Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bambule - informace o tématu

desková hra Putování po Středozemi

Co Čech, to "deskovkář". Deskovým hrám se na trhu daří

Zájem o deskové hry za posledních 15 let výrazně stoupl, na český trh se ročně uvedou stovky nových titulů. Uvedl to Michal Požárek z obchodu Planeta Her. K úspěšným tvůrcům deskových her podle něj patří také Češi. Nejoblíbenější jsou v tuzemsku rodinné hry, vyplývá z ankety mezi prodejci. V úterý to bude přesně 90 let ode dne, kdy Američan Charles Darrow vynalezl deskovou hru Monopoly.

Přečíst článek
Reklama

News box

Apple odstranil ze svého čínského internetového obchodu App Store aplikace WhatsApp a Threads firmy Meta Platforms. Americké firmě to nařídila čínská vláda kvůli obavám o národní bezpečnost. S odkazem na sdělení Applu o tom informovala agentura Reuters. Podle firem Qimai a AppMagic, které se zabývají sledováním aplikací, dnes z obchodu zmizely i další dvě zahraniční aplikace pro zasílání zpráv - Telegram a Signal.

Novým ředitelem Správy Pražského hradu bude od soboty dosavadní šéf finančního odboru Kanceláře prezidenta republiky (KPR), ekonom Pavel Vyhnánek. Nahradí Vladimíra Sonntaga, který funkci zastával zhruba rok a rezignoval z osobních důvodů.

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinili šest lidí z kšeftování s městskými byty v jedné z brněnských městských částí. Podle závěrů vyšetřování šlo o získávání neoprávněného majetkového prospěchu při přidělování či směnách obecních bytů. Uvedl to mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.
Streamovací platformě Netflix 🎞 přibylo v prvním čtvrtletí 9,33 milionu předplatitelů, tedy téměř dvakrát více, než se čekalo. Firma ale očekává slabší růst tržeb než analytici. Její akcie proto nejprve po zveřejnění hospodářských výsledků přidaly zhruba tři procenta, ovšem následně čtyři procenta ztratily.
Ve středoíránské provincii Isfahán se dnes ráno ozvaly exploze 💥, podle íránských médií se jednalo o práci protivzdušné obrany. Írán pozastavil v některých částech země letištní provoz ✈, uvedla stanice CNN. Americká média s odvoláním na nejmenované americké představitele uvedla, že na zemi zaútočil Izrael. To zatím ani jedna ze stran nepotvrdila.

EU si posvítí na partnerství 🤝 Microsoftu s OpenAI. Investice Microsoftu 13 miliard dolarů (308,7 miliardy korun) do společnosti OpenAI by mohla čelit antimonopolnímu vyšetřování Evropské unie. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na obeznámené zdroje, podle nichž si regulační orgány k tomuto kroku připravují podklady.

Číst více
Za necelé dva dny od spuštění veřejné sbírky na podporu české iniciativy nákupu munice pro Ukrajinu vybrali její organizátoři na Slovensku více než 1,6 milionu eur (40,4 milionu korun). Původní cíl kampaně byl vysbírat milion eur. Vyplývá to z webu iniciativy Munice pro Ukrajinu.
Google rozdal vyhazov 👋 28 zaměstnancům, kteří okupovali kancelář šéfa na protest proti vojenskému kontraktu, který Google spolu s Amazonem uzavřely s izraelskou vládou, píše BBC. Projekt Nimbus v hodnotě 1,2 miliardy dolarů (28,4 miliardy korun) poskytuje izraelské vládě a armádě  infrastrukturu pro cloudové služby a umělou inteligenci (AI).
Reklama
Reklama
Doporučujeme