Reklama

Do fotovoltaiky už zase tečou peníze. A vláda to tak chce

Společnost ČEZ představila 29. listopadu 2022 velkou fotovoltaickou elektrárnu, kterou staví v Kongresovém centru Praha.
ČTK
 ČTK

Zájem o připojení fotovoltaických elektráren v Česku je u ČEZ za poslední dva roky proti dřívějšku osminásobný a letos trojnásobný. Generální ředitel firmy Daniel Beneš uvedl, že ČEZ Distribuce od začátku roku eviduje 55 tisíc žádostí. Premiér Petr Fiala (ODS) zopakoval, že vláda chce do konce volebního období vybudovat 100 tisíc fotovoltaik.

Reklama

Beneš řekl, že od podání žádosti k realizaci uplynou průměrně čtyři měsíce. Za poslední rok ČEZ Distribuce eviduje nárůst připojení ze 40 megawattů (MW) na 120 MW. Společnost proto podle Beneše investuje do rozvoje a modernizace sítě necelých 20 miliard korun.

„Není to jen o rozvodnách a drátech, ale nová síť musí být plně připravena pokrýt velké množství mikrozdrojů. Typologie sítě se změní, potřebujete digitalizovanou síť řízenou do úplně posledního uzlu. Tam směřuje velká část investic, protože jsme si vědomi, jak bude muset síť vypadat, aby všechno absorbovala,“ uvedl Beneš.

Svět více spoléhá na větrnou a solární energii a elektromobily zaznamenávají prodejní rekordy. Svět však neinvestuje dostatečně, aby uspokojil své budoucí energetické potřeby, upozorňuje Mezinárodní agentura pro energii (IEA).

Světové investice do obnovitelné energie musejí razantně zrychlit, tvrdí experti

Svět sice méně spoléhá na uhlí, plyn a ropu, pokud chce ale účinně bojovat proti změnám klimatu a udržet nestabilní trhy s energií pod kontrolou, je nutné investice do obnovitelných zdrojů energie do konce tohoto desetiletí ztrojnásobit. Uvedla to ve své zprávě Mezinárodní agentura pro energii (IEA).

Přečíst článek

Při dnešním představení instalace fotovoltaiky na střeše pražského Kongresového centra, která má ročně ušetřit 5,5 milionu korun, Fiala řekl, že jde o cestu, kterou chce Česko jít. Zopakoval, že za jeho vlády by se dle programového prohlášení mělo vybudovat 100 tisíc fotovoltaik. „Je to plán ambiciózní, ale věci se postupně začínají realizovat a fotovoltaik a dalších obnovitelných zdrojů přibývá. Věnujeme tomu velkou pozornost,“ řekl Fiala.

Instalaci v Kongresovém centru je součástí projektu energetických úspor, který realizuje ENESA, dceřiná společnost ČEZ ESCO. Letos centru ušetří celkem 32 milionů korun podle cen z referenčního roku 2013, v přepočtu na současné vysoké ceny by ale podle ČEZ šlo o úsporu 50 milionů korun.

Novostavba se soláry na střeše

Češi si budou moci sdílet energii. Ministerstvo na to chystá zákon

Členové energetických společenství budou mezi sebou navzájem moci sdílet energii, kterou si vyrobí. Členy budou moci být například společenství vlastníků jednotek (SVJ), domácnosti, obce, školy, úřady nebo například celé malé podniky.

Přečíst článek

Projekt je poskytován formou energetických úspor tzv. EPC, kdy investice hradí dodavatel a zákazníkovi přímo garantují ve smlouvě, že dodavatel řešení těchto úspor dosáhne. Podle Fialy bylo to realizováno asi u 270 projektů převážně na veřejných institucí, v Praze například Národní divadlo a Rudolfinum, a celková úspora za energie je přes pět miliard korun, ale mohla by být větší. Studie o využitelnosti mluví o tom, že bychom mohli dosahovat úspor až 12 miliard korun.

Solární energie. Více o tématu zde

„Musíme pokračovat v cestě a hledání takových projektů, a pokud existují překážky, jako zákon o rozpočtových pravidlech, který neumožňuje organizačním složkám státu dostatečně rychle a efektivně takové projekty realizovat, tak musíme zvážit, jakým způsobem tuto legislativní bariéru odstranit a takové přínosné a potřebné projekty ve větší míře realizovat,“ řekl Fiala.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Jaroslav Míl: Energetické firmy tvoří obří zisk na účet spotřebitelů

Jaroslav Míl: Energetické firmy tvoří obří zisk na účet spotřebitelů. Zavření jádra v Německu situaci nezmění

Přečíst článek
ČEZ příští rok zlevní téměř dvěma milionům klientů elektřinu a plyn

ČEZ příští rok zlevní téměř dvěma milionům klientů elektřinu a plyn. Cenu ale navýší stát

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme