Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pavlína Němcová - informace o tématu

Reklama

News box

Makroekonomická predikce ministerstva financí, která letos očekává zvýšení hrubého domácího produktu (HDP) o 1️⃣,4️⃣ procenta, je realistická. Shodli se na tom na dnešním jednání členové Výboru pro rozpočtové prognózy. Jako realistický hodnotí také ministerský odhad příjmů sektoru vládních institucí, který počítá se zvýšením inkasa většiny daní, s výjimkou daně z příjmu právnických osob. 
Kvůli ruské agresi na Ukrajině bude na oslavy 80. výročí vylodění v Normandii sice pozváno Rusko, ale  nikoli jeho prezident Vladimir Putin. Informoval o tom dnes deník Le Monde s odkazem na sdružení Mission Libération, které je zodpovědné za organizaci akce konající se na začátku června.
Díky české iniciativě na nákup munice pro Ukrajinu se již podařilo sehnat 5️⃣0️⃣0️⃣ tisíc kusů dělostřelecké munice a není důvod, proč by to do roka nemohl být další milion. V konzervativním americkém think tanku, Hudsonském institutu, to dnes řekl český premiér Petr Fiala, který je na dvoudenní návštěvě USA.
Společnost Dongfeng Motor jedná s Římem o tom, že by vyráběla vozy v Itálii. Čínská automobilka zvažuje v Itálii výstavbu závodu s kapacitou až 1️⃣0️⃣0️⃣ tisíc aut ročně. V rozhovoru s agenturou Bloomberg to dnes řekl Čchien Sie, který má v autovýrobci na starost aktivitu v Evropě. Italská vláda se do země snaží přilákat další automobilku.
Pražská burza druhý den po sobě ztrácela, index PX dnes odepsal 0️⃣,6️⃣8️⃣ procenta na 1546,99 bodu. Odevzdává tak část zisků z předchozích rekordních dnů, kdy index opakovaně zavíral nejsilnější od léta 2008. Burze dnes nepomohlo ani posílení akcií energetické společnosti ČEZ, většina titulů totiž skončila v červených číslech. 
Evropská centrální banka (ECB) brzy 📉 sníží úrokové sazby, pokud se neobjeví žádné velké překvapení. Řekla to v rozhovoru se zpravodajskou televizí CNBC šéfka ECB Christine Lagardeová.
Polský konzervativní prezident 👨 Andrzej Duda se tento týden sejde v New Yorku s někdejším šéfem Bílého domu Donaldem Trumpem, který se v listopadových prezidentských volbách uchází o znovuzvolení. Dnes o tom informovala polská média a Trumpova kampaň, píše agentura Reuters.
Čínská automobilka Chery Automobile bude vyrábět 🚗 vozy ve Španělsku. Společnost dnes podepsala dohodu o společném podniku se španělským výrobcem EV Motors. Závod v Barceloně bude prvním výrobním závodem Chery v Evropě. Dohoda má být formálně stvrzena příští pátek, uvedla EV Motors. Číst více
Mezinárodní měnový fond (MMF) dnes mírně zlepšil odhad letošního růstu světové ekonomiky. Podle jeho jarní prognózy se globální hrubý domácí produkt (HDP) v letošním roce zvýší o 3️⃣,2️⃣ procenta, zatímco v lednu fond letošní růst odhadoval na 3,1 procenta.
Hrubý domácí produkt (HDP) České republiky se v letošním roce 📈 zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to dnes ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond (MMF). 
Reklama
Reklama
Doporučujeme