Reklama

Uhlobaron Tykač postaví na Mostecku soláry za miliardy

Solární elektrárna
Pixabay

Energetická skupina Sev.en Energy miliardáře Pavla Tykače chce na Mostecku postavit pět nových fotovoltaických elektráren za až tři miliardy korun.

Reklama

Pětice solárních elektráren o celkovém výkonu 130 megawattů (MW) by podle sdělení firmy pokryla více než dvě procenta roční spotřeby Ústeckého kraje. Investici do elektráren odhaduje skupina na 2,5 až tři miliardy korun, uvedla manažerka komunikace Sev.en Energy Eva Maříková. Skupina nyní zpracovává podklady ke stavebnímu povolení pro všech pět projektů. Vyrábět by nové elektrárny mohly začít podle Sev.en Energy v roce 2025.

Objem výroby pěti plánovaných solárních elektráren v okolí Mostu a Litvínova by činil ročně kolem 130 gigawatthodin (GWh). Jejich výkon by podle skupiny představoval šest procent z celkové kapacity fotovoltaických elektráren v Česku. „Tyto nové zdroje pozitivně ovlivní energetickou soběstačnost celého regionu a pomohou České republice k ozelenění elektroenergetického mixu,” sdělil manažer rozvojových a transformačních projektů Sev.en Energy Pavel Farkač.

větrná elektrárna, ilustrační foto

ČEZ rozšíří své větrné panství, v Německu postaví elektrárnu

Skupina ČEZ vybuduje v Německu takzvanou větrnou farmu o výkonu 11,4 MW, stavět se začne na začátku příštího roku. Podle harmonogramu má být větrný park připraven pro připojení do sítě na konci roku 2023. Projekt Datteln také získal v německé aukci větrných elektráren na pevnině provozní podporu 58,7 eura (asi 1440 korun) za megawatthodinu (MWh), uvedla mluvčí ČEZ Barbora Peterová. Cenu výstavby firma neuvedla.

Přečíst článek

Přerod uhlobarona v solárního barona

Všech pět fotovoltaických elektráren Sev.en Energy na Mostecku by mělo být postaveno mimo pozemky zařazené v zemědělském půdním fondu. Nehrozí tedy podle skupiny, že by zabíraly půdu pro zemědělskou výrobu.

„Současně je tento projekt důležitou součástí transformace Sev.en Energy, a to zejména v synergii s jejím hlavním transformačním projektem Green Mine,” doplnil Farkač. Skupina podle něj zvažuje i další projekty solárních elektráren. „V zásobníku máme další plochy s ještě větším energetickým potenciálem,” uvedl. Do skupiny Sev.en Energy, jejímž majitelem je podnikatel Pavel Tykač, zatím patří hnědouhelné elektrárny Chvaletice a Počerady, Teplárna Kladno, Teplárna Zlín a dva severočeské hnědouhelné lomy.

Sev.en Energy působí také v zahraničí. Vlastní například plynové a uhelné elektrárny ve Velké Británii a Austrálii. Je také majitelem americké těžební společnosti Blackhawk Mining, která je významným producentem metalurgického uhlí pro výrobu oceli.

V Ústeckém kraji plánuje výstavbu solární elektrárny také energetická firma ČEZ, jejímž většinovým vlastníkem je stát. První velká fotovoltaická elektrárna ČEZ o výkonu 40 MW by mohla stát v prostoru uhelné elektrárny Tušimice na Chomutovsku. Letos v srpnu to řekl člen představenstva ČEZ Jan Kalina.

solární elektrárny

Solárník Sobotka to v Chile zkouší také s větrníky. Postaví tam fabriku na zelený vodík

Česká energetická skupina Solek, za níž stojí Zdeněk Sobotka, podnikatel a vizionář v oboru obnovitelných zdrojů energie, rozšiřuje záběr. Po solárních parcích zkouší jiný druh zelené elektrárny - na zelený vodík. Vybuduje ji pro chilský přístav Puerto San Antonio.

Přečíst článek

Vše k energetické krizi čtěte zde 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Fotovoltaika hoří v Česku stále častěji kvůli špatným instalacím. Ovlivní to vaše pojistné?

Roste počet špatně instalovaných solárů. Pojišťovny doporučují navýšit pojistky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme