Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Gabriel Attal - informace o tématu

Novým francouzským premiérem bude dosavadní ministr školství Gabriel Attal

Francie má nového premiéra, nejmladšího v dějinách země

Novým francouzským premiérem bude dosavadní ministr školství Gabriel Attal, rozhodl podle informací stanice BFM TV i dalších francouzských médií prezident Emmanuel Macron. Attalovi je 34 let, a stane se tak nejmladším premiérem v dějinách země. V minulosti byl i mluvčím vlády, otevřeně se hlásí ke své homosexualitě. V čele kabinetu nahradí Élisabeth Borneovou, která v pondělí rezignovala a svému nástupci Attalovi v pařížském paláci Matignon formálně předala úřad v úterý krátce po 15:00 středoevropského času.

Přečíst článek
Reklama

News box

Zástupci členských zemi EU se dnes v Bruselu  shodli na uvalení sankcí proti čtyřem mediálním subjektům, které podle unie šíří ruskou propagandu. Jde také o platformu Voice of Europe, kterou zařadila na národní sankční seznam už koncem března i česká vláda. Sankce se dotknou také mediální platformy RIA Novosti, a listů Izvestija a Rossiskaja Gazeta.
Nejnižší úspěšnost žáků devátých tříd v přijímacím řízení na střední školy byla v Praze, kde uspělo asi 8️⃣4️⃣ procent. Na žádnou střední školu nebylo v prvním kole přijato 1524 deváťáků, kteří se hlásili z Prahy. Naopak nejvyšší byla úspěšnost v kraji Ústeckém a kraji Vysočina. 
Evropská komise 👍 zlepšila odhad letošního růstu ekonomiky Evropské unie na jedno procento. V předchozí únorové prognóze letošní růst odhadovala na 0,9 procenta. V příštím roce čeká zrychlení růstu na 1,6 procenta. Komise to dnes uvedla ve svém jarním hospodářském výhledu.
Slovenská vláda dnes  schválila záměr stavět nový jaderný zdroj s výkonem do 1200 megawattů na západě země. Kabinet premiéra Roberta Fica na svém výjezdním zasedání také uložil ministrům financí a hospodářství, aby do konce října připravili detaily k projektu.
Evropská unie dnes vyzvala Izrael, aby okamžitě  ukončil vojenskou operaci v Rafáhu na jihu Pásma Gazy. Vede podle ní k dalšímu narušení humanitární pomoci, vysidlování obyvatel a lidskému utrpení. V tiskové zprávě to uvedl šéf diplomacie sedmadvacítky Josep Borrell, podle něhož by pokračování vojenské akce nevyhnutelně a silně zatížilo vztahy EU a Izraele.
Čínská armáda se v posledních týdnech jak ze vzduchu, tak po vodě přibližuje k Tchaj-wanu ve  větší míře než dosud. V úterý tchajwanské ministerstvo obrany v blízkosti ostrova zaznamenalo 23 čínských vojenských letadel. Děje se tak necelý týden před inaugurací nového tchajwanského prezidenta. 
Ekonomika Slovenska v letošním prvním čtvrtletí podle odhadu místního statistického úřadu 📈 zrychlila tempo mezičtvrtletního růstu na 0,7 procenta z 0,6 procenta v předchozích třech měsících. V meziročním srovnání se hrubý domácí produkt (HDP) země reálně zvýšil o 2,7 procenta, tedy nejrychleji za poslední dva roky. 
Německá pojišťovací společnost Allianz v letošním prvním čtvrtletí zvýšila čistý zisk meziročně o 2️⃣2️⃣ procent na téměř 2,5 miliardy eur (zhruba 62 miliard korun). Firma to oznámila v dnešní tiskové zprávě. Allianz je největší pojišťovnou v Evropě a působí rovněž v České republice.
Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) dnes 📉 zhoršila výhled české ekonomiky pro letošní rok. Nyní předpokládá, že hrubý domácí produkt (HDP) České republiky se letos zvýší pouze o 0,9 procenta, zatímco v září letošní růst odhadovala na 2,5 procenta. Banka to uvedla ve svém novém hospodářském výhledu pro země, ve kterých působí.
Banky a stavební spořitelny v ČR poskytly v dubnu hypoteční úvěry za 21,9 miliardy korun, což je proti březnu 📈 růst o pětinu a proti loňskému dubnu více než dvojnásobek. Úrokové sazby nových úvěrů klesly na 5,1 procenta z březnových 5,19 procenta. Je to nejnižší hodnota od června 2022. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme