Reklama

Kiwi.com se oklepává z pandemie. Zpátky v zisku ale bude nejdřív za tři roky

Zakladatel vyhledávače Kiwi.com Oliver Dlouhý
ČTK

Vyhledávači letenek Kiwi.com se loni podařilo snížit ztrátu z roku 2020, která přesáhla miliardu korun, na 304 milionů korun. Tržby se loni meziročně zvýšily o pět miliard korun na 16,9 miliardy korun a dosáhly úrovně mírně přes 50 procent roku 2019. Vyplývá to z výroční zprávy umístěné ve Sbírce listin.

Reklama

Vedení společnosti předpokládá, že do zisku se hospodaření podaří vrátit až v roce 2025. Naposledy bylo v zisku v roce 2018.

Drtivá většina tržeb firmy je ze zahraničních trhů, v Česku činily za loňský rok 408 milionů korun, což je jen o něco více než dvě procenta. Ale už loni dosáhl celkový počet rezervací 69 procent roku 2019 a letos firma předpokládá podle aktuálního vývoje, že dosáhne stejného počtu jako v předcovidovém roce. Bude to ne díky tomu, že by se letecký trh již vrátil na úroveň před koronavirovou pandemií, ale díky tomu, že se firmě pomocí investic podařilo zvýšit podíl na trhu. Spolumajitel a zakladatel firmy Oliver Dlouhý předpokládá, že by se letecký trh mohl vrátit na předcovidovou úroveň v roce 2024. Oživením nyní prochází i přes doznívající covid a válku na Ukrajině.

Oliver Dlouhý, zakladatel Kiwi.com

Šéf Kiwi Oliver Dlouhý: Každý týden slavíme rekord. Lidé zase začali létat

Teprve čtyřiatřicetiletý šéf a spolumajitel Kiwi.com Oliver Dlouhý prošedivěl. Jeho rychlý způsob života na něm začíná být vidět. Firmu na vyhledávání nejlevnějšího leteckého spojení založil přesně před deseti lety. Stal se shooting star, člověkem, kterého ostatní sledují. Obrat jeho firmy se počítá v desítkách miliard korun. Koruny ale Olivera nezajímají, jeho byznys se sídlem v Brně je globální. Nejúspěšnější český start-up však dostal s covidem těžkou ránu. Lidé zaplatili, ale neletěli. Firma proto musela peníze vracet ze svého. Trvalo jí to, hledala peníze. Letecké společnosti nechtěly peníze za letenky vracet. Nyní je Kiwi zpět. A opět skvěle jede.

Přečíst článek

Ve výroční zprávě je také zmíněno, že aktuálně je kapitál firmy záporný. Firma vznikla pod názvem Skypicker před deseti lety a na základním kapitálu se nyní podílí z 53 procent americký fond General Atlantic, Dlouhý si drží 22 procent. Dalších 12 procent má Jozef Kepési a deset procent Touzimsky Airlines. Dceřiné společnosti jsou umístěné v USA, Nizozemsku, Španělsku, Číně, Velké Británii a na Slovensku je pobočka.

Letenky zdražují, u zaoceánských letů až o desítky procent. A bude hůř

Rozkolísané ceny paliv na světových trzích postupně prodražují i leteckou dopravu. Důsledkem toho jsou stoupající ceny letenek, které hlavně na dálkových linkách zdražily v posledních týdnech v průměru o deset až 20 procent. Vyplývá to z ankety mezi prodejci letenek.

Přečíst článek

Firma založila byznys na tom, že díky speciálnímu algoritmu nabízí letenky i společností, které spolu nespolupracují. Zaměstnanců pro firmu pracovalo loni 879, což bylo meziročně o 85 méně. Dva vedoucí pracovníci si loni vydělali 6,7 milionu, v covidovém roce 2020, kdy firma skončila v rekordní ztrátě, to bylo 7,3 milionu korun.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme