Reklama

Už i zaměstnanci Applu chtějí odbory. Bojují za větší hodinovou mzdu a delší dovolenou

Apple, ilustrační foto
Tony Webster / Creative Commons / CC BY 2.0
 ČTK

Zaměstnanci jednoho obchodu společnosti Apple v New Yorku se pokoušejí založit odbory. Pokud uspějí, byly by první odborovou organizací v obchodech technologického giganta. Snahy o zřizování odborů v poslední době zesilují i ve Starbucksu a v Amazonu. Výrobce chytrých telefonů se zatím ke kroku svých zaměstnanců nevyjádřil.

Reklama

Skupina zaměstnanců známá jako Fruit Stand Workers United musí v pobočce na Grand Central Station v New Yorku získat podpisy 30 procent svých kolegů v obchodě. Pak budou oprávněni vyvolat hlasování pro nebo proti zřízení odborové organizace v provozovně.

V únoru se tato skupina připojila k organizaci Workers United, pod kterou se v posledních měsících zorganizovalo několik kaváren Starbucks. Sama organizace je přidružená k mocnému odborovému svazu sektoru služeb SEIU.

„Grand Central je mimořádný obchod s jedinečnými pracovními podmínkami, kvůli kterým jsou odbory nezbytné k tomu, aby náš tým měl co nejlepší možnou životní úroveň,“ píší organizátoři výzvy.

Josef Středula, prezident ČMKOS

Šéf odborů Středula: Ukrajincům pomůžeme. Ale nikdo je nebude pracovně zneužívat

Rozhovor s šéfem odborů Josefem Středulou jsme měli domluvený několik dní dopředu. Chtěli jsme probrat platy, mzdy, inflaci a podobně. Ale v noci vtrhli Rusové na Ukrajinu, a téma se změnilo. V Česku pracuje podle oficiálních údajů asi 180 tisíc Ukrajinců. Ve skutečnosti asi mnohem více. „Aktuální je, že do Česka mohou z Ukrajiny bezvízově přijet lidé, kteří mají biometrické pasy,“ hlásil Středula po schůzce na vládě.  

Přečíst článek

Skupina se popsala jako jedinci pracující v „mimořádných dobách za pandemie covidu-19 a za nejvyššího růstu cen za generaci“.

Jména jednotlivých zaměstnanců zveřejněna nebyla. Skupina dodala, že požaduje minimální mzdu 30 dolarů (asi 681 korun) za hodinu pro všechny pracovníky, delší dovolenou a větší bezpečnost práce.

Na začátku tohoto měsíce se pro vznik první odborové buňky ve firmě vyslovili zaměstnanci internetového prodejce Amazon. Loni v prosinci si první odbory ve společnosti od osmdesátých let odhlasovali zaměstnanci řetězce kaváren Starbucks.

Umělá inteligence, ilustrační foto
video

Startupy táhnou. Češi do nich loni investovali čtyři miliardy, letos to bude ještě víc

V Česku se do tuzemských i zahraničních start-upů v roce 2021 v počátečních investičních kolech proinvestovaly odhadem čtyři miliardy korun, o miliardu více než v roce 2020.  A ani v letošním roce andělští investoři podle průzkumu DEPO Ventures chuť investovat neztratí – polovina jich bude investovat stejně jako loni, pětina se pak chystá loňskou částku výrazně zvýšit. V průměru každý andělský investor podpořil začínající projekt dvěma miliony korun.

Přečíst článek

Martin Feč

Martin Feč: Private jetem se do Ruska dostanete. My to ale v žádném případě nenabízíme

Během pandemie obliba soukromých letů vzrostla, lidé se dostali do míst, kam by je běžné linky nedopravily, navíc se vyhnuli frontám a potenciální nákaze. Podle Martina Feče z brokerské společnosti Charter Advisory, která lety s private jety zprostředkovává, se tak cílová skupina této formy přepravy rozrůstá. „Už to není jen svět vlastníků firem, ale nově třeba i manažerů z korporátu,“ tvrdí.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Odbory zřídily celostátní stávkový výbor. Protestní akce chystají před prázdninami

Odbory se šikují, zřídily celostátní stávkový výbor. Protesty chystají před prázdninami

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Když přidáme učitelům, zlepší se školství? Ne, jen budou mít učitelé víc peněz

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme