Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

brutalismus - informace o tématu

Kotva se zavírá. Ikonický „obchoďák“ čeká rekonstrukce

Lidé dnes nakoupí v pražském obchodním domě naposled. Brutalistní památku v centru Prahy až na dva roky uzavře rekonstrukce. Měnit se budou vnitřní dispozice budovy, některá z pater se předělají na kanceláře. Zásadní proměnou projde i okolí budovy.

Přečíst článek

REPORTÁŽ: UFO bulharských komunistů chřadne. Brutalistní velkolepostí ale přitahuje zvědavce i pamětníky

Přečíst článek
Reklama

News box

Pražská burza po pondělním růstu 📉 ztrácela, index PX dnes odepsal 0,15 procenta na 1555,77 bodu. Po zveřejnění výsledků za první čtvrtletí se nedařilo akciím energetické společnosti ČEZ, oslabila i Komerční banka. Naopak v plusu skončily emise Monety i Erste. Vyplývá to z výsledků na webu burzy. Koruna dnes mírně oslabila k euru a zpevnila vůči dolaru.
Ministerstvo kultury navrhuje 📈 zvýšit televizní poplatek o 15 korun na 150 korun měsíčně a rozhlasový o deset korun na 55 korun. Původně navrhovalo televizní poplatek 160 korun, navrhovanou výši rozhlasového zachovalo. V dalších letech by poplatky vláda mohla zvyšovat svým nařízením o inflaci, pokud by od poslední změny překročila šest procent.
Francie dodá v příštích dnech a týdnech vojenskou pomoc Ukrajině. V dnešním telefonátu s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským to podle Elysejského paláce řekl francouzský prezident 👨 Emmanuel Macron. Hlava Francie také odsoudila sílící ruské údery na Ukrajinu, například na její energetickou infrastrukturu, uvedla agentura AFP. 
Nejméně devět zraněných si dnes vyžádal ruský 🚀 vzdušný útok na Charkov, oznámil starosta druhého největšího ukrajinského města Ihor Terechov na sociální síti. Rusové podle něj zasáhli výškovou budovu s mnoha byty v centru Charkova.
Podnikatel 👨 Jan Čermák plně ovládl společnost Empresa Media, která z 99 procent vlastní a provozuje TV Barrandov. Čermák, nebo jedna z jeho společností, získal od Jaromíra Soukupa zbývajících 50 procent Empresy. 
Německá zbrojovka Rheinmetall, která vyrábí například tanky Leopard, 📈 zvýšila v letošním prvním čtvrtletí provozní zisk meziročně o 60 procent na 134 milionů eur (zhruba 3,3 miliardy korun). Firma, která těží z růstu výdajů na zbrojení v souvislosti s invazí ruských vojsk na Ukrajinu, to dnes uvedla ve své výsledkové zprávě.
Gruzínský parlament dnes ve třetím a závěrečném čtení  schválil kontroverzní návrh zákona o zahraničním vlivu, který prosazuje vládní strana Gruzínský sen, informují agentury. V ulicích hlavního města Tbilisi proti předloze už týdny demonstrují desetitisíce lidí.
Poslanec TOP 09 👨 Marek Ženíšek po dnešní schůzce na Hradě řekl novinářům, že bude jmenován v nejbližších dnech. S prezidentem Petrem Pavlem hovořil o prioritách pro vědu a výzkum a rozpočtu kapitoly. Ženíšek také řekl, že ho potěšilo vnímání vědy, výzkumu a inovací prezidentem jako priority země.
Členské státy EU dnes na jednání v Bruselu definitivně  potvrdily už dříve odsouhlasený migrační balíček. Češi se ve všech deseti hlasováních zdrželi. Stejnou pozici drží česká vláda už od února, kdy po analýze všech dokumentů dospěla k závěru, že finální podoba paktu o migraci a azylu je pro Českou republiku horší než ta, na níž se Česko podílelo v době svého předsednictví v druhé polovině roku 2022.
Americký prezident Joe Biden v pondělí podepsal zákon  zakazující dovoz obohaceného uranu z Ruska, které bylo dosud významným dodavatelem paliva pro americké jaderné elektrárny. Jde o nejnovější krok Washingtonu ve snaze odstřihnout se od ruského hospodářství na pozadí ruské agrese na Ukrajině.
Reklama
Reklama
Doporučujeme