Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Alžběta II - informace o tématu

Reklama

News box

Českobudějovický krajský 👨‍⚖️ soud dnes v insolvenčním řízení se strojírenskou společností Kovosvit MAS Machine Tools vyhlásil moratorium, potrvá tři měsíce. Vyplývá to z usnesení soudu zveřejněného v insolvenčním rejstříku. Firma, která přiznává závazky za více než miliardu korun, o vyhlášení moratoria požádala, aby získala čas na přípravu reorganizačního plánu.
Ceny ropy po zprávě o vývoji nezaměstnanosti 📉 klesají a jsou na cestě vykázat nejvyšší týdenní ztrátu za tři měsíce. Ceny v poslední době snižují hlavně obavy o poptávku a vysoké úrokové sazby.
V bojích na Ukrajině od začátku ruské invaze v únoru 2022 zahynulo okolo 1️⃣5️⃣0️⃣​​​​​​​ tisíc ruských vojáků. V dnes zveřejněném rozhovoru s nezávislým ruským listem Novaja Gazeta Jevropa to řekl francouzský ministr zahraničí Stéphane Séjourné. Neupřesnil ale, na čem tento údaj zakládá.
Pražská burza třetí týden v řadě oslabila. V uplynulém týdnu 📉 klesl index PX o 1,5 procenta na 1520,2 bodu. Nejvíce rostly akcie zbrojovky Colt, největší oslabení zaznamenaly akcie Komerční banky. Vyplývá to z internetových stránek burzy. V předchozím týdnu index PX ztratil 0,5 procenta.
Spojené státy  odsuzují zákeřné kybernetické aktivity ruských zpravodajských služeb namířené proti České republice, Německu a dalším evropským zemím. Podle agentury Reuters to dnes uvedlo americké ministerstvo zahraničí. Útoky na české a německé cíle, o kterých informovaly vlády těchto dvou zemí a spojily je s Ruskem, odsoudila také EU, NATO a Británie.

Dánsko uvolní pravidla umělého přerušení 👶 těhotenství. Nově budou moci dívky od 15 let podstoupit potrat bez souhlasu rodičů. Ženám rovněž bude umožněno interrupci podstoupit až do 18. týdne těhotenství. S odkazem na dánské vládní představitele o tom dnes informovala agentura AP. Dosud byla interrupce v Dánsku legální do 12. týdne těhotenství.

Hutní společnost Liberty Ostrava  nepředpokládá další spolupráci s firmou Tameh Czech. Restrukturalizační plán chce realizovat s jinými dodavateli energií, řekl mluvčí Liberty Ostrava Ivo Štěrba. Tameh Czech podle svého mluvčího Patrika Schobera s restrukturalizačním plánem nesouhlasí. 
Mnozí studenti, kteří v posledních týdnech protestují na amerických 🏫 univerzitách proti izraelské ofenzivě v Pásmu Gazy, tak činí s obličeji zahalenými šátky či rouškami. V rozhovorech uvádí, že si chtějí zachovat anonymitu, aby se vyhnuli potenciálnímu obtěžování na internetu či kariérním problémům, píše deník The New York Times (NYT).
Evropská komise (EK) varovala tři čínské automobilky, že neposkytly dostatečné informace pro její vyšetřování subvencí na výrobu elektromobilů v Číně. Informovala o tom agentura Reuters, která se odvolává na zdroje obeznámené se situací. Varování se týká společností BYD, SAIC a Geely.
Ekonom Pavel Tuleja (TOP 09) se vzdal nominace na ministra pro vědu a výzkum. Žádný člen vlády nesmí být zatížen pochybnostmi, uvedl v prohlášení. Čelil kritice za to, že své vědecké práce publikoval v takzvaných predátorských časopisech, někteří zástupci akademické obce navíc poukázali na podle nich nevalnou kvalitu jeho odborných prací v oboru ekonomie. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme