Reklama

Za únik osobních dat uživatelů dostal majitel Facebooku opět miliardovou pokutu

Za únik osobních dat uživatelů dostal majitel Facebooku opět miliardovou pokutu
Anthony Quintano / Creative Commons / CC-BY-2.0
 ČTK

Irská Komise pro ochranu dat (DPC) vyměřila americké internetové společnosti Meta Platforms pokutu 265 milionů eur (zhruba 6,5 miliardy korun), a to kvůli nedostatečné ochraně osobních údajů uživatelů. Komise to uvedla v tiskové zprávě. Meta je majitelem sociálních sítí Facebook a Instagram či komunikační služby WhatsApp.

Reklama

Pokuta je výsledkem vyšetřování, které DPC zahájila v polovině loňského dubna v reakci na zprávy médií, že na internetu se objevil soubor osobních údajů uživatelů sociální sítě Facebook. Komise firmě kromě uhrazení pokuty nařídila také provést řadu nápravných opatření.

Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku

Spletl jsem se, napsal Zuckerberg a propustil tisíce lidí

Ve stopách Twitteru Elona Muska kráčí i další z amerických miliardářů, Mark Zuckerberg. Ve společnosti Meta Platforms chystá obří propouštění. Matku Facebooku musí opustit 11 tisíc lidí, což představuje asi 13 procent její pracovní síly.

Přečíst článek

Společnost Meta uvedla, že při vyšetřování plně spolupracovala a že už provedla změny ve svých systémech. Dodala, že rozhodnutí DPC nyní zkoumá. Komise firmě v říjnu vyměřila pokutu 405 milionů eur kvůli nakládání s osobními údaji teenagerů na sociální síti Instagram. Proti této pokutě se Meta rozhodla podat odvolání.

Čtyři pokuty za miliardu eur

DPC je v Evropské unii hlavním regulátorem firmy Meta. Komise už americké firmě vyměřila čtyři pokuty, jejichž celková výše činí téměř miliardu eur. Navíc v souvislosti s touto firmou vede dalších 13 vyšetřování, uvedla agentura Reuters.

Pokles akcií mateřské společnosti Facebooku Meta Platforms (ilustrační foto)

Investory vyděsily výsledky mateřské firmy Facebooku. Hodnota Mety spadla o dva biliony korun

Akcie amerického podniku Meta Platforms, mateřské společnosti Facebooku, po středečním zveřejnění hospodářských výsledků dnes prudce klesají. Kolem 18:30 středoevropského času ztrácely zhruba 22 procent a nacházely se kolem 101 dolarů, nejníže od roku 2016. Tržní hodnota firmy se tak snížila přibližně o 82 miliard dolarů (dva biliony korun), uvedla agentura Reuters. Od začátku roku akcie odepisují kolem 70 procent.

Přečíst článek

Irská komise má v rámci Evropské unie kromě společnosti Meta na starosti také další velké technologické firmy, jako je Apple či Google. Tyto podniky totiž mají v Irsku svá ústředí pro EU. Celkově vede DPC v souvislosti s těmito podniky celkem 40 vyšetřování.

V rámci pravidel Evropské unie na ochranu soukromí, která jsou známá pod zkratkou GDPR (General Data Protection Regulation), má DPC v případě zjištění pochybení právo vyměřit pokutu v objemu až čtyř procent globálních tržeb daného podniku.

Mark Zuckerberg

Je to mistr manipulace a vykořisťuje lidi, napsal chatbot o svém stvořiteli Zuckerbergovi

Chatovací robot americké společnosti Meta Platforms o zakladateli podniku Marku Zuckerbergovi říká, že vykořisťuje lidi. Automat reportérovi britské stanice BBC řekl, že Zuckerberg to dělá pro peníze a že je mu to jedno. Firma přispěchala s vysvětlením, že jde teprve o prototyp. Jinak je podle ní chatbot schopen bavit se téměř o čemkoliv, protože využívá umělou inteligenci.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Facebook dostal v EU rekordní pokutu za správu dat uživatelů. Vyšší než kdysi Amazon

AKTUALIZOVÁNO: Facebook dostal v EU rekordní pokutu za správu dat uživatelů. Vyšší než kdysi Amazon

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme