Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

IAA - informace o tématu

Prezentace automobilky BYD na veletrhu IAA v Mnichově

A je to tady. Mnichovský veletrh IAA ovládly čínské elektrovozy

V Mnichově odstartoval významný veletrh o inovacích v autoprůmyslu. Tradiční evropské značky se snaží představit vize pro nadcházející roky. Podle serveru CNBC však veletrh ovládly čínské značky, které představily reálné stroje, kterými chtějí dobýt evropské trhy. Vizi čínské tsunami, která zaplaví evropské trhy, však komplikuje Tesla Elona Muska.

Přečíst článek
Reklama

News box

Čínská armáda se v posledních týdnech jak ze vzduchu, tak po vodě přibližuje k Tchaj-wanu ve  větší míře než dosud. V úterý tchajwanské ministerstvo obrany v blízkosti ostrova zaznamenalo 23 čínských vojenských letadel. Děje se tak necelý týden před inaugurací nového tchajwanského prezidenta. 
Ekonomika Slovenska v letošním prvním čtvrtletí podle odhadu místního statistického úřadu 📈 zrychlila tempo mezičtvrtletního růstu na 0,7 procenta z 0,6 procenta v předchozích třech měsících. V meziročním srovnání se hrubý domácí produkt (HDP) země reálně zvýšil o 2,7 procenta, tedy nejrychleji za poslední dva roky. 
Německá pojišťovací společnost Allianz v letošním prvním čtvrtletí zvýšila čistý zisk meziročně o 2️⃣2️⃣ procent na téměř 2,5 miliardy eur (zhruba 62 miliard korun). Firma to oznámila v dnešní tiskové zprávě. Allianz je největší pojišťovnou v Evropě a působí rovněž v České republice.
Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) dnes 📉 zhoršila výhled české ekonomiky pro letošní rok. Nyní předpokládá, že hrubý domácí produkt (HDP) České republiky se letos zvýší pouze o 0,9 procenta, zatímco v září letošní růst odhadovala na 2,5 procenta. Banka to uvedla ve svém novém hospodářském výhledu pro země, ve kterých působí.
Banky a stavební spořitelny v ČR poskytly v dubnu hypoteční úvěry za 21,9 miliardy korun, což je proti březnu 📈 růst o pětinu a proti loňskému dubnu více než dvojnásobek. Úrokové sazby nových úvěrů klesly na 5,1 procenta z březnových 5,19 procenta. Je to nejnižší hodnota od června 2022. 
Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena pokročila v přípravách balíku zbraní a munice pro Izrael za miliardu dolarů (asi zhruba 2️⃣3️⃣ miliard korun). Balík tankové munice či taktických vozidel přichází jen týden poté, co Spojené státy pozdržely jinou vojenskou pomoc Izraeli kvůli nesouhlasu s operací v Rafáhu v Pásmu Gazy. 
Americké akcie po zprávě o výrobní inflaci v USA za duben 📈 posílily. Trhy nyní čekají na středeční zprávu o vývoji spotřebitelských cen, která by měla vnést větší jasno do dalšího vývoje úrokových sazeb ve Spojených státech.
Reklama
Reklama
Doporučujeme