Reklama

Zběsilý úprk inzerentů z Twitteru. Denní tržby jdou ke dnu o desítky procent

Elon Musk
ČTK / AP
 ČTK

Od loňského října, kdy společnost Twitter převzal miliardář Elon Musk, na stejnojmenné sociální síti pozastavilo výdaje na reklamu přes 500 inzerentů. S odvoláním na své zdroje to uvedl server The Information. Inzerenti to zdůvodňují následným vývojem, který označují za kontroverzní. Denní tržby Twitteru byly 17. ledna podle webu Platformer meziročně o 40 procent nižší.

Reklama

Musk na konci října koupil firmu Twitter za 44 miliard dolarů (přes 971 miliard korun). Následně rozpustil devítičlennou správní radu a stal se jediným ředitelem podniku. Od převzetí přestala na Twitteru inzerovat mimo jiné největší americká automobilka General Motors, výrobce léků Pfizer či koncern Volkswagen.

Rok 2022 nebyl pro Elona Muska jen plný úspěchů.

Elon Musk: Z vizionáře vyvrhelem za pár měsíců

Mezi osobnostmi roku 2022 ční zakladatel Tesly a Space X Elon Musk. Rok 2022 v jeho podání však nebyl jen plný úspěchů, ačkoli právě automobilka Tesla reportovala jedny rekordní zisky za druhými.

Přečíst článek

Ta trochu metoda pokus – omyl 

Musk mimo jiné propustil tisíce lidí a zavedl placenou funkci ověřování. Poslední z uvedených změn ale vedla k tomu, že se za firmy na sociální síti vydávali podvodníci.

Akcie farmaceutické společnosti Eli Lilly například za jediný den v listopadu propadly o pět procent, když parodický účet oznámil, že inzulin bude firma napříště dodávat zdarma. Obdobně 10. listopadu oslabily akcie dalších společností, které produkují tento hormon snižující hladinu cukru v krvi, například akcie podniků Novo Nordisk či Sanofi.

Twitter na začátku letošního roku zrušil zákaz politických reklam zavedený v roce 2019. Chystá se také zmírnit podmínky reklamy, která se týká ekonomických, sociálních či environmentálních témat, například práv žen či klimatických změn, uvedla agentura Reuters.

Musk před porotou

Dnes začíná Muskovi v San Francisku soud ohledně jeho tweetů z roku 2018, ve kterých psal o plánu stáhnout společnost Tesla z burzy. Šéf automobilky tehdy uvedl, že má na transakci zajištěné financování a že by za akcie podniku nabídl částku výrazně převyšující jejich tehdejší cenu na burze. Později však oznámil, že s potenciálními investory stále jedná a že žádná dohoda zatím uzavřena nebyla.

Šéf automobilky Tesla Elon Musk

Začíná soud s Muskem kvůli Tesle. Ve hře jsou miliardy dolarů

Elon Musk rád využívá Twitter k marketingovým účelům k posílení jeho firem a aktivit na trhu. Jednou to ale, zdá se, přehnal. V San Francisku začíná soud, v němž čelí žalobě investorů kvůli slibu, že stáhne Teslu z burzy. Záměr veřejně deklaroval téměř před pěti lety na Twitteru. Dodnes nedošlo k jeho naplnění.

Přečíst článek

Akcionáři tvrdí, že Muskovy příspěvky na sociální síti vedly k prudkým výkyvům v ceně akcií Tesly, a způsobily tak investorům ztráty v řádu miliard dolarů. Pokud porota rozhodne ve prospěch akcionářů, soud může Muskovi nařídit, aby zaplatil odškodné. Lidé, z kterých byla sestavena devítičlenná porota, mají přitom na šéfa Tesly a Twitteru a dříve nejbohatšího člověka světa protichůdné názory, uvedla BBC.

Elon Musk přišel o tolik majetku a tak rychle, že se stal rekordmanem.

Rekordman Musk. Vykázal největší ztrátu osobního jmění v historii

Šéf společností Tesla a Twitter Elon Musk se dostal do Guinnessovy knihy rekordů způsobem, o který nejspíš nestál. Od listopadu 2021 přišel tento donedávna nejbohatší člověk světa o tolik majetku, že překonal světový rekord v „největší ztrátě osobního jmění v historii”, napsal web The Independent.

Přečíst článek

„Myslím, že je v osobní rovině trochu mimo,” napsal jeden z potenciálních porotců v dotazníku, který měl posoudit jeho případnou nestrannost. Další Muska považuje za narcistického, ale zároveň uvádí, že „člověk nemůže druhého soudit, pokud není na jeho místě”. Jiný v dotazníku připsal miliardáři „žoldnéřskou” povahu a poukázal na to, že se Musk nevyhýbá riziku. Další jej charakterizovali jako „rychle rostoucího podnikatele”, „chytrého, úspěšného průkopníka” či „nepříliš sympatického člověka”.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Twitter zrušil ověřovací modrou ikonu papežovi, kancléři Scholzovi nebo Beyoncé

Twitter zrušil ověřovací modrou ikonu papežovi, kancléři Scholzovi nebo Beyoncé

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme