Reklama

Vodafonu se vrátily zisky z roamingu. Loni vydělal 1,3 miliardy

Vodafone
Dušan Kütner / Newstream
 ČTK

Pandemické cestovní uzávěry připravily Vodafone o zisky z roamingu, které se už operátorovi postupně vrací. V uplynulém finančním roce poskočily o 83 procent.

Reklama

Česká pobočka operátora Vodafone zvýšila ve fiskálním roce končícím 31. března meziročně čistý zisk o 2,3 procenta na 1,28 miliardy korun. Tržby stouply o 1,7 procenta na 19,81 miliardy korun. Růst tržeb souvisí především s dvouprocentním nárůstem tarifních zákazníků a uživatelů předplacených karet a nárůstem roamingu o 83 procent. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti.

„V loňském (fiskálním) roce jsme zaznamenali mírný nárůst tržeb díky vyššímu počtu mobilních zákazníků, kterých máme už přes čtyři miliony. Pozitivní byl také opětovný růst roamingu vlivem celosvětového uvolnění covidových opatření,” řekl viceprezident pro finance společnosti Milan Kníže.

Margrethe Vestagerová, evropská komisařka pro hospodářskou soutěž

T-Mobile, O2 i CETIN se vyhnuly tučným pokutám. Bruselu přislíbily modernizaci sítí

Evropská komise (EK) oznámila, že přijala závazky, které čeští mobilní operátoři T-Mobile a O2 a provozovatel telekomunikační infrastruktury CETIN nabídli s cílem urovnat obvinění z omezování hospodářské soutěže. Podle agentury Reuters tak EK ukončila vyšetřování těchto podniků, kterým hrozily miliardové pokuty.

Přečíst článek

Na celkový výsledek hospodaření měly podle Knížete vliv i investice do infrastruktury, jež loni dosáhly tří miliard korun a šly především do rozšiřování sítí 5G. Ty v současnosti pokrývají více než 70 procent populace. Za uplynulých šest let tak Vodafone investoval do inovací, rozšiřování a modernizace sítí v ČR 27 miliard.

„Výrazné investice plánujeme i do budoucna. Na jaře jsme oznámili společnou výstavbu optických přípojek pro téměř milion domácností s T-Mobilem a kromě toho jsme v červnu zahájili obří modernizaci naší vlastní pevné infrastruktury, do které během následujících pěti let investujeme další více než tři miliardy korun,” dodal Kníže. Firma zároveň plánuje, že letos dokončí přesun 600 tisíc zákazníků kabelové televize UPC do svých systémů.

Vodafone Czech Republic je součástí globální skupiny Vodafone Group. Poskytuje služby více než 4,5 milionu zákazníků, z toho zhruba 3,9 milionu připadá na mobilní služby, dalších přibližně 700 tisíc na fixní služby.

Xavier Niel

Telekomunikační magnát Niel koupil akcie britského Vodafonu

Francouzský telekomunikační magnát Xavier Niel, který je zakladatelem a většinovým majitelem francouzské telekomunikační skupiny Iliad, koupil 2,5 procenta akcií v britském operátorovi Vodafone. Bez dalších podrobností to uvedla jeho investiční společnost Atlas Investissement. Podle agentury Bloomberg současná hodnota podílu činí 752 milionů liber (zhruba 21 miliard korun).

Přečíst článek

Elon Musk

Už žádná hluchá místa na mapě. Musk a T-mobile chtějí pokrýt Ameriku signálem úplně všude

Zakladatel SpaceX Elon Musk a generální ředitel T-Mobile Mike Sievert prohlásili, že jejich společnosti spolupracují na „odstranění mrtvých mobilních zón“. Plánují totiž spustit novou službu, která vznikne díky spojení sil satelitů Starlink a pásma telefonní sítě společnosti T-Mobile. Služba by měla umožnit posílání zpráv i v místech bez mobilního pokrytí, uvedl server CNBC.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme