Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

FreshStart: Módní designérka z Česka dobývá arabský svět

Tvorba oděvní návrhářky Mirky Talavaškové je přehlídkou neobyčejného spojení cudnosti a rafinovanosti. Její modely pro svoji originalitu, krásu a kulturní "nezávadnost" slaví úspěch jak na evropském, tak i na arabském trhu, kam Mirku zavlála tak trochu náhoda. O tom, jak vnímá svoji tvorbu a co ji inspiruje, je další díl seriálu FreshStart. 
Zpět na všechny epizody
Reklama

News box

Značka Becherovka a společnost Jan Becher – Karlovarská Becherovka, a.s. dnes  dokončila přechod pod nového vlastníka. Od 1. května jejím majitelem bude polská skupina Maspex, která také vlastní značky jako Żubrówka, Relax, Tiger energy drink, Dr Witt či Kubík. Firmu odkoupila od dosavadního vlastníka, společnosti Pernod Ricard Group.
Společnost NET4GAS, kterou v závěru loňského roku koupil státní podnik ČEPS, loni 📉 prodělal 1,7 miliardy korun. Předloni přitom společnost zaznamenala zisk přes 6,2 miliardy korun. Výrazně v loňském roce klesly i tržby podniku, meziročně o více než 76 procent na tři miliardy korun. Hlavní příčinou propadu je podle Ekonomického deníku výpadek dodávek ruského plynu do střední Evropy cestou přes Německo.
Čínský vědec Čang Jung-čen, který na začátku roku 2020 jako první zveřejnil genom nového 😷 koronaviru SARS-CoV-2, zahájil protestní akci proti úřadům. Tvrdí, že byl se svým týmem vystěhován z laboratoře v Šanghaji, kde pracoval, informoval dnes list The Guardian a agentura AP.
Šéf strany srbského prezidenta Aleksandara Vučiče a dosavadní ministr obrany 👨 Miloš Vučević, který byl pověřen sestavením nové vlády, dnes představil složení svého nového kabinetu. Zasedne v něm řada dosavadních ministrů, většina z nich ale změní portfolia. Informovala o tom srbská média.

Americká nápojová společnost Coca-Cola v prvním čtvrtletí 📈 zvýšila tržby meziročně o tři procenta na 11,3 miliardy dolarů (265 miliard korun). Čistý zisk se pak zvýšil o dvě procenta na 3,2 miliardy dolarů (75 miliard korun). K růstu tržeb přispělo zejména zvýšení prodejních cen. Výsledky podle agentury Reuters překonaly očekávání analytiků, Coca-Cola navíc zlepšila odhad celoročních tržeb.

Americký řetězec restaurací s rychlým občerstvením McDonald's v prvním čtvrtletí zvýšil tržby o 1️⃣,9️⃣ procenta, což je méně, než se čekalo. Zákazníci méně utrácejí za jídlo v restauracích. Na Blízkém východě se firma uprostřed konfliktu mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás navíc potýká s bojkotem.
Polská prokuratura vyšetřuje petrochemickou společnost Orlen kvůli tomu, že bez dozoru převedla 1️⃣,5️⃣ miliardy zlotých (8,7 miliardy korun) na svoji švýcarskou obchodní divizi OTS. Zabývá se také snižováním cen, které mohlo souviset s loňskými parlamentními volbami, uvedl podle portálu onet.pl prokurátor Dariusz Korneluk.
Společnost Philip Morris ČR, která je předním výrobcem a prodejcem tabákových výrobků v zemi, vyplatí za loňský rok hrubou dividendu 1️⃣2️⃣2️⃣0️⃣​​​​​​​ korun na akcii. Rozhodla o tom dnešní řádná valná hromada. Za předchozí rok akcionáři dostali 1310 korun. 
Česká republika získala od Evropské komise (EK)  povolení pro veřejnou finanční podporu na výstavbu nového jaderného bloku v Dukovanech. Komise to dnes uvedla v tiskové zprávě. Nový blok v Dukovanech by měl stát v roce 2036.
Spotřebitelské ceny v eurozóně se v dubnu meziročně 📈 zvýšily o 2,4 procenta, inflace tak zůstala na březnové úrovni. V rychlém odhadu to dnes uvedl evropský statistický úřad Eurostat. Údaje za celou Evropskou unii odhad neobsahuje.
Reklama
Reklama
Doporučujeme