Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

supply chain management - informace o tématu

Reklama

News box

Americký řetězec restaurací s rychlým občerstvením McDonald's v prvním čtvrtletí zvýšil tržby o 1️⃣,9️⃣ procenta, což je méně, než se čekalo. Zákazníci méně utrácejí za jídlo v restauracích. Na Blízkém východě se firma uprostřed konfliktu mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás navíc potýká s bojkotem.
Polská prokuratura vyšetřuje petrochemickou společnost Orlen kvůli tomu, že bez dozoru převedla 1️⃣,5️⃣ miliardy zlotých (8,7 miliardy korun) na svoji švýcarskou obchodní divizi OTS. Zabývá se také snižováním cen, které mohlo souviset s loňskými parlamentními volbami, uvedl podle portálu onet.pl prokurátor Dariusz Korneluk.
Společnost Philip Morris ČR, která je předním výrobcem a prodejcem tabákových výrobků v zemi, vyplatí za loňský rok hrubou dividendu 1️⃣2️⃣2️⃣0️⃣​​​​​​​ korun na akcii. Rozhodla o tom dnešní řádná valná hromada. Za předchozí rok akcionáři dostali 1310 korun. 
Česká republika získala od Evropské komise (EK)  povolení pro veřejnou finanční podporu na výstavbu nového jaderného bloku v Dukovanech. Komise to dnes uvedla v tiskové zprávě. Nový blok v Dukovanech by měl stát v roce 2036.
Spotřebitelské ceny v eurozóně se v dubnu meziročně 📈 zvýšily o 2,4 procenta, inflace tak zůstala na březnové úrovni. V rychlém odhadu to dnes uvedl evropský statistický úřad Eurostat. Údaje za celou Evropskou unii odhad neobsahuje.
Tržby nadnárodní automobilové skupiny Stellantis v první čtvrtletí meziročně klesly o 1️⃣2️⃣ procent na 41,7 miliardy eur (1,05 bilionu korun) a zaostaly za odhady. Firma ale podle dnešní tiskové zprávy předpokládá, že nové modely podpoří její růst a ziskovost ve druhé polovině roku.
Evropská unie je  největším mírovým projektem v historii kontinentu, členství v unii a v Severoatlantické alianci (NATO) je základem svobody, prosperity a bezpečnosti země. Na konferenci věnované 20 letům ČR v EU na Pražském hradě to dnes řekl prezident Petr Pavel. Chce-li Česko hrát pomyslnou první ligu v Evropě, logicky se nabízí například přijetí eura, uvedl. Nespokojení jsou ti, kteří jím neplatí, dodal.
Hrubý domácí produkt (HDP) Německa se po poklesu o 0,5 procenta v závěru loňského roku v prvním letošním čtvrtletí 📈 zvýšil mezičtvrtletně o 0,2 procenta. Dnes to na základě sezonně, cenově a kalendářně očištěných dat v předběžné zprávě oznámil Spolkový statistický úřad. Pokles za čtvrté čtvrtletí byl však po revizi mnohem výraznějí, dosud statistici hovořili o poklesu o 0,3 procenta.
Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí 📈 vzrostla meziročně o 0,4 procenta. Proti poslednímu loňskému čtvrtletí se hrubý domácí produkt (HDP) zvýšil o 0,5 procenta. Vyplývá to z předběžného odhadu, který dnes na svém webu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). 
Společnosti EDF a KHNP podaly své závazné nabídky na 🏗️ stavbu až čtyř jaderných reaktorů v České republice. Zástupci francouzské EDF přinesli dokumenty do centrály společnosti ČEZ dnes ráno, představitelé korejské KHNP odevzdali svou nabídku v pondělí. Firmy to potvrdily novinářům. Detaily nabídek ještě po nějakou dobu nebudou veřejné, nyní je bude analyzovat ČEZ. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme