Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zprávy z firem

Bernard Arnault, majitel LVMH

Poražený roku. Bernard Arnault, zakladatel luxusního gigantu LVMH, přišel o dvacet miliard dolarů

Čisté jmění francouzského módního a designového magnáta Bernarda Arnaulta letos v Bloomberg indexu miliardářů propadlo nejvíce ze všech. Poptávka po luxusním zboží totiž stále klesá.

Přečíst článek

Data ze stavebních řízení v ohrožení. Dodavatel systému žádá po ministerstvu 360 milionů

Přečíst článek

Byznys s ocelí už Chrenkovi miliardy nenese

Zisk skupiny Moravia Steel miliardáře Tomáše Chrenka loni spadl pod 100 milionů korun z předloňských 5,6 miliardy. Firma se potýká s poklesem poptávky i vysokou inflací. Tržby klesly meziročně o necelých 12 procent na 66,6 miliardy. Vyplývá to z výroční zprávy skupiny zveřejněné ve Sbírce listin.

Přečíst článek

Ministři se sejdou s Moravia Steel. Chtějí znát její plány s Liberty

Ministři financí, průmyslu a práce Zbyněk Stanjura (ODS), Jozef Síkela (STAN) a Marian Jurečka (KDU-ČSL) se ve čtvrtek dopoledne v Praze sejdou se zástupci společnosti Moravia Steel, která je jedním z možných zájemců o převzetí části huti Liberty Ostrava. Budou jednat o plánech Moravia Steel ohledně možné budoucnosti Liberty a jejích zaměstnanců, uvedlo MF.

Přečíst článek
Nový iPhone 15

Skládací iPhone? Apple na něm údajně už pracuje

Americká společnosti Apple zvažuje, že v roce 2026 představí skládací iPhone. Uvedl to server The Information s odvoláním na dvě osoby obeznámené s touto záležitostí. To by mohlo představovat zásadní přepracování hardwarového designu nejoblíbenějšího produktu Applu.

Přečíst článek
Emise Googlu za posledních pět let vzrostly o polovinu, stojí za tím AI

Zisk i tržby Alphabetu překonaly očekávání. Akcie i tak oslabily

Společnost Alphabet v úterý odpoledne překonala očekávání ohledně zisku a tržeb, ale investoři přesto poslali její akcie na konci prodloužené seance dolů. Proč?

Přečíst článek

Definitivní konec? Liberty Ostrava se chystá sfouknout koksovnu

Hutní firma Liberty Ostrava, která je od června v úpadku, chce zavřít koksovnu a chystá se propouštět. Podle odborářů by se propuštění mohlo týkat až 2600 lidí. Společnost má zhruba 5000 pracovníků. Firma návrh na snížení počtu zaměstnanců předložila odborům dnes. Liberty to oznámila v tiskové zprávě, kolika zaměstnanců by se propouštění mohlo týkat, v ní neuvedla.

Přečíst článek
Pronájmy Airbnb se realizují zejnéna v centru metropole

Airbnb a další budou pod větší kontrolou. Státu a obcím to má přinést navíc téměř miliardu

Vláda schválila novelu cestovního ruchu, zpřísňující podmínky poskytování ubytování přes Airbnb, Booking a další platformy, které jsou prostředníkem mezi ubytovaným a poskytovatelem noclehu.

Přečíst článek
Lukoil

Ropná krize v Maďarsku a na Slovensku. Ukrajinu stále nepouští ropu od Lukoilu

Tranzit ruské ropy od společnosti Lukoil na Slovensko a do Maďarska přes území Ukrajiny stále nebyl obnoven. S odkazem na ruský zdroj z odvětví to uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek
Konec jednámí. Alphabet  se s firmou Wiz nedohodl.

Start-up Wiz ukončil jednání s Alphabetem, místo převzetí preferuje burzu

Start-up Wiz, který se zaměřuje na kybernetickou bezpečnost, ukončil jednání se společností Alphabet. Její součást Google byla podle dřívějších informací médií ochotna za start-up zaplatit asi 23 miliard dolarů (536 miliard Kč), což by byla její dosud největší akvizice. Wiz místo toho zvažuje, že vydá akcie v rámci primární veřejné nabídky (IPO), uvedl server televize CNBC.

Přečíst článek
Ruleta patří v kasinech k nejoblíbenějším hazardním hrám

V kasinu nikdo nezbohatne, ale hlavně ať se kulička volně točí, říká krupiérka

S postupem let a sílícími restrikcemi kamenných casin a heren v České republice ubývá. Hráči se tak přesouvají do anonymního šera internetového sázení. Část "doupat neřesti" však stále přežívá a s nimi i profese krupiér. 

Přečíst článek
Elektromobil, ilustrační foto

Češi se teprve učí jezdit na elektřinu. Dobíječky přitom mají přímo "u nosu"

V Česku je registrováno téměř 6,6 milionu osobních aut, z toho necelých 30 tisíc jsou elektromobily. Čechy od pořízení auta na baterky často odrazuje vyšší cena. A taky obava, kde budou auto dobíjet. Veřejných dobíjecích bodů přitom v ČR rapidně přibývá, je jich už přes pět tisíc. Velmi aktivní je v jejich budování ČEZ a také Pražská energetika.

Přečíst článek

News box

Tuzemská měna vůči oběma hlavním světovým měnám zpevnila 💪. Oproti předchozímu závěru posílila shodně o dva haléře, když se obchoduje v kurzu 25,36 koruny za euro a 23,36 koruny za dolar. 
Pražská burza po pěti týdnech růstu oslabila 📉, index PX klesl v uplynulém týdnu o téměř procento na 1597,8 bodu. Nejvíce rostly akcie Erste Bank, naopak největší oslabení zaznamenaly cenné papíry společnosti Piluka. V předchozím týdnu index PX stoupl o 1,4 procenta.
Bitcoin by ještě do konce prázdnin mohl překonat dosavadní rekord 73 800 dolarů (1,72 milionu korun) a přiblížit se hranici 80 tisíc (1,87 milionu korun). Impulzem by mohl být očekávaný projev amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na největší světové bitcoinové konferenci v Nashvillu. Shodli se na tom oslovení ekonomové a experti na kryptoměny. Nyní se bitcoin obchoduje okolo 66 tisíc dolarů (1,54 milionu korun). Číst více
Ruská centrální banka podle očekávání zvýšila 📈 svou základní úrokovou sazbu o dva procentní body na 18 procent, tedy na nejvyšší úroveň za více než dva roky. Banka poukázala na zrychlení růstu spotřebitelských cen. Předpověděla, že v celém letošním roce bude inflace v Rusku činit 6,5 až 7,0 procenta.
Evropská unie v rámci podpory Ukrajiny uvolnila první výplatu peněz z výnosů plynoucích ze zmrazených ruských aktiv. Ukrajina tak získá 1,5 miliardy eur 💶 (zhruba 38 miliard korun) na posílení vojenských kapacit a obnovu země. 

Škoda Group nechystá protinávrh na převzetí rivala Talgo. Český výrobce vlaků má zájem o spojení svých průmyslových aktivit s aktivitami španělského rivala Talgo, nehodlá však předložit návrh na jeho převzetí, kterým by konkuroval nabídce ze strany maďarské společnosti Ganz-Mávag. Vyplývá to podle agentury Reuters z dopisu, jehož obsah firma Talgo zveřejnila. 

Výstavba prvního úseku vysokorychlostních železničních tratí (VRT) 🚄 mezi Brnem a Přerovem by měla začít v příštím roce. Práce na úseku mezi Brnem a Břeclaví začnou v roce 2026, úsek Moravská brána pak nejpozději v roce 2028. Uvedl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
Investiční společnost Tomáš Čupra TCF Capital investovala několik desítek milionů korun do české firmy Eco-Stations, za které získá postupně až třicetiprocentní podíl ve firmě. Cílem investice je zefektivnění výroby a pomoc společnosti s rozvojem služeb v podobě čištění vzduchotechniky a výrobních zařízení suchým ledem. Číst více
Městský soud v Praze schválil ukončení provozu závodu Energetického Holdingu Malina. Navrhl to insolvenční správce firmy, protože podnik už podle něj prakticky nefunguje. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma s dluhy za více než miliardu korun, která se zabývala instalacemi fotovoltaických ☀ panelů na střechy, je v konkurzu. To znamená likvidační řešení úpadku prostřednictvím rozprodeje majetku.
Několik pařížských nádraží v noci čelilo cíleným žhářským útokům na železniční infrastrukturu. Provoz na třech ze čtyř vysokorychlostních tratí 🚄 je silně narušen. Uvedl to francouzský železniční dopravce SNCF. Doprava bude v den zahájení olympijských her značně narušena, obtíže přetrvají nejméně do konce víkendu, uvádí AFP. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme