Reklama

Vítkova CPI má za sebou tučný kvartál. Přišla si na devět miliard, i díky Immofinanz

CPI Property Group
čtk
 ČTK

Zisk realitní společnosti CPI českého miliardáře Radovana Vítka vzrostl v prvním čtvrtletí meziročně o 243 procent na 381 milionů eur (zhruba 9,4 miliardy korun).

Reklama

Firma poprvé započetla i výdělky rakouské realitní skupiny Immofinanz, nad kterou letos získala kontrolu. Výsledky hospodaření zveřejnila CPI na svém webu. Upozornil na ně server E15.

„Strategické akvizice a prodeje, které skupina uskutečnila, byly úspěšné,“ uvedl ve zprávě generální ředitel CPI Martin Němeček. Společnost podle něj vnímá trvale silnou poptávku po nemovitostech. „Solidní trendy jsou i v oblasti nájemného a obsazenosti napříč našim portfoliem,“ dodal.

Radovan Vítek

Realitní magnát Vítek chce snížit emise. Vydává udržitelné bondy za 17 miliard

Realitní skupina CPI Property Group, kterou ovládá český miliardář Radovan Vítek, vydala dluhopisy za 700 milionů eur (přibližně 17,1 miliardy korun). Cenné papíry jsou vázány na cíl firmy snížit emise skleníkových plynů o 30 procent do roku 2030. Pokud se to společnosti nepodaří, získají držitelé dluhopisů vyšší výnos, uvedla skupina.

Přečíst článek

CPI je středoevropským lídrem v realitách. Tuto pozici si zajistila právě ovládnutím Immofinanz. Koncem ledna nabídla odkup akcií Immofinanz za 23 eur. Na konci února pak oznámila, že si zajistila více než poloviční podíl. V současné době už vlastní v rakouské společnosti podíl 76,86 procenta.

CPI si brousí zuby na další rakouskou firmu

CPI chce získat také kontrolu nad další rakouskou realitní firmou s Immo. V té k dnešnímu dni vlastní 16,1 procenta, Immofinanz pak náleží podíl 26,5 procenta. Dohromady tak Vítkova skupina kontroluje 42,6 procenta. Stanovy však dosud omezovaly její hlasovací práva. Na středeční valné hromadě se akcionáři rakouské realitní společnosti s Immo  vyslovili pro zrušení ustanovení, podle kterého nesmí mít žádný akcionář této rakouské firmy bez ohledu na výši svého majetkového podílu na hlasovacích právech podíl vyšší než 15 procent. Vítkova cesta k ovládnutí další realitní společnosti je tak volná.

Představenstvo nyní podá návrh na zápis změny stanov do obchodního rejstříku. Po nabytí účinnosti CPIPG učiní povinnou nabídku na odkup akcií, které ještě nevlastní, za cenu 23,5 eura (více než 580 koruny) za akcii.

Andrej Babiš, předseda hnutí ANO

Babiš nebývale zchudl. Klesl v žebříčku miliardářů

Premiér Andrej Babiš během svých premiérských přišel o 43 miliard korun. V žebříčku miliardářů sestavovaným týdeníkem Euro se propadl až na 6. místo.

Přečíst článek

S Immo investuje v EU, zaměřila se na hlavní města Rakouska, Německa a regionu střední a východní Evropy. Immofinanz je významným vlastníkem kvalitních komerčních nemovitostí. Kromě Rakouska vlastní reality i v dalších středoevropských zemích, kde má silné zastoupení také CPI Property Group. Je to Německo, Česko, Polsko a Maďarsko.

CPI Property Group má sídlo v Lucembursku a s jejími akciemi se obchoduje na burze ve Frankfurtu nad Mohanem. Vlastní nemovitosti v Česku, Maďarsku, Polsku, na Slovensku, v Chorvatsku, ve Švýcarsku, dále ve Francii, Rumunsku, Rusku a Británii. Vítek vlastní v CPI Property Group 87,8 procenta. Podle časopisu Forbes je jedním z devíti českých dolarových miliardářů.

Křetínský a Tkáč investují 1,5 miliardy do logistického start-upu DoDo

Miliardáři Křetínský a Tkáč investují 1,5 miliardy do logistického start-upu DoDo

Technologicko-logistická společnost DoDo Group, která se dlouhodobě zaměřuje na B2B logistiku poslední míle, získává v rámci investičního kola Series B svou dosud největší investici. S rychlejší expanzí do zahraničí rostoucí firmě pomohou investice ve výši 1,5 miliardy korun od investorů v čele s EC Investments Daniela Křetínského a zakladatelem J&T Capital Partners Patrikem Tkáčem.

Přečíst článek

Mark Zuckerberg

Američtí miliardáři letos chudnou. Nahoru se derou indičtí magnáti

Výsledková sezona dokonala dílo zkázy na majetku většiny nejbohatších lidí planety. Poraženým dosavadního roku je zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg, jehož jmění kleslo o polovinu. Naopak neznámý indický miliardář Gautam Adani využívá komplikované situace na Ukrajině a v Číně a jeho přístavy mu vydělaly desítky miliard navíc za pár týdnů, vyplývá ze žebříčku miliardářů agentury Bloomberg.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme