Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Richard Vavřík

Richard Vavřík

Autor je nezávislý konzultant v oblasti spotřební daní.

články autora

Profesor Arthur B. Laffer

Richard Vavřík: Arthur Laffer musí milovat Česko

Profesor Arthur B. Laffer vstoupil do ekonomických dějin v polovině 70. let popularizací křivky, ve formě obráceného U (konkávní), která se nyní nazývá Lafferovou křivkou. Ta neříká nic jiného, než že se u sazby daně ve výši 0 procent nevybere žádná daň a u sazby 100 procent rovněž žádná, protože se ekonomická činnost již nevyplácí, jestliže jde celý výnos pouze na úhradu daně. Mezi 0 až 100 procenty s rostoucí sazbou i výnos daně nejprve stoupá, od určitého zenitu pak ale začne klesat.

Přečíst článek

News box

Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) dnes 📉 zhoršila výhled české ekonomiky pro letošní rok. Nyní předpokládá, že hrubý domácí produkt (HDP) České republiky se letos zvýší pouze o 0,9 procenta, zatímco v září letošní růst odhadovala na 2,5 procenta. Banka to uvedla ve svém novém hospodářském výhledu pro země, ve kterých působí.
Banky a stavební spořitelny v ČR poskytly v dubnu hypoteční úvěry za 21,9 miliardy korun, což je proti březnu 📈 růst o pětinu a proti loňskému dubnu více než dvojnásobek. Úrokové sazby nových úvěrů klesly na 5,1 procenta z březnových 5,19 procenta. Je to nejnižší hodnota od června 2022. 
Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena pokročila v přípravách balíku zbraní a munice pro Izrael za miliardu dolarů (asi zhruba 2️⃣3️⃣ miliard korun). Balík tankové munice či taktických vozidel přichází jen týden poté, co Spojené státy pozdržely jinou vojenskou pomoc Izraeli kvůli nesouhlasu s operací v Rafáhu v Pásmu Gazy. 
Americké akcie po zprávě o výrobní inflaci v USA za duben 📈 posílily. Trhy nyní čekají na středeční zprávu o vývoji spotřebitelských cen, která by měla vnést větší jasno do dalšího vývoje úrokových sazeb ve Spojených státech.
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme