Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

elektromontáž - informace o tématu

Skupina Amper vstupuje na pole elektromontáží

Casting na nový film

Hledáme komparsisty do natáčení nového filmu CZECH SCAMMERS Následuje úryvek ze scénáře; hledáme komparsisty, event. začínající herce, kteří chápou scénář a chtějí zažít svých 15 minut slávy.

Přečíst článek
Reklama

News box

Britský král Karel III. 👑 se začátkem června ve Francii zúčastní oslav 80. výročí vylodění v Normandii. Oznámil to Buckinghamský palác. Půjde o první cestu britského monarchy do zahraničí poté, co oznámil, že má rakovinu. Očekává se, že na oslavy jednoho ze zlomových momentů druhé světové války přicestuje i americký prezident Joe Biden.
Hrubý domácí produkt (HDP) Ruska v prvním čtvrtletí 📈 vzrostl meziročně o 5,4 procenta. Tempo růstu zrychlilo z 4,9 procenta v posledních třech měsících loňského roku. Ekonomiku podpořily vojenské výdaje a příznivý vývoj cen na ropy, vyplývá z předběžného odhadu, který dnes zveřejnil ruský statistický úřad Rosstat. 
Slovenská skupina Tatry mountain resorts (TMR), která provozuje lyžařské areály a dalších atrakce ve střední Evropě včetně České republiky, vydá nové akcie. Díky nim by mohla získat nový kapitál až za 1️⃣2️⃣0️⃣ milionů eur (tři miliardy korun). 
Soud v Petrohradě dnes nařídil zabavit majetek italské bankovní skupiny UniCredit za 4️⃣6️⃣3️⃣​​​​​​​ milionů eur (11,4 miliardy korun). Informují o tom zahraniční tiskové agentury. Soud rozhodl v arbitrážním sporu, ve kterém figuruje jedna z dceřiných společnosti ruské plynárenské skupiny Gazprom. Italská banka rozhodnutí zatím nekomentovala.
Čeští zemědělci  odvolali protest, který se měl konat příští týden ve středu. Chtějí tak uklidnit situaci a snížit riziko, že by se při protestu mohlo něco stát. Nový termín protestní akce zatím nestanovili, řekl ČTK prezident Agrární komory Jan Doležal. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) rozhodnutí ocenil, považuje ho za logické a odpovědné.
Pražská burza v týdnu podruhé v řadě 📈 posílila. V uplynulém týdnu stoupl index PX o 0,7 procenta na 1561,4 bodu. Nejvíce rostly akcie výrobce nápojů Kofola, největší oslabení zaznamenaly akcie Pilulky. Vyplývá to z internetových stránek burzy. V předchozím týdnu index PX stoupl o dvě procenta.
Německá automobilka Volkswagen  ukončila rozhovory s francouzským konkurentem Renault o společném vývoji levné elektrické verze modelu Renault Twingo. Informovala o tom dnes agentura Reuters, která se odvolává na zdroje obeznámené se situací. 
Arbitrážní soud v Petrohradě  zakázal slovenské společnosti Západoslovenská energetika (ZSE) pokračovat v řízení s ruskou plynárenskou firmou Gazprom Export u mezinárodního arbitrážního soudu v Ženevě. Informovala o tom dnes ruská tisková agentura TASS. Soud tak vyhověl žádosti společnosti Gazprom Export, která je exportní divizí ruské státní plynárenské firmy Gazprom.
Evropská unie uvalila sankce na čtyři 💻 mediální subjekty, které podle ní šíří ruskou propagandu. Jde o platformu Voice of Europe, kterou zařadila na národní sankční seznam už koncem března i česká vláda. Sankce se týkají také ruské mediální platformy RIA Novosti a ruských listů Izvestija a Rossijskaja Gazeta. 
Poradce maďarského premiéra Viktora Orbána dnes vyzval země Evropské unie, aby se  inspirovaly Gruzií, jejíž parlament v úterý navzdory masovým protestům přijal kontroverzní zákon o zahraničních agentech. Balázs Orbán, který je politickým ředitelem v úřadu maďarského premiéra, to napsal na síti X.
Reklama
Reklama
Doporučujeme