Reklama

Volkswagen postaví gigafactory na baterie v Kanadě. O továrně v Česku se rozhodne třeba až za dva roky

První gigafactory na baterie postaví Volkswagen v Kanadě. Česko bude dál čekat na verdikt
ČTK
 ČTK

Německá automobilová skupina Volkswagen postaví svou první továrnu na baterie pro elektromobily v Severní Americe v kanadské provincii Ontario. Firma to uvedla ve svém dnešním sdělení. Bude tak míst přístup k dotacím vlády Spojených států, které vyžadují, aby se baterie do elektromobilů vyráběly ze severoamerických materiálů. S rozhodnutím o umístění nové továrny na baterie v Evropě firma zatím nespěchá, řekl podle agentury DPA člen představenstva Thomas Schmall. Jedním z kandidátů na výstavbu nové gigafactory je i Česká republika.

Reklama

Nový závod na americkém kontinentě by měl vzniknout v St. Thomas, což je zhruba na půl cestě mezi Torontem a městem Detroit, které je v USA centrem automobilového průmyslu. Se zahájením výroby se tam počítá v roce 2027. „Pro Volkswagen je to velký krok. Gratulujeme Kanadě,“ řekl Schmall.

Výroby v gigafactory VW

Stanislav Šulc: Volkswagen zahájil ústup z Česka. Nemáme mu co nabídnout

Po roce handrkování o možném vystavění obří fabriky na baterie do elektrovozů na Plzeňsku řekl Volkswagen definitivní „V tuto chvíli ani náhodou“. Podle Financial Times se totiž německá firma rozhodla namísto střední Evropy investovat v USA. Pro český průmysl to je obří rána, která může v příštích letech způsobit obří rozpočtové ztráty. 

Přečíst článek

Volkswagen nedávno oznámil plány na výstavbu závodu pro svou novou značku pick-upů Scout v americkém státě Jižní Karolína. „S rozhodnutími pro výrobu článků v Kanadě a pro závod Scout urychlujeme zavádění naší strategie pro Severní Ameriku," uvedl generální ředitel Volkswagenu Oliver Blume.

Východní Evropa bude čekat

Strategie pro Evropu se ale zatím příliš neposouvá.Naše tři závody v Evropě jsou teď nastaveny do roku 2028,“ uvedl Schmall s odkazem na bateriové továrny v severním Švédsku, Německu a ve Španělsku.

Škoda Auto převezme v rámci koncernu Volkswagen do roku 2027 zodpovědnost za vývoj kompletní motorové řady EA 211.

Škodovka převezme od VW výrobu motorů odsouzených k zániku

Automobilka Škoda Auto převezme v rámci koncernu Volkswagen do roku 2027 zodpovědnost za vývoj kompletní motorové řady EA 211. K atmosférickým benzínovým agregátům MPI tak přibere i vývoj přeplňovaných motorů TSI o objemu do 1,5 litru. Do oddělení technického vývoje kvůli tomu přijme přes 100 kvalifikovaných pracovníků. Firma to dnes uvedla v tiskové zprávě. Na informaci upozornil deník Právo, podle něhož se chce koncern VW soustředit na vývoj elektromobilů a potřebuje si na to vytvořit prostor.

Přečíst článek

Upozornil navíc na aktuální nejisté hospodářské podmínky: „Proč bychom měli teď spěchat, abychom se rozhodli pro další (továrny) v prostředí, které v tuto chvíli máme? Nemá smysl se rozhodovat rychle,“ dodal. Volkswagen nemusí podle Schmalla začít stavět novou gigafactory v Evropě do roku 2025. Dodal také, že rozhodnutí o další gigafactory v Evropě může být učiněno brzy, pokud by v Evropě byla dostupná podobná podpora, jakou mají Spojené státy v podobě svého zákona o snižování inflace (IRA).

O továrnu Volkswagenu na baterie stojí mimo České republiky i jiné země ve střední a východní Evropě. Možní kandidáti jsou i v Německu, například ve Východním Frísku nebo v Sasku. Celkově chce automobilka zprvu postavit po celé Evropě šest takových továren.

utomobilka Volkswagen měla loni navzdory mnoha krizím větší zisk než o rok dříve.

Krize střídala krizi, přesto měl VW loni větší zisk. A výhled je slibný

Automobilka Volkswagen měla loni navzdory mnoha krizím větší zisk než o rok dříve. Zisk po zdanění meziročně stoupl o tři procenta na 15,84 miliardy eur (zhruba 372 miliard korun). Největší výrobce vozů v Evropě to uvedl po konci zasedání dozorčí rady.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Evropa má problém. Německo, motor Evropy, ztrácí výkon a paktuje se s Čínou

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme