republika tím velmi trpí. V podcastu Nekorektní dvojka Marcely Fialkové to řekl energetický odborník Pavel Janeček. Podle něj by si Česká republika do vývoje a postupné přeměny svého energetického mixu neměla nechat mluvit Evropu. Český energetický mix je velmi uváženě vybudován a pokud chceme v budoucnu přistoupit k náhradě uhlí, pak určitě za jiný tvrdý zdroj, tedy za jádro.
Přečíst článek
Ceny energií rostou v důsledku green dealu, válka na Ukrajině to jen zhoršila
podcast

Ceny energií rostou v důsledku green dealu, válka na Ukrajině to jen zhoršila

Pod tlakem řešíme přeměnu celého energetického odvětví. Přitom nedostatek elektrické energie, který je pravou příčinou vysokých cen, vznikl mnohem dříve a není primárně důsledkem války na Ukrajině. V podcastu Nekorektní dvojka Marcely Fialkové to řekl energetický expert Pavel Janeček. Podle něho se ze závislosti na Rusku vrháme bezhlavě do jednostranné závislosti na USA. Problém ale je, že americký LNG plyn je již nyní minimálně pětkrát dražší. Zimní spotřeba plynu v ČR je od 50 při průměrné teplotě kolem nuly až po 100 milionů m3 plynu denně při nižších teplotách. Zásoby, které má stát na takovou spotřebu nebudou stačit. Poradíme si, zvládneme to, ale náklady budou enormní, dodal Janeček.
Přečíst článek
Adriana Krnáčová: Dozimetr byl válka gangů
podcast

Adriana Krnáčová: Dozimetr byl válka gangů

Velmi otevřenou knihu o tom, jak to v pražské politice chodí, napsala po odchodu z nejvyššího patra pražské politiky bývalá primátorka Adriana Krnáčová. O tom, že se v Praze v podstatě nic nezměnilo svědčí kauza Dozimetr, která aktuálně odkrývá zcela totožné praktiky, o kterých Adriana napsala už před třemi lety. Stejně otevřeně si s bývalou primátorkou o rozvoji a výstavbě v hlavním městě povídá v předvolebním speciálu podcastu Nekorektní dvojka developerka Marcela Fialková.
Přečíst článek
Adriana Krnáčová: Že se nepostavilo pokračování Blanky, je zásadní chyba.
podcast

Adriana Krnáčová: Že se nepostavilo pokračování Blanky, je zásadní chyba.

„To museli být debilové,“ tak nekorektně označila kdysi projektanty kabelů v dokončované stavbě tunelu Blanka tehdejší primátorka Prahy Adriana Krnáčová. Jak se dívá na uplynulé čtyři roky a co čeká od nové politické garnitury v investicích do pražské dopravní sítě primátorka, která otevírala nejvýznamnější dopravní stavbu v Praze od revoluce? Dozvíte se v předvolebním speciálu podcastu Nekorektní dvojka Marcely Fialkové.
Přečíst článek
Adriana Krnáčová: Fragmentace Prahy do 57 městských částí je úlet
podcast

Adriana Krnáčová: Fragmentace Prahy do 57 městských částí je úlet

Koncem týdne nás čekají komunální volby. V těch pražských budeme volit víc než 1100 politiků do 57 městských částí. To je zřejmě nejvyšší počet v Evropě. Na jednoho voleného zastupitele v Praze připadá 1000 občanů, pro srovnání v obdobně velké Varšavě je to čtyřnásobek. O tom, jak uřídit abnormální množství politiků a jejich názorů a jak zvládnout roztříštěnou správu města rozloženou do neskutečných 57 městských částí se Marcela Fialková v předvolebním speciálu Nekorektní dvojky pobaví s bývalou primátorkou Prahy Adrianou Krnáčovou
Přečíst článek
Reklama

News box

Tádžické bezpečnostní složky tento týden zadržely 9️⃣ lidí, kteří podle nich mají vazby na podezřelé z teroristického útoku v koncertní síni u Moskvy a na Islámský stát-Chorásán, tedy afghánskou odnož tohoto teroristického uskupení. S odvoláním na bezpečnostní zdroj v této středoasijské zemi to dnes uvedla agentura Reuters.
Japonsko  obnoví finanční pomoc úřadu OSN pro palestinské uprchlíky UNRWA, kterou v lednu spolu s více než desítkou zemí pozastavilo kvůli tomu, že Izrael obvinil několik zaměstnanců tohoto úřadu z terorismu.
Realitní společnost CPI Property Group loni 📈 zvýšila konsolidovaný hrubý provozní zisk (EBITDA) o 28,1 procenta na 778 milionů eur (19,7 miliardy korun). Celkové příjmy pak vzrostly o 32,1 procenta na 1,69 miliardy eur. Firma, jejímž většinovým vlastníkem je český miliardář Radovan Vítek.
Při leteckých úderech na severozápadě Sýrie dnes brzy ráno zahynulo nejméně 4️⃣2️⃣ lidí, informovala exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Podle ní jsou mezi oběťmi syrští vojáci a nejméně šest členů libanonského hnutí Hizballáh. 
Rusko v noci na dnešek podniklo další rozsáhlý vzdušný útok na Ukrajinu, která hlásí poškození  energetické infrastruktury v různých částech země. Odstávky v dodávkách elektřiny hlásí Dněpropetrovská a Charkovská oblast, píše na svém ruskojazyčném webu stanice BBC. 
V oblíbené počítačové 🎮 hře Fortnite je nově možné navštívit kyjevské náměstí Nezávislosti, zvané Majdan. Na speciálně vytvořené mapě se nebojuje, ale setrváním na ní hráči přispívají na obnovu nemocnice u Mykolajivu na jihu Ukrajiny, kterou zničily ruské útoky ve více než dva roky trvající válce. 
Při izraelských úderech mířených na oblast nedaleko Halabu (Aleppa) na severu Sýrie zahynulo podle agentury AFP nejméně 3️⃣6️⃣ syrských vojáků. Izrael podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) cílil na sklady zbraní poblíž mezinárodního letiště.
Reklama

Naši autoři

Tereza Zavadilová

Tereza Zavadilová

Prodej drahých elektrokol spadl z vrcholu. Teď, jak vylézt zpátky

Stanislav Šulc

Stanislav Šulc

Historik Niall Ferguson o AI: Tyto otázky určí, jak umělá inteligence změní svět

Petra Jansová

Petra Jansová

Hlavně nebourat. Architekti přišli na to, jak využít budovu spalovny v Českých Budějovicích

Dalibor Martínek

Dalibor Martínek

Nový fenomén. Na trhu s byty a domy řádí nemovitostní „šmejdi“. Kupují podíly a vydírají majitele

Zdeněk Pečený

Zdeněk Pečený

Podporovat malé a střední podniky? Situace na burze ukazuje, že to je nesmysl

Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda: Česká ekonomika loni podala lepší výkon, než se myslelo. I přesto, že lidé se zdráhali utrácet

Věra Tůmová

Věra Tůmová

Sazbu začínající šestkou má u spořicího účtu už jen trojice bank. Bez složitých podmínek to jsou jen dvě

Veronika Kudrnová

Veronika Kudrnová

Korejci Tesly z Číny nechtějí. V lednu se prodala jen jedna

Katarína Krajčovičová

Katarína Krajčovičová

Autenticita. To je nejlepší strategie při budování osobní značky, shodují se hosté pořadu Značka: Osobně

Denisa Holajová

Denisa Holajová

Souboj módních titánů začíná. Bývalý mág značky Gucci Alessandro Michele nastupuje k Valentinovi

Michal Nosek

Michal Nosek

Obyčejná práce: Platy pokladních rostou o tisíce. Stále však zůstávají hluboko pod průměrem

Jiří Frydlewicz

Jiří Frydlewicz

Dostanou Češi novou herní modlu? Startovač dobývá simulátor pražského metra

Karel Pučelík

Karel Pučelík

Karel Pučelík: Zklamání pro liberální Irsko? Varadkara střídá „tiktokový premiér“ Harris

Jana Havligerová

Jana Havligerová

Politický diář Jany Havligerové: Bezpečnostní riziko - Babiš kontra Fiala

 nst

nst

Tři roky od tragické smrti Petra Kellnera. Jaké byly jeho nejslavnější vize a akvizice? Přečtěte si jeho autentické citáty

 Zlaťák

Zlaťák

Poradkyně: Letošní daňové přiznání má řadu změn. Mnohé jsou výhodné pro ty chudší

©2023 Harvard Business Review. Distributed by The New York Times Licensing Group

©2023 Harvard Business Review. Distributed by The New York Times Licensing Group

Těžká hlava škodí. Jak skoncovat s přílišným přemýšlením

Reklama
Doporučujeme