Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ropa může zdražit až na 200 dolarů za barel, hrozí ruský ministr energetiky

Ruská těžební plošina.
Pxhere
 ČTK

Cena ropy se může vyšplhat až na 200 dolarů za barel, pokud Mezinárodní agentura pro energii (IEA) prosadí svůj záměr, aby svět přestal investovat do nových projektů těžby ropy a zemního plynu. Na ekonomickém fóru v Petrohradě to řekl místopředseda ruské vlády a ministr energetiky Alexandr Novak.

Reklama

Cena ropy na světových trzích se od loňského podzimu vytrvale zvyšuje a severomořský typ Brent se z ceny kolem 38 dolarů vyšplhal na současných více než 70 dolarů za barel.

Novak se odvolává na zprávu IEA, ve které agentura předpovídá na letošní rok téměř desetiprocentní růst investic do energetiky. V květnu však IEA vyzvala, aby investoři už nefinancovali nové projekty na dobývání ropy, zemního plynu a uhlí, pokud svět myslí vážně svůj závazek dosáhnout do poloviny století takzvané uhlíkové neutrality. Výzva se ale nesetkala s širokým přijetím, a to ani od vyspělých zemí, které cestu k uhlíkové neutralitě vytyčily. Uhlíkovou neutralitou se rozumí dosažení rovnováhy mezi emisemi uhlíku a jejich pohlcováním z atmosféry.

Ruský ministr podle agentury Reuters poznamenal, že fosilní paliva se budou ve světě používat i v příštích desetiletích. Tedy bez ohledu na současné snahy co nejvíce podporovat obnovitelné zdroje energie. Spotřeba energií se bude zvyšovat v celém světě a energetické firmy letos i příští rok zvýší investice, řekl Novak.

Rusko je členem uskupení OPEC+, které zahrnuje Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojence. OPEC+ se loni po kolapsu poptávky způsobeném pandemií dohodl na snížení těžby o rekordních 9,7 milionu barelů denně. Od té doby však postupně omezení zmírňuje, snížení dohodnuté do července činí 5,8 milionu barelů denně. Před pandemií se ve světě spotřebovávalo zhruba 100 milionů barelů ropy denně.

Novak na ekonomickém fóru mimo jiné řekl, že je zatím předčasné bavit se o tom, kolik bude OPEC+ těžit v srpnu. Skupina podle něj bude muset posoudit sezonní růst poptávky a zvážit i potenciální návrat íránské ropy na trh.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme