Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Asociace pro kapitálový trh - informace o tématu

Dvě pětiny Čechů spoření na stáří neřeší. Podporovaný DIP by to mohl změnit

Na penzi si nespoří 42 procent Čechů, nejčastěji ti, kteří budou mít v budoucnu důchod nejnižší. Do penzijního spoření si ti, kteří spoří, uložili šest procent svých peněz, zatímco 65 procent financí drží pro případ nenadálé potřeby na běžném či spořicím účtu. Vyplývá to z průzkumu, který pro Asociaci pro kapitálový trh ČR provedla mezi tisícovkou respondentů počátkem roku agentura Perfect Crowd. Na penzi si podle průzkumu nespoří především mladší lidé a často také lidé se základním vzděláním, kteří mívají nejnižší příjmy, a tedy i penze.

Přečíst článek
Reklama

News box

Téměř dvě třetiny Čechů má zájem o dotace na ekologičtější a úspornější bydlení. Podporu ale zatím využilo jen 1️⃣4️⃣ procent dotázaných. Vyplývá to z průzkumu společnosti NMS Market Research vytvořeného pro Raiffeisenbank, kterého se zúčastnilo přes 1000 lidí mezi 18 až 64 lety. 
Velkoobchody Makro Cash & Carry ČR 📉 snížily ve finančním roce, který trval do 30. září 2023, čistý zisk o přibližně o 13 procent na 135 milionů korun. Tržby společnosti naopak meziročně vzrostly, a to asi o devět procent na celkových 35 miliard korun. Vyplývá to z účetní uzávěrky Makra zveřejněné ve Sbírce listin. 
Čínský výrobce elektromobilů Xpeng v prvním čtvrtletí zvýšil tržby meziročně o 6️⃣2️⃣ procent na 6,55 miliardy jüanů (přes 20 miliard korun). Čistou ztrátu naopak snížil, a to na 1,37 miliardy jüanů (zhruba 4,3 miliardy korun) z 2,34 miliardy jüanů před rokem. 
Ceny bytů, rodinných domů a pozemků v Česku v prvním čtvrtletí mezičtvrtletně nepatrně 📈 rostly. Byty oproti loňskému poslednímu čtvrtletí zdražily o 0,3 procenta, meziročně ale o 3,1 procenta zlevnily. Meziročně se zvýšily prodeje bytů o 17 procent. Nejvýrazněji mezičtvrtletně zdražily rodinné domy, a to o 1,1 procenta. Jejich hodnota tak roste tři čtvrtletí po sobě. Ceny pozemků byly oproti podzimu vyšší o 0,7 procenta, meziročně pak o čtyři procenta. 
Stát rozhodne o svém postoji k dividendě energetické skupiny ČEZ nejpozději 🔟 dnů před konáním červnové valné hromady společnosti. Zatím návrh vedení ČEZ na dividendu ve výši 80 procent z loňského zisku, který odpovídá 52 korunám na akcii, nebude ministerstvo financí (MF) komentovat. 
Slovenská sněmovna dnes hlasy všech přítomných poslanců  odsoudila atentát na premiéra Roberta Fica. V usnesení, které navrhli zástupci vládní koalice, parlament také vyzval strany a hnutí a rovněž média a nevládní organizace, aby nešířily nenávist. Hospitalizovaný Fico, kterého útočník minulý týden ve středu postřelil, je podle dnešního oznámení nemocnice nadále při vědomí.
Státy EU potvrdily shodu na tom, že výnosy z ruských aktiv zmrazených v Evropě budou využity k nákupu zbraní pro Ukrajinu a na rekonstrukci země, která se už více než dva roky brání ruské vojenské agresi. Na sociální síti X o tom informovalo Stálé zastoupení ČR při EU. Roční výnosy mají činit až tři miliardy eur (zhruba 7️⃣4️⃣ miliard korun).
Členské státy Evropské unie dnes definitivně potvrdily 📜 nová pravidla pro fungování umělé inteligence. Informovalo o tom belgické předsednictví v Radě EU. Akt o umělé inteligenci je podle expertů prvním svého druhu na světě a mohl by ovlivnit podobné normy také v zemích mimo Evropskou unii.
Zadlužení obyvatel Česka v prvním čtvrtletí 2024 meziročně 📈 vzrostlo o 5,6 procenta na 3,36 bilionu korun. Objem dluhu na spotřebu ohroženého nesplácením se zvýšil o desetinu na 25,5 miliardy korun. Vyplývá to z údajů Bankovního a Nebankovního registru klientských informací, které představila společnost CRIF - Czech Credit Bureau.
Největší italské pojišťovně Generali klesl v prvním čtvrtletí očištěný čistý zisk o devět procent na 1️⃣,1️⃣2️⃣ miliardy eur (27,7 miliardy korun). Důvodem byl mimořádný jednorázový zisk související s prodejem developerského projektu ve srovnatelném období loni. Výsledky ale překonaly očekávání a pojistné a provozní zisk vzrostly. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme