Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

mikroskopy - informace o tématu

Exšéf Tescanu Jaroslav Klíma

Globální centrum mikroskopů v Brně může ještě posílit. I díky čipům, říká exšéf Tescanu

Nejvýraznější český podnikatel v oboru elektronových mikroskopů Jaroslav Klíma společně se svými společníky prodal firmu Tescan americkému fondu Carlyle. V rozhovoru pro Export.cz ale odmítá, že by to signalizovalo úpadek Brna jako významného globálního centra, v němž se vyrábí každý třetí elektronový mikroskop na světě. Role moravské metropole může naopak ještě posílit, zvláště kdyby tam tchajwanská společnost TSMC vybudovala vývojové centrum pro polovodičové čipy. Česko její čipovou fabriku nezíská, ale ve hře je toho pořád hodně.

Přečíst článek
Reklama

News box

Světové akciové indexy letos rostou, v dubnu ale některé sestoupily z rekordních úrovní. Nejsledovanější americký S&P 500 stoupl o 6️⃣procent.

Stovky lidí si ve středu v bruselském parku Cinquantenaire připomněly 20. výročí rozšíření Evropské unie roztažením obří vlajky EU. Nečekaně je přišla pozdravit i šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Přítomní rovněž drželi v rukou vlajky deseti zemí, které v roce 2004 do unie vstoupily, včetně České republiky. Číst více
Bance Creditas v roce 2023 meziročně vzrostl čistý provozní 💰💰💰zisk o 148 procent na 1,13 miliardy korun. Téměř o pětinu loni stoupl počet klientů, ke konci roku jich banka měla více než 205 tisíc. Bankám a spořitelnám v Česku v roce 2023 stoupl podle dat České národní banky souhrnný čistý zisk meziročně o 2,2 miliardy Kč na 104,4 miliardy korun.
V Řecku ve středu stávkují námořníci na 🛳️🛳️🛳️trajektových linkách. Krátce před nedělními oslavami pravoslavných Velikonoc protest komplikuje cestování na ostrovy. Ve velkých městech, jako jsou Atény a Soluň, pak stávkují zaměstnanci veřejné dopravy, informuje agentura DPA.
Členství v Evropské unii umožnilo českým firmám expanzi na evropské trhy i spolupráci se zahraničními partnery. Otevřelo také možnost využívat evropské dotace. Zároveň přineslo větší konkurenci, a to nejen při odbytu produkce, ale i ve snaze získat kvalifikované zaměstnance. Vyplývá to z průzkumu poradenské společnosti Deloitte mezi českými podniky. Od vstupu Česka do EU dnes uplynulo 20 let. Číst více
Japonsko po rekordním počtu útoků 🐻🐻🐻medvědů na lidi vyzkouší systém varování založený na umělé inteligenci. Za poslední rok bylo v zemi při útocích medvědů zabito šest lidí a více než 200 jich bylo zraněno, informoval list The Guardian. Japonsko má 125 milionů obyvatel.
Spotřeba tepla v Praze během aktuální topné sezony dosud meziročně ⬇️⬇️⬇️klesla o 5,5 procenta. Snížení odběrů odpovídá zejména klimatickým podmínkám během roku. Uvedl to manažer zákaznického portfolia Čechy z Pražské teplárenské Pavel Maďar. Letošní topná sezona v ČR je podle Teplárenského sdružení 🌡️🌡️🌡️nejteplejší za více než 60 let.
Americký internetový prodejce Amazon v prvním čtvrtletí meziročně 📈📈📈více než ztrojnásobil čistý zisk na 10,4 miliardy dolarů. Překonal tak odhady analytiků. Dařilo se cloudové divizi AWS, která těží z poptávky firem po službách vzdálené výpočetní techniky a umělé inteligence. Akcie firmy po oznámení hospodářských výsledků nicméně posílily po skončení burzovního obchodování jen mírně, protože výhled na aktuální čtvrtletí byl slabší, než investoři čekali.
Ve věku 77 let zemřel americký 📖📖📖spisovatel Paul Auster, mimo jiné autor knih Newyorská trilogie, Brooklynské panoptikum nebo scénáře k filmu Smoke. O literátově úmrtí dnes informoval deník The New York Times (NYT), podle něhož Auster zemřel v úterý na komplikace spojené s rakovinou plic ve svém domě v Brooklynu.
Na pražskou 🖼️🖼️🖼️výstavu režiséra Tima Burtona, která se prvního května v 10.00 otevírá zájemcům v Obecním domě, se dosud v předprodeji prodalo zhruba 17 tisíc lístků. Výstava, která nabídne návštěvníkům skoro 600 skic, loutek, scénografií nebo fotografií z Burtonových filmů, stojí organizátory zhruba 30 milionů korun. Uvedla to Kateřina Riley z pořádající agentury Art Movement. Burton, který je známý pro snová, fantaskní, groteskní až hororová díla, se do Prahy vrací po deseti letech. Poslední jeho výstava v Praze byla nejnavštěvovanější českou výstavou roku 2014, navštívilo ji přes 102 tisíc lidí. Organizátoři věří, že letošní výstava toto číslo překoná.
Reklama
Reklama
Doporučujeme