Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Investice. Kam s penězi

Rumělkový Merkur je nejdražší známka, která kdy platila na českém území

Český sběratel koupil Rumělkový Merkur, nejdražší známku Evropy

Unikát srovnatelný se slavným Modrým Mauriciem. Tak o Rumělkovém Merkuru hovoří filatelisté. Nyní si jej do své sbírky pořídil český sběratel. Jde přitom o jeden z pouhých dvou exemplářů, které jsou v soukromých sbírkách. Hodnota známky přesahuje částku deseti milionů korun.

Přečíst článek
Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo už pokukuje po důchodu. Koupil podíl v legendární portugalské porcelánce

Přečíst článek
Zlaté cihly

Obchodnice se zlatem říká: Šperky nejsou investice

Zlato je ochrana proti krizi, inflaci, devalvaci měny či bankovní krizi, říká Hana Boxanová, expertka na investiční drahé kovy a regionální ředitelka Golden Gate. V rozhovoru o investování do zlata, který vedla investiční expertka a spolupracovnice newstream.cz Marika Čupa, Boxanová vysvětluje, proč a jak investovat do zlata, jak poznat kvalitní investiční zlato, jak se určuje cena zlatých slitků a na co si dát při investování do zlata pozor.

Přečíst článek
Evropská investiční banka půjčí státu 13 miliard korun na modernizaci železnice

Miliardy pro českou železnici. Zlepšit se má infrastruktura, bezpečnost i komfort

Evropská investiční banka (EIB) půjčí státu 13 miliard korun na modernizaci české železnice, navýšení kapacit osobní i nákladní dopravy a zvýšení bezpečnosti a komfortu cestujících.

Přečíst článek

Alzheon Martina Tolara získal dalších 100 milionů dolarů. Lék na Alzheimera by mohl být na trhu již příští rok

Společnost Alzheon, za níž stojí český vědec Martin Tolar, finišuje třetí fázi testování svého prostředku ALZ-801. Ten by měl mít výrazný vliv na snižování dopadů Alzheimerovy choroby zejména u mladších pacientů. Nyní Alzheon získal v nejnovějším kole financování dalších 100 milionů dolarů. „Díky této investici máme dostatek prostředků na ukončení poslední fáze testování našeho léku,“ uvedl Martin Tolar.

Přečíst článek
Královice

Na nemovitostech se dá vydělat i bez nákupu vlastního domu

Bojovat s inflací a dobře si rozvrhnout investiční portfolio, tedy diverzifikovat, je v dnešním nestabilním světě stále důležitější. Jednou z alternativ vůči konzervativním investičním nástrojům jsou tak například fondy kvalifikovaných investorů. Zájem o tento typ investování mezi českými investory je ostatně nyní vidět i na každoročně rostoucích číslech českého trhu.

Přečíst článek
Francouzský prezident Emmanuel Macron

Macron hraje vabank proti Le Penové, odnesly to trhy v celé Evropě

Z Francie v pondělí odtekly miliardy. Investoři v nervozitě vyprodávali francouzské akcie i dluhopisy, proti dolaru spadlo euro. Nejistota se může protáhnout na celý měsíc.

Přečíst článek
Komerční banka na Václavském náměstí

Úředníci se budou stěhovat ze Škodova paláce na Václavské náměstí

Praha koupí zhruba za 3,5 miliardy korun od Komerční banky (KB) společnost VN 42, která vlastní kancelářskou budovu na rohu Václavského náměstí a Štěpánské ulice. Schválili to městští radní. Magistrát plánuje do budovy přestěhovat úředníky ze Škodova paláce v Jungmannově ulici, kde je do konce března 2028 v pronájmu.

Přečíst článek
Jana Brodani, výkonná ředitelka Asociace pro kapitálový trh České republiky

Brodani: Trh fondů kvalifikovaných investorů poroste, ale už asi pomaleji

Majetek ve fondech kvalifikovaných investorů (FKI) dosud rostl každým rokem stále rychleji. V roce 2022 to bylo o 87 miliard a vloni už o 100 miliard korun více než rok před tím. Na trhu se také objevuje stále větší počet samotných fondů. Co je příčinou tohoto vývoje a jak se bude trh s FKI dál vyvíjet, shrnuje v exkluzivním rozhovoru pro newstream.cz výkonná ředitelka Asociace pro kapitálový trh České republiky (AKAT) Jana Brodani.

Přečíst článek
V Česku je zhruba 140 milionů m2 brownfieldů

V Česku je zhruba 140 milionů metrů čtverečních brownfieldů

Ke konci roku 2023 bylo v Česku přes 4400 brownfieldů s celkovou rozlohou více než 14 tisíc hektarů (140 milionů metrů čtverečních). Stát od roku 2015 investoval do jejich obnovy skrze dotační programy více než 11 miliard korun. Vyplývá to z dat agentury CzechInvest, které představila na konferenci v Pardubicích.

Přečíst článek
Slovenský malíř Martin Lukáč byl hostem pořadu VIP Eva Talks
video

Umělá inteligence může výtvarnou tvorbu výrazně ovlivnit, říká malíř a sochař Martin Lukáč

Moderátorka a modelka Eva Čerešňáková v pořadu VIP Eva Talks na Newstream TV zpovídá celebrity. Tentokrát ve studiu přivítala slovenského výtvarníka Martina Lukáče. 

Přečíst článek
Renáta Kellnerová

Nejvlivnější Češkou zůstává i nadále Kellnerová. Výrazně si polepšila Kijonková

Nejvlivnější ženou Česka je podle časopisu Forbes, stejně jako loni, podnikatelka, filantropka a většinová majitelka skupiny PPF Renáta Kellnerová. Na druhé příčce se umístila vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová, na třetím místě mezi vlivnými ženami figuruje místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová, jež letos v Bruselu končí. Bradáčová se loni umístila na čtvrtém místě a Jourová byla druhá.

Přečíst článek
Reklama

News box

Tuzemská měna vůči oběma hlavním světovým měnám zpevnila 💪. Oproti předchozímu závěru posílila shodně o dva haléře, když se obchoduje v kurzu 25,36 koruny za euro a 23,36 koruny za dolar. 
Pražská burza po pěti týdnech růstu oslabila 📉, index PX klesl v uplynulém týdnu o téměř procento na 1597,8 bodu. Nejvíce rostly akcie Erste Bank, naopak největší oslabení zaznamenaly cenné papíry společnosti Piluka. V předchozím týdnu index PX stoupl o 1,4 procenta.
Bitcoin by ještě do konce prázdnin mohl překonat dosavadní rekord 73 800 dolarů (1,72 milionu korun) a přiblížit se hranici 80 tisíc (1,87 milionu korun). Impulzem by mohl být očekávaný projev amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na největší světové bitcoinové konferenci v Nashvillu. Shodli se na tom oslovení ekonomové a experti na kryptoměny. Nyní se bitcoin obchoduje okolo 66 tisíc dolarů (1,54 milionu korun). Číst více
Ruská centrální banka podle očekávání zvýšila 📈 svou základní úrokovou sazbu o dva procentní body na 18 procent, tedy na nejvyšší úroveň za více než dva roky. Banka poukázala na zrychlení růstu spotřebitelských cen. Předpověděla, že v celém letošním roce bude inflace v Rusku činit 6,5 až 7,0 procenta.
Evropská unie v rámci podpory Ukrajiny uvolnila první výplatu peněz z výnosů plynoucích ze zmrazených ruských aktiv. Ukrajina tak získá 1,5 miliardy eur 💶 (zhruba 38 miliard korun) na posílení vojenských kapacit a obnovu země. 

Škoda Group nechystá protinávrh na převzetí rivala Talgo. Český výrobce vlaků má zájem o spojení svých průmyslových aktivit s aktivitami španělského rivala Talgo, nehodlá však předložit návrh na jeho převzetí, kterým by konkuroval nabídce ze strany maďarské společnosti Ganz-Mávag. Vyplývá to podle agentury Reuters z dopisu, jehož obsah firma Talgo zveřejnila. 

Výstavba prvního úseku vysokorychlostních železničních tratí (VRT) 🚄 mezi Brnem a Přerovem by měla začít v příštím roce. Práce na úseku mezi Brnem a Břeclaví začnou v roce 2026, úsek Moravská brána pak nejpozději v roce 2028. Uvedl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
Investiční společnost Tomáš Čupra TCF Capital investovala několik desítek milionů korun do české firmy Eco-Stations, za které získá postupně až třicetiprocentní podíl ve firmě. Cílem investice je zefektivnění výroby a pomoc společnosti s rozvojem služeb v podobě čištění vzduchotechniky a výrobních zařízení suchým ledem. Číst více
Městský soud v Praze schválil ukončení provozu závodu Energetického Holdingu Malina. Navrhl to insolvenční správce firmy, protože podnik už podle něj prakticky nefunguje. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma s dluhy za více než miliardu korun, která se zabývala instalacemi fotovoltaických ☀ panelů na střechy, je v konkurzu. To znamená likvidační řešení úpadku prostřednictvím rozprodeje majetku.
Několik pařížských nádraží v noci čelilo cíleným žhářským útokům na železniční infrastrukturu. Provoz na třech ze čtyř vysokorychlostních tratí 🚄 je silně narušen. Uvedl to francouzský železniční dopravce SNCF. Doprava bude v den zahájení olympijských her značně narušena, obtíže přetrvají nejméně do konce víkendu, uvádí AFP. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme