Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

informace - informace o tématu

Svět čeká velký volební rok, do kterého zasáhne tryskem se rozvíjející AI

Zmatené lidstvo. Do volebního roku 2024 razantně promluví dezinformace a deepfakes

Svět letos čeká na pět desítek volebních klání, ve kterých patrně bude možné sledovat šíření dezinformací s využitím umělé inteligence (AI), která se rozvíjí závratnou rychlostí. Prakticky kdokoli s nekalými úmysly vybavený chytrým telefonem může snadno stvořit příspěvek, který oklame voliče. Zvláště nebezpečné budou takzvané deepfakes, tedy uměle vytvořené nebo zmanipulované obrázky, zvukové nahrávky nebo videa, píše agentura AP.

Přečíst článek
Reklama

News box

Inflace v Maďarsku v dubnu zrychlila 📈na 3,7 procenta z 3,6 procenta v předchozím měsíci. Zaznamenala tak první nárůst za 15 měsíců. Vyplývá to z údajů maďarského statistického úřadu.
Další zemědělské protesty 🚜🚜🚜​​​​​​​ budou 22. května v Praze. Rozhodli o tom zástupci Agrární komory, Zemědělského svazu a dalších organizací. Podle prezidenta Agrární komory Jana Doležala by to měly být masivní protesty, nemusí být poslední. Vláda podle něj tíživou situaci v sektoru neřeší a spíš ji některými kroky i zhoršuje.
Letecké skupině ✈ IAG vzrostl v prvním čtvrtletí letošního roku provozní zisk na 68 milionů eur (1,7 miliardy korun) z loňských srovnatelných devíti milionů eur. Výsledky podpořila rostoucí poptávka v době velikonočních svátku. Společnost dále uvedla, že rezervace na léto jsou vysoké. IAG vlastní aerolinky British Airways, Ibera, Aer Lingus a Vueling.
Češi měli letos v únoru a březnu vyšší zájem o letenky ✈ do měst v Severní Americe než ve stejném období loni. Do nejoblíbenější americké destinace New York letos koupili meziročně o 50 procent letenek více, prodej letenek do Miami a Los Angeles vzrostl trojnásobně. Uvedl to ředitel portálu Letuška.cz Josef Trejbal. Způsobuje to podle něj silná konkurence dopravců, díky které klesají ceny letenek.
Společnost OpenAI, která stojí za chatovacím robotem ChatGPT, by mohla v pondělí představit svůj vyhledávač využívající umělou inteligenci (AI). Zvyšuje tak úsilí ve své snaze konkurovat současné jedničce na trhu, firmě Google. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na informované zdroje. Datum oznámení se však může ještě změnit.
Viceguvernér České národní banky (ČNB) Jan Frait a člen bankovní rady Tomáš Holub zvažovali rychlejší uvolňování měnové politiky. Nakonec se ale na květnovém jednání připojili k většině bankovní rady a podpořili pokles základní úrokové sazby o půl procentního bodu na 5,25 procenta. Vyplývá to ze záznamu z jednání, který dnes ČNB zveřejnila. Ze záznamu rovněž plyne, že část bankovní rady má obavy z rychlejšího tempa růstu cen služeb.
Prezident antivirové společnosti Gen Digital Ondřej Vlček odstoupil z funkce. Zůstane členem představenstva. Důvodem jeho odchodu je úspěšné dokončení fúze Avastu a NortonLifeLock, ze kterých Gen Digital vznikl.  Číst více
Tržby ve službách v Česku v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně stouply o 1,3 procenta, předtím evidovaly tři čtvrtletí v řadě pokles. Ze šesti hlavních odvětví služeb se v období od ledna do konce března tržby meziročně snížily pouze v oblasti nemovitostí, všechna ostatní odvětví zaznamenala meziroční růst. Uvedl to Český statistický úřad.
Průmyslová produkce Slovenska se v březnu meziročně snížila 📉 o 6,9 procenta po únorovém revidovaném růstu o 0,1 procenta. Klíčový sektor slovenské ekonomiky tak zaznamenal první pokles od loňského srpna. Nedařilo se ani stavebnictví, které ve třetím letošním měsíci kleslo téměř dvouciferně. Uvedl to slovenský statistický úřad.
Britská ekonomika se v prvním čtvrtletí vymanila z recese a dařilo se jí lépe, než se očekávalo. Hrubý domácí produkt se za leden až březen zvýšil o 0,6 procenta po poklesu o 0,3 procenta v posledním čtvrtletí loňského roku. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil britský statistický úřad.
Reklama
Reklama
Doporučujeme