Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

wellness - informace o tématu

Reklama

News box

Výrobce stavebních strojů Bobcat staví továrnu v Mexiku za 280 milionů eur (téměř sedm miliard korun). Závod o rozloze 65 tisíc metrů čtverečních v obci Salinas Victoria u Monterrey ve státě Neuvo Leon firma zahájí provoz v roce 2026. V regionu by mělo vzniknout 600 až 800 pracovních míst.
Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) navrhne vládě do funkce příštího českého eurokomisaře nově zvolenou europoslankyni Danuši Nerudovou a ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu (oba STAN). Rozhodlo o tom širší vedení Starostů, řekl novinářům vicepremiér a předseda Starostů Vít Rakušan. Piráti si už loni odhlasovali, že jejich kandidátem na eurokomisaře bude dosavadní europoslanec Marcel Kolaja. Rozhodovat bude vláda.
Investiční společnost Berkshire Hathaway znovu snížila svůj velký podíl v čínské automobilce BYD. Akcie největšího čínského výrobce elektromobilů začala prodávat v roce 2022 poté, co se jejich cena více než zdvacetinásobila. Nově drží firma miliardáře Warrena Buffetta v BYD 6,9 procenta místo dřívějších sedmi procent. Vyplývá to z hlášení podniku hongkongské akciové burze.

Česká měna stagnuje k euru. Obchoduje se nadále za 24,72 koruny za euro. Vůči dolaru koruna ve srovnání s pátečním závěrem zpevnila 💪 o pět haléřů na 23,08 koruny za dolar. 

Ceny ropy 🛢 na začátku týdne rostou 📈. Naděje na zvýšení poptávky díky letní řidičské sezoně na severní polokouli převážily nad čínskými statistikami, které zvýraznily nerovnoměrné oživení největšího světového dovozce ropy. Ropa Brent kolem přidává 0,9 procenta na 79,15 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) si připisuje 0,7 procenta na 83,20 dolaru za barel.
Hlavní ekonom Evropské centrální banky Philip Lane mírní obavy z dopadů výprodeje na finančních trzích ve Francii. Podle něj není nutné zemi spěchat na pomoc, protože vývoj tam není chaotický. Výprodej zasáhl francouzské finanční trhy minulý týden a byl reakcí na oznámení prezidenta Emmanuela Macrona vyhlásit předčasné volby.
Ruský oligarcha Ališer Usmanov podal ve Frankfurtu žalobu na banku UBS Europe, která je součástí švýcarské bankovní skupiny UBS. Tvrdí, že nepodloženými zprávami o jeho transakcích zapříčinila vyšetřování jeho osoby. Píše to agentura Reuters s odvoláním na oligarchova právníka Petera Gauweiler. Usmanov čelí sankcím ze strany Evropské unie i Spojených států.
Jeden voják zemřel na místě dnešního výbuchu munice ve vojenském prostoru Libavá na Olomoucku. Munice vybuchla při plánovaném výcviku pyrotechniků, všichni byli příslušníky Centra zabezpečení munice Týniště nad Orlicí. Číst více
Ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá, který se nachází na území Olomouckého kraje, před polednem vybuchla blíže neurčená munice. Na místě jsou zranění, zasahuje vrtulník záchranné služby, informovala dnes armáda na síti X. Událost řeší Vojenská policie. Počet zraněných zatím mluvčí Vojenské policie Kateřina Mlýnková ani mluvčí armády Magdalena Dvořáková neupřesnily.

Vietnam má problém s připojemín k internetu 🌐. Tři z pěti podmořských optických kabelů jsou aktuálně mimo provoz, píše agentura Reuters. Jde už o druhý zásadní výpadek připojení v posledních dvanácti měsících. 

Reklama
Reklama
Doporučujeme