Reklama

Výrobci kol žehrají na chybějící díly. Ve Varnsdorfu to chtějí řešit 3D tiskem

Posedla, cyklistická sedla, která vznikají na 3D tiskárnách
Posedla / užito se svolením

Koronavirová pandemie vzbudila v Češích cyklistické vášně, všichni chtěli šlapat, ale nebylo na čem. Kola byla nedostatkovým zbožím, výrobcům chyběly součástky dovážené z ciziny. Ve Varnsdorfu v tom čase začali vyrábět cyklistická sedla na míru, a to poněkud netradičně pomocí 3D tisku.

Reklama

Firmu Posedla z Varnsdorfu na Děčínsku založili v roce 2020 dva vášniví cyklisté. Nápad se zrodil z touhy mít ideální sedlo pro dlouhé cyklistické vyjížďky. Protože takový produkt na trhu chyběl, rozhodli se ho vyrobit. Se zakázkovou výrobou pomocí 3D tisku chtějí začít v létě. 

„Dali jsme si za úkol změnit způsob toho, jak vybírají lidé komponenty na kolo. Ideální je mít součástky přímo na míru každému člověku. Tím prvním produktem je sedlo,” uvedl Jiří Dužár. Nápad vznikl při cyklistických vyjížďkách. „Na dlouhých cestách jsme si říkali, že něco není s našimi sedly v pořádku. Protože se vyrábí sériově, nikdy nemůžou úplně padnout,” uvedl Martin Řípa. Od myšlenky k podnikatelskému plánu nebyla dlouhá cesta. 

V dubnu se téměř čtyřapůlnásobně se zvýšila výroba aut.

Kdo shrábl covidové miliardy? Automobilky, e-shopy i kasina

Stát vyplatil v programu Antivir téměř 50 miliard korun. Příjemci jsou celkem překvapiví, vedle automobilových gigantů třeba prodejci elektroniky, oděvů či moravská kasina.

Přečíst článek

V týmu společnosti Posedla jsou už také vývojáři a odborníci na marketing. Výroba se připravuje ve Šluknovském výběžku. „Jsme z Varnsdorfu a poté, co jsme nabyli zkušenosti v různých firmách ve světě, jsme si řekli, že je čas se vrátit zpátky a udělat něco i s mediálním obrazem Šluknovského výběžku,” podotkl Řípa.

Sedla už se testují, prodej by mohl začít za tři měsíce. Mezitím pokračují majitelé původního start-upu v osvětě cyklistické veřejnosti. „Vydáváme vlastní podcast, stavíme tým a značku a chceme mít zákazníky, kteří budou vědět, co chtějí,” řekl Dužár.

Název firmy vznikl jako slovní hříčka. „Je to tak, že je v názvu zahrnuto vše až po sedla. V budoucnu bychom se chtěli pustit i do výroby dalších komponentů. Zaměřit se chceme na kontaktní body jezdce s kolem, tedy řídítka, sedlo, pedály. Pokud jsou dobře vyladěny, lze předcházet negativním zdravotním dopadům,” uvedl Dužár. „Nejdřív ale chceme udělat jednu věc pořádně, a tou je teď sedlo,” zdůraznil Řípa.

Podnik získal ocenění Inovační firma Ústeckého kraje za rok 2021 v kategorii start-upy.

Josef Průša z Prusa Research

Král 3D tisku Průša ovládl firmu Trilab

Nováček mezi miliardáři Josef Průša majetkově vstoupil do královéhradecké firmy Trilab. Uvedly strany v prohlášení pro tisk.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí

Lukáš Kovanda: Česko se stále více zadlužuje. Loni dopadlo nejhůře od krizového roku 2013

Přečíst článek
Brusel uvolnil Česku dotace 702 milionů eur z mimořádného fondu obnovy

Česko splnilo cíle a podmínky. Od eurokomisařů v rámci dotací dostane stovky milionů eur

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme