Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

přenos dat - informace o tématu

Reklama

News box

Česko loni vydalo na obranu 1,37 procenta HDP, řekla v České televizi ministryně Černochová (ODS). Výdaje tak dosáhly zhruba 101 miliard korun, méně než se čekalo.

Ruský prezident Putin navrhl jmenovat Andreje Bělousova ministrem obrany místo Sergeje Šojgua. Podle agentury TASS to oznámila Rada federace.

Čínské firmy uspěly v dalších tendrech na průzkum🛢️🛢️🛢️ ropných a plynových polí v Iráku. Oznámil to irácký ministr ropného průmyslu Hajan Abdal Ghaní. Irák licence na průzkum uděluje ve více fázích, v neděli proběhlo druhé kolo, informovala agentura Reuters. Čínská energetická firma Sinopec bude rozvíjet více ropných polí.
Dárci v neděli na mezinárodní humanitární konferenci v Kuvajtu přislíbili více než 2️⃣miliardy dolarů na pomoc Pásmu Gazy, které zpustošila už více než sedm měsíců trvající válka mezi Izraelem a palestinským radikálním hnutím Hamás. Izrael mezitím oznámil, že otevírá nový přechod s Pásmem Gazy, přes který bude na palestinské území proudit humanitární pomoc.
Severní pohraniční část ukrajinské Charkovské oblasti je prakticky pod nepřetržitou palbou, čelí ruské ofenzivě. Na platformě Telegram to uvedl šéf oblastní správy Oleh Syněhubov, podle něhož v oblasti dnes také zemřeli dva civilisté. Úřady podle něj z této pohraniční oblasti evakuovaly přes 4000 lidí, ale na 500 jich tam zůstává.
Nově zvolená 👩👩👩prezidentka Severní Makedonie Gordana Siljanovská-Davkovová u slavnostní přísahy odmítla vyslovit nový oficiální název své země a místo toho řekla jen Makedonie. Informovala o tom agentura AFP. Tato balkánská země vedla mnoho let spor se sousedním Řeckem o název Makedonie, obě země se nakonec dohodly na kompromisním řešení, v jehož důsledku se země v roce 2019 přejmenovala na Severní Makedonii. Atény pak díky tomu umožnily její vstup do NATO.

Na střední školu se dostalo v 1. kole ✏️✏️✏️přijímacího řízení přes 90 pct dětí, řekl Radiožurnálu šéf Cermatu. Oficiální výsledky se žáci dozví ve středu.

Vyškovské strojírně Fritzmeier se v hospodářském roce končícím loni v červnu 📈📈​​​​​​​📈​​​​​​​zvýšily tržby o 9️⃣procent na 2,1 miliardy korun, společnost ale zakončila hospodaření se ztrátou 9,2 milionu korun. Vyplývá to z výroční zprávy zveřejněné ve Sbírce listin.
Tuzemské cestovní kanceláře vyhlížejí úspěšnou 🌴🌴🌴letní sezonu. Aktuálně jsou prodeje v některých z nich vyšší než loni i v roce 2019 před koronavirovou pandemií. Tvrdí to místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež. Při výběru letní dovolené jsou podle něj Češi velmi konzervativní, a tak i letos mezi nejžádanější destinace patří Chorvatsko, Řecko, Španělsko, Bulharsko, Egypt či Itálie. 

Pěstitelům bez pojištění proti mrazům bude stát kompenzace krátit o 50 procent. V pořadu televize Nova Za pět minut dvanáct to řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Zároveň odmítl kritiku europoslance Martina Hlaváčka (ANO), že by vláda nedostatečně podporovala pojištění zemědělců. Ministr zopakoval, že požádal Evropskou komisi o 100 milionů eur, ale neočekává, že získá celou částku.

Reklama
Reklama
Doporučujeme