Reklama

Vlastník British Airways koupí za miliardy další aerolinku, chce posílit v Latinské Americe i Asii

Společnost IAG za 400 milionů eur koupí zbývající podíl v Air Europa
Alan Wilson / Creative Commons / CC BY-SA 2.0
 ČTK

Společnost International Airlines Group (IAG), která je vlastníkem aerolinek British Airways a Iberia, zaplatí španělské společnosti Globalia 400 milionů eur (9,5 miliardy korun) za zbývajících 80 procent letecké společnosti Air Europa, které ještě nevlastní. Firma o tom informovala v tiskové zprávě.

Reklama

IAG od dohody čeká, že jí umožní zlepšit pozici na latinskoamerickém trhu i expandovat do Asie a že její madridské centrum bude moci konkurovat ostatním velkým letištím v Evropě. Firma dále uvedla, že akvizice jí umožní dosáhnout výrazného snížení nákladů, které by mělo přinést dobré výsledky v letech 2026 až 2028, pokud bude dohoda dokončena v příštích 18 měsících.

Boeing plánuje konec výroby stíhačku F/A-18 Super Hornet, která se loni objevila ve filmu Top Gun: Maverick.

Boeing přestane vyrábět stíhačku F/A-18 Super Hornet, která si zahrála v Top Gunu

Americká společnost Boeing plánuje konec výroby stíhačku F/A-18 Super Hornet, která se loni objevila ve filmu Top Gun: Maverick. Za čtyři desítky let dodala přes 2000 těchto strojů. Poslední z těchto strojů má americkému námořnictvu dodat v roce 2025, pak počítá s koncem této výrobní linky.

Přečíst článek

Air Europa si zachová svou značku, ale bude řízena společností Iberia. Vlastní 50 letadel a dalších 15 má objednáno, uvedla IAG. Flotila Air Europa sestává z letadel Boeing 787 Dreamliner a Boeing 737, informovala Globalia v samostatném prohlášení. Prvních 200 milionů eur IAG zaplatí, jakmile transakci schválí antimonopolní úřady. Dalších 100 milionů eur vyplatí ve svých akciích a posledních 100 milionů eur v hotovosti.

Čtyři roky jednání

Vleklé převzetí začalo v roce 2019, kdy IAG oznámila, že se dohodla na koupi svého menšího rivala za jednu miliardu eur s cílem vybudovat velké centrum v Madridu. Pandemie a antimonopolní obavy však fúzi zhatily. Vzhledem k tomu, že pandemie uvrhla letecký průmysl do krize, která obzvláště silně zasáhla společnost Air Europa, akcionáři obou firem se dohodli na snížení ceny transakce na 500 milionů eur.

Dubaj obnovila program létajících taxíků od společnosti Joby Aviation.

VIDEO: Dubaj jako z kultovního sci-fi Blade Runner. Chystá elektrické létající taxíky

Dubaj láká návštěvníky především svou progresivní architekturou. Nyní se ale bohatý městský stát ve Spojených arabských emirátech rozhodl oprášit další futuristický plán a obnovil plán na komerční spuštění létajících taxi, a to již v roce 2026, uvedla agentura Bloomberg. Podívejte se i na video, jak takzvané létající taxi fungují.

Přečíst článek

V listopadu 2020 schválila španělská vláda záchranný balíček pro Air Europa ve výši 475 milionů eur. Od té doby tak v jednáních figurovala i madridská vláda.

Až do března 2022 však jednání fakticky stála. IAG posléze souhlasila s poskytnutím půjčky 100 milionů eur výměnou za pětinový podíl v Air Europa.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme