Reklama

Výrobu pneu u Žatce zastaví stávka zaměstnanců. Korejský management jim nechce přidat

Výrobu pneu u Žatce zastaví stávka zaměstnanců. Korejský management jim nechce přidat
ČTK
 ČTK

Zaměstnanci továrny Nexen Tire Europe u Žatce na Lounsku zahájí od úterního rána neomezenou stávku. Jejich cílem je uzavření kolektivní smlouvy, v níž žádají například navýšení mezd. Na pondělní tiskové konferenci to oznámili zástupci odborů. Stávka podle nich zcela zastaví provoz továrny. Kromě toho odboráři chystají i protesty. Ve firmě pracuje 1100 lidí, stávku podle odborářů podporuje většina zaměstnanců, přímo se do ní zapojí na začátku minimálně 191 z nich. Odboráři se v pondělí sešli se zástupci firmy, kteří ale podle vyjádření odborů uvedli, že jednat nechtěj. Vedení firmy na dotazy médií dlouhodobě neodpovídá.

Reklama

Ještě před zahájením stávky se zástupci odborů v pondělí odpoledne sešli s vedením firmy. K dohodě však strany nedospěly. „Nechtěli s námi vyjednávat,” řekl předseda Odborového svazu KOVO Roman Ďurčo. Dodal, že podle korejských představitelů společnosti je stávka nelegální. Dohoda mohla zřejmě stávku odvrátit. Korejci jsou podle něj také mezi zaměstnanci. Odboráři je oslovili, aby se stávky zúčastnili, což zřejmě neučiní, uvedl Ďurčo. „Stávky se nemusí zúčastnit 100 procent zaměstnanců. Důležité je přerušit klíčové procesy,” doplnil Ďurčo. Třísměnný provoz proto bude od úterý pod dohledem stávkových hlídek.

Toyota Motor Manufacturing Czech

Kolínská Toyota nemá díly, v únoru zastaví výrobu. I na několik týdnů

Automobilka Toyota Motor Manufacturing Czech Republic v Kolíně zastaví v únoru kvůli nedostatku komponentů výrobu, poslední směna je plánovaná na 31. leden, řekl mluvčí automobilky Tomáš Paroubek.

Přečíst článek

Odboráři v továrně před rokem vyhlásili stávkovou pohotovost kvůli postoji korejských vlastníků firmy ke kolektivnímu vyjednávání. Ke stávce přistoupili poté, co zaměstnavatel odmítl smlouvu zprostředkovatele, tedy kompromisní dohodu mezi oběma stranami.

Stávka podle šéfa odborové organizace firmy Pavla Rohela začne v úterý v 08:00 a bude neomezená. Kromě toho odbory chystají od 11:30 protest před sídlem korejského velvyslanectví v Praze. Ještě před zahájením stávky se zástupci odborů v pondělí odpoledne sejdou s vedením firmy. Případná dohoda podle nich ještě může stávku odvrátit. Společnost však podle odborářů označuje stávku za nelegální.

Mezi požadavky odborů vycházející z kolektivní smlouvy patří mimo jiné zvýšení mezd o 8,3 procenta, dvacetiprocentní příplatek za noční směnu a víkendy nebo dvě koruny navíc k hodinové sazbě směnařů, uvedli už dříve odboráři. Velké části pracovníků se podle nich nezvýšily mzdy od roku 2018. Nástupní mzda operátora výroby podle odborářů činí 22 700 korun. Průměrnou mzdu zaměstnanců firma neuvádí.

Stále více expertních odhadů prognózuje, že inflace se letos v Česku v celoročním průměru nevymaní z dvouciferného pásma.

Lidé spíše podceňují razanci a neústupnost letošní české inflace. Množí se prognózy, že bude opět dvouciferná

Stále více expertních odhadů prognózuje, že inflace se letos v Česku v celoročním průměru nevymaní z dvouciferného pásma, do nějž vyskočila loni. Ministerstvo financí zveřejnilo ve čtvrtek svoji novou prognózu, inflace má podle ním celoročně činit 10,4 procenta. Přitom v prognóze z loňského listopadu ještě počítalo pro letošek s inflací jen ve výši 9,5 procenta.

Přečíst článek

„Problémy trvají už téměř čtyři roky, po celou tu dobu se snažíme s managementem uzavřít dohodu, snažili jsme se vždy vyjít firmě vstříc, i v době covidu jsme brali ohledy na problémy, jež ve firmě vznikly. Jedinou odpovědí byla vždy arogance,” řekl Rohel. Podle předsedy Odborového svazu KOVO Romana Ďurča odbory vyčerpaly všechny možnosti, jak dosáhnout kompromisu. „Stávka je nejzazší řešení. Na tom, že k ní dochází, má podle nás největší podíl sama společnost Nexen Tire,” dodal Ďurčo.

Středula: Firma jedná neseriózně

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula označil situaci ve firmě za vážnou. Zdůraznil, že vyhlášení stávky je v souladu se zákonem, protože ji podpořila nadpoloviční většina zaměstnanců. „Budou stát všechny důležité segmenty provozu, firma tak bude stát,” podotkl. Stávka tak nejspíš zasáhne i dodavatelský a odběratelský řetězec firmy, což podle něj půjde na vrub vedení korejského podniku.

REPORTÁŽ: Londýn se vrací do sedmdesátek. Metro letos nejezdí až moc často

V britské metropoli ve čtvrtek dopoledne skončila již šestá letošní stávka řidičů metra. Autobusů – logice navzdory – jezdilo méně a v delších intervalech.

Přečíst článek

Středula zároveň připomněl, že firma v minulosti dostala od státu téměř čtyři miliardy korun jako investiční pobídku. V této souvislosti upozornil také na zapojení Korejců do tendru na stavbu nového bloku jaderné elektrárny v Dukovanech. „Jestliže toto má být modus operandi chování investora ze země, odkud přichází takovéto problémy, tak je skutečně na pováženou, do jaké míry to může být seriózní investor v České republice v tak vážné věci,” podotkl. Kvůli situaci proto kontaktoval i premiéra Petra Fialu (ODS).

Společnost Nexen Tire vyrábí pneumatiky pro osobní a lehká užitková auta. Firma s jihokorejským majitelem sídlí v Bítozevsi na Lounsku, v průmyslové zóně Triangle. Jde o největšího investora v této zóně na hranici Žatecka, Chomutovska a Mostecka. Továrna Nexen tam stojí od roku 2017. Společnost Nexen má další továrny v Jižní Koreji a v Číně. Kapacita podniku je až 11 milionů pneumatik ročně. V roce 2021 společnost vykázala zisk po zdanění přes 709 milionů korun, o rok dříve byla ve ztrátě 1,4 miliardy korun.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Dopis čtenáře: V Praze exhibuje lůza a burani. Všechny oficiální zemědělské organizace daly od této akce ruce pryč

Dopis čtenáře: V Praze exhibuje lůza a burani. Všechny oficiální zemědělské organizace daly od akce ruce pryč

Přečíst článek
Blíží se stávka zemědělců

Dalibor Martínek: Jste trapní, sedláci. Chcete blokovat město, peněz máte na rozdávání

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme