Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jak vnímali centrální bankéři srpnovou invazi?

Okupace 1968
ČTK
Stanislav Šulc
sta

Člen rady České národní banky Aleš Michl prošel archivy a zveřejnil dokumenty zachycující dění v centrální bance pár dní po noci ze 20. na 21. srpna 1968. Zde je zachyceno dění jednotlivých dnů tak, jak je zveřejnil na svém twitterovém účtu.

Reklama

Středa 21. 8. 1968

8.00 h: na centrále banky a dálnopisem i všem pobočkám po zemi byl dán pokyn, aby za všech okolností byla snaha udržet provoz na pokladnách. Důležité pro výplatu mezd a směnu deviz…

9.30 h: do centrály dorazila četa vedená ruským podplukovníkem Burovem. Uzavření. Zaměstnanci ale zapečetili všechny trezory a udržovali stráže i za přítomnosti cizích vojáků. Pobočka opodál na Václaváku byla obklíčena tanky a do některých místností se zvenku i střílelo ze samopalů.

Cizí vojáci byli i na pobočce v Brně a v dalších městech.

Zápis z kroniky ČNB k srpnové okupaci v roce 1968 ČNB

Čtvrtek 22. 8. 1968

Centrála banky zůstala uzavřena. Ale byl prosazen požadavek přístupu vedení banky do kanceláří a fungování většiny poboček.

Pátek 23. 8. 1968

Bly uvolněn vstup do centrály ale se strážemi cizích vojsk. Obnovení plné provozu. Zaměstnancům bylo zdůrazňováno: zabezpečit pokladní a zúčtovací služby obyvatelstvu včetně převozů hotovosti, zamezit neoprávněné výplatě peněz cizím vojákům a uchránit trezory.

Neděle 25. 8. 1968

17.00 h: důstojníci Sovětského svazu zjišťovali, zda jsou v budově banky zbraně. Bylo jim řečeno, že pouze na ochranu pokladen a při převozu peněz. Přesto zahájili prohledávání budovy. Nic nenašli.

Pondělí 26. 8. 1968

Brzo ráno uklízečka viděla v budově vojáky, kteří se dali hned na útěk. Zjistilo se, že se tam dostali po střechách z navazující budovy. Loupili ze stolů a skříní v kancelářích – vzali peníze, oděvy, potraviny a psací potřeby.

Rovněž v ten den byla odmítnuta výměna rublů skupině důstojníků s ozbrojeným doprovodem.

Úterý 27. 8. 1968

Bylo zjištěno, že v noci se v budově opět kradlo – škoda vyčíslena na osm tisíc korun. Na protest vedení banky hrdě žádalo proplacení škody po jednom z velitelů cizích vojsk. Bez úspěchu.

Čtvrtek 29. 8. 1968

Vznikl dokument Předběžná úvaha o možném dopadu škod v národním hospodářství v důsledku vstupu vojsk Varšavské smlouvy. Byl to jeden z prvních pokusů o vyčíslení škod způsobených invazí.

Úvaha o dopadech invaze v srpnu 1968 ČNB

I proto byl v roce 1969 odstraněn z funkce tehdejší ředitel státní banky a rovněž i šéf autorského týmu dokumentu, Otakar Pohl. Do té doby to byl zarytý komunista, po srpnu 1968 se ale přihlásil k pražskému jaru a odsoudil okupaci.

V bankovní kronice je k těm dnům poznamenáno: „... spoléhat se teď můžeme jen na sebe, na svoji intelektuální vyspělost, organizační schopnosti a svoji čest...“

Všechny tyhle drobné hrdinské kroky zaměstnanců banky následně převálcovala normalizace.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Guvernér České národní banky Aleš Michl

Michl zkritizoval měnovou politiku minulých let. ČNB možná ještě sníží úrokové sazby, uvedl

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme