Reklama

Více než polovina podniků bude v příštím roce propouštět. I kvůli nedostatečné vládní pomoci

Škoda Auto, ilustrační foto
Škoda Auto
 ČTK

V příštím roce předpokládá propouštění zaměstnanců 57 procent firem. Vyplývá to z průzkumu, který mezi svými členy udělala Asociace exportérů.

Reklama

Nedostatečná podpora státu podnikům s vysokými cenami energií podle asociace zásadně sníží konkurenceschopnost českého průmyslu. Téměř devět z deseti z nich by jako vládní pomoc upřednostnilo fixaci cen energií. Na dnešním Exportním fóru v Mladých Bukách na Trutnovsku to řekl místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk. Průmysl podle něj nyní prochází nejbouřlivějším obdobím v novodobé historii a začal vysílat nouzový signál.

„Čtrnáct procent firem hodlá zaměstnance přijímat a 29 procent neví,“ řekl dále Daněk. Z průzkumu rovněž vyplynulo, že 50 procent firem očekává v roce 2023 pokles tržeb.

Temelín

Vláda se „přiživí“ i na výrobcích elektřiny. Těm nezbyde na investice, shodují se analytici

Odvody z nadměrných příjmů výrobců elektřiny, které ve středu schválila vláda, povede k omezení investic v energetice, míní analytici.

Přečíst článek

Vláda v pomoci firmám pokulhává

Řada firem podle Daňka kvůli zdražení energií omezila výrobu, například skláři, huťaři, porcelánky, pekaři, výrobci potravin. Dosavadní vládní pomoc velkým firmám, které mají přes 250 zaměstnanců, označil za marginální. „Pro velké firmy je vyčleněno 30 miliard korun, ale jen Třinecké železárny potřebují pět miliard korun,“ řekl s tím, že v jiných zemích jsou podpory podnikům daleko masivnější.

Jako příklad uvedl podporu Německa na stabilizaci cen energií ve výši až 200 miliard eur (téměř pět bilionů korun) nebo podporu v Polsku podnikům ve výši 250 miliard korun. „Většina zemí v EU velmi výrazněji pomáhá zejména velkým firmám. Dochází tak k tvrdému rozkolísání rovnováhy a Česká republika ztrácí konkurenceschopnost, a to v době chladnutí poptávky,“ řekl Daněk.

turisté v Praze

Tržby ve službách rostou. Dařilo se cestovkám, pohoršili si filmaři a hudebníci

Tržby ve službách v Česku ve třetím čtvrtletí letošního roku meziročně stouply o 6,9 procenta. Rostou tak už šest čtvrtletí v řadě. Zvýšení tržeb zaznamenala všechna hlavní odvětví služeb kromě ubytování a stravování. Oznámil to Český statistický úřad (ČSÚ). Nadále se velmi dařilo cestovním agenturám a kancelářím, kterým stouply tržby skoro na dvojnásobek.

Přečíst článek

Fixaci cen energií by jako vládní pomoc podle průzkumu upřednostnilo 86 procent firem. Pro roky 2023 má přitom zafixované ceny elektřiny 43 procent a ceny plynu polovina respondentů průzkumu. „Přes 40 procent firem již letos zaznamenalo meziroční zvýšení nákladů na elektřinu více než o 100 procent,“ uvedl Daněk. Doplnil, že situace s cenami energií se nyní zdá stabilizovaná, ale jde o stabilizaci na velmi vysokých úrovních.

Jozef Síkela, ministr průmyslu a obchodu

Vláda schválila cenové stropy pro výrobní ceny elektřiny

Vláda ve středu schválila zavedení tržního stropu pro výrobní ceny elektřiny. Částka nad stanovený strop bude podléhat odvodu, ze kterého chce kabinet financovat kompenzace za vysoké ceny energií. Cenové stropy se budou lišit podle jednotlivých výrobních technologií, odvodu nebudou podléhat výrobci s výkonem do jedné megawatthodiny. Opatření by podle návrhu mělo začít fungovat od letošního prosince.

Přečíst článek

Logistický Park Nošovice

Trh se sklady láme u nás rekordy. Proč tedy firmy i investoři míří ven?

Česká republika hrála v logistice Střední Evropy vždy docela významnou nebo alespoň zajímavou úlohu. Především to bylo díky centrální poloze a dobré dostupnosti. V poslední době to ale vypadá, že se „vítr obrací“ čím dál více na Polsko, které nabízí spoustu lákadel. Odchází tam nejen firmy, ale i investoři a industriální developeři. Ti, co chtějí zůstat u nás, musí plánovat dlouho dopředu nebo se spokojit s omezenými prostorami. Co dělá Polsko lépe než my?

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme