Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

prodavačky - informace o tématu

Trafika Relay v parteru bývalého Cukrovarnického paláce v Praze

Obyčejná práce: Zodpovědná otročina za pár korun, hodnotí své zaměstnání trafikantka

„Je to hrozná práce, ale příliš si vybírat nemůžu, protože nemám vzdělání a do gastronomie se mi už znovu nechce.” Tak hodnotí svou práci třicetiletá Zuzana, která prodává v trafice s občerstvením u jedné ze stanic pražského metra. Každé ráno vstává v půl páté a v práci je celou směnu na nohou. Nějaké posedávání dle ní nepřipadá v úvahu. 

Přečíst článek
Reklama

News box

Slovenská sněmovna dnes hlasy všech přítomných poslanců  odsoudila atentát na premiéra Roberta Fica. V usnesení, které navrhli zástupci vládní koalice, parlament také vyzval strany a hnutí a rovněž média a nevládní organizace, aby nešířily nenávist. Hospitalizovaný Fico, kterého útočník minulý týden ve středu postřelil, je podle dnešního oznámení nemocnice nadále při vědomí.
Státy EU potvrdily shodu na tom, že výnosy z ruských aktiv zmrazených v Evropě budou využity k nákupu zbraní pro Ukrajinu a na rekonstrukci země, která se už více než dva roky brání ruské vojenské agresi. Na sociální síti X o tom informovalo Stálé zastoupení ČR při EU. Roční výnosy mají činit až tři miliardy eur (zhruba 7️⃣4️⃣ miliard korun).
Členské státy Evropské unie dnes definitivně potvrdily 📜 nová pravidla pro fungování umělé inteligence. Informovalo o tom belgické předsednictví v Radě EU. Akt o umělé inteligenci je podle expertů prvním svého druhu na světě a mohl by ovlivnit podobné normy také v zemích mimo Evropskou unii.
Zadlužení obyvatel Česka v prvním čtvrtletí 2024 meziročně 📈 vzrostlo o 5,6 procenta na 3,36 bilionu korun. Objem dluhu na spotřebu ohroženého nesplácením se zvýšil o desetinu na 25,5 miliardy korun. Vyplývá to z údajů Bankovního a Nebankovního registru klientských informací, které představila společnost CRIF - Czech Credit Bureau.
Největší italské pojišťovně Generali klesl v prvním čtvrtletí očištěný čistý zisk o devět procent na 1️⃣,1️⃣2️⃣ miliardy eur (27,7 miliardy korun). Důvodem byl mimořádný jednorázový zisk související s prodejem developerského projektu ve srovnatelném období loni. Výsledky ale překonaly očekávání a pojistné a provozní zisk vzrostly. 
Ruské úřady chtějí na okupovaných ukrajinských územích zabavit více než 1️⃣3️⃣ tisíc bytů a domů, které jsou podle nich bez vlastníka. Jejich skutečnými majiteli jsou ale mnohdy lidé, kteří z domovů museli utéct kvůli válce, kterou Moskva už přes dva roky vede proti Ukrajině.
Americký prezident Joe Biden a Demokratická strana získali za duben na předvolební kampaň 5️⃣1️⃣ milionů dolarů (1,16 miliardy korun), což je výrazně méně než vybrali od dárců v březnu. Bidenův pravděpodobný soupeř v listopadových prezidentských volbách Donald Trump a Republikánská strana za duben vybrali 76 milionů dolarů (1,7 miliardy Kč), napsala dnes agentura AP.
Americký softwarový gigant Microsoft dnes představil novou kategorii osobních 💻 počítačů s operačním systémem Windows uzpůsobenou pro využívání umělé inteligence (AI). Firma podle agentury Reuters uvedla, že počítače nové kategorie s označením Copilot+ bude kromě ní prodávat také řada dalších výrobců.
Ruská vláda nařídila státní plynárenské společnosti Gazprom, aby za loňský rok  nevyplácela dividendy. Vyplývá to podle agentury Reuters z dekretu zveřejněného na internetových stránkách společnosti. Gazprom vloni vykázal první celoroční ztrátu od roku 1999. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme