Reklama

Výroba osobních aut v Česku stoupá, v září dokonce na dvojnásobek

Toyota bude v Kolíně vyrábět nový model ze segmentu malých vozů.
Toyota Motor Manufacturing Czech
 ČTK

Výroba osobních aut v Česku za tři čtvrtletí letošního roku meziročně vzrostla o 9,8 procenta na 913 148 vozů. V samotném září bylo vyrobeno 111 374 automobilů, což je proti loňskému devátému měsíci o 98 procent víc, tedy téměř dvojnásobek. Oznámilo to Sdružení automobilového průmyslu.

Reklama

Největší tuzemská automobilka Škoda Auto vyrobila v prvních třech kvartálech ve svých tuzemských závodech 513 508 osobních automobilů, což je o 0,2 procenta méně než ve stejném období loni. V září však její produkce stoupla meziročně o 117 procent na 60 601 vozů. Elektrických vozů a hybridů vyrobila Škoda 51 875, tedy desetinu z celkové produkce.

Oliver Blume, šéf Porsche, při IPO značky na burze ve Frankfurtu

Porsche v euforii. O úspěch z Frankfurtu se podělí. Zaměstnancům vyplatí štědré bonusy

Porsche se na burzovní parket přiřítilo velmi sebevědomě. Vedení automobilky se o frankfurtský úspěch chce podělit i se zaměstnanci. Vyplatí jim bonusy až 3000 eur.

Přečíst článek

Nošovický závod automobilky Hyundai letos zvýšil výrobu o 17 procent na 242 900 osobních automobilů. V září továrna zvýšila produkci o 17 procent na 29 300 vozidel. Z celkového počtu mělo 22 292 aut čistě elektrický a 24 470 plug-in hybridní pohon. Jejich podíl byl celkem 19 procent. Kolínská Toyota zvýšila výrobu o 42 procent na 156 740 aut. V září produkce vyrostla o 537 procent na 21 473 aut. Téměř polovinu produkce za devět měsíců tvořily hybridní vozy.

Zásádní zůstávají ceny energií

Ve světle přetrvávajících problémů v dodavatelských řetězcích je skvělou zprávou, že pozitivní trend z posledních měsíců se podařilo udržet a produkce automobilů v ČR meziročně vzrostla o 9,8 procenta. Je však zapotřebí zohlednit, že skoro stoprocentní meziroční nárůst výroby osobních vozidel za září, je dán především nízkými výrobními výsledky v roce 2021, kdy naplno propukla čipová krize," podotkl prezident sdružení Martin Jahn ze Škody Auto.

Klaus Zellmer, předseda představenstva, Škoda Auto, na Česko-německém ekonomickém fóru 17. října 2022 v Praze.

Volkswagen rozhodne o gigafactory do konce roku. Šance Česka je jedna ku třem

Rozhodnutí o umístění nové továrny na baterie do elektromobilů skupiny Volkswagen, o které se uchází i ČR, by mohlo na úrovni koncernu VW padnout do konce roku. Na Česko-německém ekonomickém fóru to řekl předseda představenstva Škody Auto Klaus Zellmer. O vybudování tzv. gigafactory se uchází Česko nabídkou nové průmyslové zóny v Líních u Plzně. Podle Zellmera je do té doby ještě potřeba vést dialog se zástupci Plzně i vládou o splnění podmínek. Ve hře jsou ještě dvě další lokality v Polsku a Maďarsku.

Přečíst článek

Zásadní pro firmy podle Jahna nadále zůstávají ceny energií. „Jakkoli vláda v mezidobí ohlásila některá opatření, stále není jasně definováno řešení pro řadu středních a velkých podniků. Bez efektivní pomoci v tak komplexním odvětví, jakým je autoprůmysl, přitom platí, že výpadek jednoho či dvou klíčových dodavatelů může zastavit celý výrobní řetězec," dodal Jahn.

V prvních třech čtvrtletích bylo v Česku vyrobeno 3862 autobusů, což je o 11 procent více. Vysokomýtské Iveco zvýšilo produkci o desetinu na 3477 autobusů, SOR Libchavy zvedl produkci o 17,5 procenta na 355 autobusů. Škoda Electric vyrobila 14 elektrobusů a KHMC 16 autobusů.

Společnost Tatra Trucks jako jediný tuzemský producent nákladních aut vyrobila v prvních devíti měsících 907 vozidel, tedy o 32 více než ve stejném období loňského roku. Jawa Moto zvýšila produkci o tři čtvrtiny na 1433 motocyklů.

Škoda Auto, ilustrační foto

Škoda Auto expanduje do Vietnamu. Chce si tím posílit pozici v regionu

Automobilka Škoda Auto vstupuje na trh ve Vietnamu. Evropské modely tam nabídne již v příštím roce, od roku 2024 budou ve Vietnamu k dispozici také vozy vyráběné v Indii. Zpočátku Škoda počítá s prodejem 30 tisíc vozů ročně, následně chce prodeje zvednout až na 40 tisíc aut za rok. Škoda Auto o informovala v tiskové zprávě. Loni Škoda Auto po celém světě dodala 878 200 vozů.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Kreml posvětil prodej továrny VW v Kaluze tamnímu obchodníku s auty

AKTUALIZOVÁNO: Definitivní konec továrny Škody v Rusku. Kreml posvětil prodej domácí firmě Avilon za miliardy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme