Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

abdikace - informace o tématu

Reklama

News box

Start prvního testovacího letu kosmické lodi Starliner 🚀společnosti Boeing s posádkou byl dnes na poslední chvíli odložen, uvedl americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) v živém vysílání. Odpočet se zastavil jen tři minuty a 50 vteřin před zažehnutím motorů nosné rakety Atlas V, která měla plavidlo s dvěma 👨‍🚀👩‍🚀 astronauty dostat do vesmíru a k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Číst více
Německá Křesťanskodemokratická unie (CDU) se stala terčem rozsáhlého kybernetického útoku, píše s odkazem na tamní ministerstvo vnitra agentura DPA. Případem se zabývá civilní kontrarozvědka Spolkový úřad pro bezpečnost informační techniky.

Desetitisíce Maďarů dnes, týden před volbami do Evropského parlamentu, pochodovaly centrem Budapešti na podporu premiéra Viktora Orbána a jeho strany Fidesz. Orbán je jediným z vůdců v EU, který i po invazi ruských vojsk na Ukrajinu udržuje vztahy s Moskvou. Maďarsko pod jeho vedením zároveň odmítá poskytnout Ukrajině vojenskou pomoc.

Slovenskou vládní stranu Hlas-sociální demokracie (Hlas-SD) povede po zvoleném prezidentovi země Peteru Pellegrinim podle očekávání její dosavadní generální manažer a ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok. Rozhodl o tom sněm strany, na kterém Pellegrini oficiálně rezignoval na funkci jejího předsedy. Šutaj Eštok byl jediným kandidátem na nového šéfa Hlasu-SD, získal 750 z 795 platných hlasů delegátů.

Číst více
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu uvedl, že v Pásmu Gazy nedojde k trvalému příměří, dokud nebudou zničeny vojenské kapacity Hamásu a schopnost tohoto radikálního palestinského hnutí vládnout.
Japonský miliardář Jusaku Maezawa zrušil misi dearMoon, která měla být první soukromě financovanou okružní cestou kolem Měsíce a v jejíž posádce vybrané z přibližně milionu uchazečů měl být také český choreograf Yemi A.D. Ten o zrušení cesty informoval ve videu na svém instagramovém profilu. Číst více
V Česku v posledních letech ubývá osobní bankrotů 💳. Letos na konci dubna bylo v osobním bankrotu 98 600 lidí, v exekucích dál zůstávalo 639 600. Vyplývá to z údajů Institutu prevence a řešení předlužení (IPŘP) a z dat z jeho projektu Mapa zadlužení.
Na udělení státního vyznamenání by Sněmovna mohla prezidentu Petru Pavlovi navrhnout končící slovenskou prezidentku Zuzanu Čaputovou nebo dva ze šestice členů protikomunistické odbojové skupiny bratří Mašínů. Mezi poslaneckými adepty na ocenění by mohli být také třeba herečka a někdejší první dáma Dagmar Havlová Veškrnová, bývalá česká velvyslankyně v Sýrii Eva Filipi, pražský arcibiskup Jan Graubner a písničkář Karel Kryl.
Rusko v noci na dnešek podniklo rozsáhlý útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Škody způsobilo v pěti oblastech země, informovala dnes ráno energetická skupina DTEK. Rusko proti Ukrajině nasadilo desítky raket a útočných dronů. Kvůli masivnímu útoku proti Ukrajině vzlétly polské a spojenecké stíhačky, uvedla polská armáda.
Izrael předložil nový návrh komplexní dohody o příměří v Pásmu Gazy a o propuštění rukojmích zadržovaných palestinským hnutím Hamás. Prohlásil to americký prezident Joe Biden a zároveň vyzval Hamás, aby návrh přijal. Šéf Bílého domu dodal, že navrhované příměří je nejlepší cestou k ukončení konfliktu, a současně upozornil, že Hamás už není schopen zopakovat teroristické útoky ze 7. října. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme