Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Hurvínek se podívá do vesmíru. Na oběžnou dráhu ho dopraví SpaceX

Zmenšená figurka Hurvínka poletí na palubě družice v zemské stratosféře
Stanislav Šulc
 ČTK

Zmenšená skleněná figurka Hurvínka se na přelomu června a července proletí v zemské stratosféře. Vypraví se tam na palubě družice Planetum1, kterou by měla na oběžnou dráhu vynést raketa Falcon 9 společnosti SpaceX vizionáře a vesmírného průkopníka Elona Muska. Uvedli to zástupci Divadla Spejbla a Hurvínka.

Reklama

„Spejbl a Hurvínek jsou hvězdami nejen na pódiu našeho divadla, ale jsou po nich pojmenovány i dvě skutečné malé planetky, nebo chcete-li hvězdy. Nyní bude mít Hurvínek šanci podívat se na ně z paluby družice, která vystoupá do stratosféry naší planety,“ řekla Denisa Kirschnerová, ředitelka Divadla Spejbla a Hurvínka.

Družice, ve které Hurvínek poletí, patří do třídy družic složených z kostek o rozměrech deset centimetrů. Proto se pro účely této cesty musel vyrobit Hurvínek speciální. Jde o dvoucentimetrovou skleněnou figurku vytvořenou ve sklářské dílně Košler.

Kamera v bytě, ilustrační foto

Čeští konstruktéři vyvíjejí „inteligentní” byt. Bude úsporný a schopný zachraňovat životy

Jak by mohlo vypadat naše bydlení v blízké budoucnosti? Odpověď hledají výzkumníci z centra energeticky efektivních budov při ČVUT. V jednom už mají jasno - inteligentní byt bude jednou zachraňovat životy.

Přečíst článek

Družice bude během své mise obíhat přibližně 550 kilometrů nad povrchem Země a bude sloužit zejména k výukovým účelům. Řídicí centrum umístěné v pražském planetáriu bude přijímat školní exkurze a pořádat workshopy. Žáci budou mít možnost s družicí komunikovat, získávat data o průběhu letu či pořizovat snímky z oběžné dráhy.

Z tuzemských pohádkových postav se v minulosti do vesmíru podíval Krtek. Vzal ho tam americký astronaut Andrew Feustel, který na své mise bral předměty odkazující na Česko. Jeho žena Indira Feustelová má po matce české kořeny.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme