Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

DRIVERS | ONDŘEJ KLYMČIW

Michal Gregor a Tomáš Nezmeškal v  podcastu o autech

Každý měsíc se setkáváme nad tématem motorismu. Tentokrát byl naším hostem Ondra Klymčiw, který měl šílený nápad startovat na Rallye Dakar se Škodou 120. Pokud si myslíte, že je to zcela nevhodný model auta, máte naprostou pravdu. Však to taky dalo práce, absolvovat, dojet a … přežít. O tom všem si s Ondrou povídáme v dnešním dílu Drivers.

Zpět na všechny epizody
Reklama

News box

Ruský prezident Vladimir Putin se dnes v kremelském Andrejevském sále  oficiálně ujal dalšího šestiletého prezidentského mandátu. Oznámil to předseda ruského ústavního soudu Valerij Zorkin poté, co hlava státu složila přísahu.
Pivovary v České republice loni uvařily zhruba 20 milionů hektolitrů piva, což bylo meziročně o 2,7 procenta 📉 méně. Klesla i průměrná spotřeba na obyvatele, která dokonce dosáhla historického minima. V porovnání s rokem 2022 se snížila ze 136 na 128 litrů za rok.
Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala v prvním čtvrtletí letošního roku čistý zisk 104 milionů eur, tedy 2,6 miliardy korun, což je meziroční 📈 nárůst o deset procent. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnila mateřská společnost banky.
Průmyslová produkce v Česku se v březnu po jednoměsíčním růstu vrátila k poklesu. Meziročně klesla o 2️⃣,7️⃣ procenta, oproti únoru byla výroba nižší o 1,6 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Důvodem poklesu byla podle něj vysoká loňská srovnávací základna v produkci automobilů i pokračující pokles ve výrobě strojů a zařízení.
Největší švýcarská bankovní skupina UBS v prvním čtvrtletí 📈 zvýšila čistý zisk meziročně o 70 procent na 1,8 miliardy dolarů (41,8 miliardy korun). Hospodaření podpořily divize správy majetku a investiční banka. UBS to dnes uvedla v tiskové zprávě. Banka je v zisku poprvé od převzetí svého konkurenta Credit Suisse loni v červnu.
Číně se podařilo nabourat do jednoho z 💻 počítačových systémů britského ministerstva obrany. Masivní únik dat byl zaměřen na personální údaje zaměstnanců, uvedla britská televizní stanice Sky News. Vláda by měla o kybernetickém útoku dnes informovat britské poslance. Kabinet zatím nezmínil jméno konkrétní země, která za útokem stála, podle informací Sky News se však jedná právě o Čínu.
Boeing kvůli technické závadě odložil první let vesmírné lodi Starliner se dvěma americkými astronauty k 🌍 Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), oznámily tiskové agentury. Odpočítávání se zastavilo dvě hodiny před plánovaným startem z floridského mysu Canaveral.
Ruský opoziční politik Vladimir Kara-Murza, který si momentálně v trestanecké kolonii s maximální ostrahou odpykává pětadvacetiletý trest za kritiku ruské války proti Ukrajině, získal jednu z prestižních 🥇 Pulitzerových cen za své komentáře psané za mřížemi pro list The Washington Post. Cena byla udělena „za vášnivé komentáře napsané s velkým osobním rizikem z vězeňské cely“, uvedli.
Rusko urychluje vývoj a spouští výrobu 🚀 raket krátkého a středního doletu, dříve zakázaných smlouvou INF, uvedl server Meduza s odvoláním na dnešní prohlášení ruského ministerstva zahraničí. Smlouva o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF), kterou v prosinci 1987 v Bílém domě podepsali sovětský vůdce Michail Gorbačov a americký prezident Ronald Reagan, zanikla v létě 2019 poté, co od ní USA a Rusko odstoupily.
Reklama
Reklama
Doporučujeme