Reklama

Twitter na rozcestí? Musk vyhodí polovinu zaměstnanců

Elon Musk
ČTK/AP
 ČTK

Nový majitel internetové společnosti Twitter a americký miliardář Elon Musk se chystá propustit zhruba polovinu zaměstnanců své společnosti. Uvedla to agentura Bloomberg s odkazem na své zdroje ve firmě. Musk se chystá výrazný personální škrt oznámit dotčeným zaměstnancům v pátek. Současně ale musí čelit obavám inzerentů, kteří pochybují, že se novému šéfovi podaří ze sociální sítě vymýtit dezinformace, napsala agentura Reuters.

Reklama

Podle informací agentury Bloomberg se Musk chystá dát výpověď zhruba 3700 ze 7500 zaměstnanců společnosti. Současně míní zpřísnit i některá personální pravidla uvnitř firmy a nařídit zaměstnancům, aby více pracovali v kancelářích společnosti. Twitter informace o propuštění nekomentoval.

Elon Musk

Automobilka General Motors pozastavuje svou placenou inzerci na Twitteru

Automobilka General Motors se částečně stahuje ze sociální sítě Twitter, kterou v tomto týdnu převzal podnikatel a nejbohatší člověk světa Elon Musk. Americká společnost, která je rivalem Muskovy Tesly, uvedla, že svůj účet na Twitteru bude využívat k interakci se zákazníky, odmítá však platit za reklamu.

Přečíst článek

Po převzetí společnosti Musk nechal rozpustit devítičlennou správní radu Twitteru a stal se jediným ředitelem firmy.

Obavy inzerentů se hromadí

Část velkých inzerentů se obává, že se novému vedení sociální sítě nepodaří účinně bojovat se šířením falešných informací. Někteří z nich se tak chystají pozastavit či výrazně omezit zadávání reklamy na této síti. Podle deníku Financial Times toto rozhodnutí již učinil francouzský výrobce kosmetiky L´Oréal. Společnost to však později popřela.

Elon Musk

Kupuji Twitter, protože chci pomoci lidstvu, které miluji, oznámil Musk. V pátek se dočká

Pátek 28. října se téměř jistě stane oním dnem D, kdy se po několikaměsíčních tahanicích, které řeší i soud, domluví na prodeji sociální sítě Twitter miliardář Elon Musk a akcionáři firmy. Svědčí o tom i aktuální tweet nejbohatšího muže planety, ve kterém píše, že „síť kupuje proto, aby pomohl lidstvu, které miluje“. A dalším signálem je, že newyorská burza pro zítřek podle agentury Reuters pozastavila obchodování s akciemi Twitteru.

Přečíst článek

Klid inzerentům nedodává ani samotný Musk. Ten na svém účtu sdílel příspěvek, který šířil konspirační teorie ohledně útoku na manžela předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové. Po setkání s inzerenty tento týden Musk zveřejnil na svém účtu anketu, ve které uživatelé mohou hlasovat o tom, zda inzerenti mají podporovat "svobodu slova" nebo "politickou korektnost". Zhruba 80 procent z 1,7 milionu hlasujících zatím vybralo svobodu slova.

Kritici se obávají, že pod novým vlastníkem budou obsahy na Twitteru méně moderované. Samotný Musk po akvizici provozovatele sociální sítě na konci října napsal, že „pták je osvobozen". Reklama při tom tvoří přes 90 procent příjmů společnosti, za kterou Musk zaplatil 44 miliard dolarů (zhruba 1,1 bilionu korun).

Satelitní síť StarLink společnosti SpaceX Elona Muska

Muskova SpaceX tvrdí, že už nemůže platit internet na Ukrajině, píše CNN

Společnost SpaceX miliardáře Elona Muska tvrdí, že už nemůže nadále platit internetové služby na Ukrajině, a žádá americký Pentagon, aby financováni převzal. Informovala o tom stanice CNN na základě dokumentů, k nimž získala přístup. Ukrajina podle ní obdržela odhadem 20 tisíc terminálů Starlink.

Přečíst článek

Nový majitel Twitteru si postěžoval, že za firmu zaplatil příliš mnoho, a proto hledá nové zdroje příjmů. Podle zdrojů agentury Bloomberg by mohl Twitter už od pondělí za ověření účtu na své sociální síti začít vybírat osm dolarů (zhruba 200 korun) měsíčně.

Turecký prezident hodlá jednat s Muskem o svém účtu

Uživatelé, u jejichž jména se modrá ikona označující ověřený profil už objevuje, dostanou podle Bloombergu několikaměsíční odklad, než po nich firma začne tuto formu předplatného také požadovat. Pokud nezaplatí, o ověřený profil přijdou. Za využití symbolu pro ověřený profil, používaného běžně u známých osobností, se v současné době nic neplatí.

Vyjednávat s Muskem o zavedení poplatku za ověřený účet se chystá turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Ve středečním rozhovoru s tureckou televizí ATV řekl, že s novým šéfem Twitteru chce mluvit a pobavit se také o poplatku. "Pro nás to může být jiné," řekl Erdogan v odpovědi na dotaz na poplatek za modrou ikonu. "Mohli bychom to s ním také nějak diplomaticky vyjednat," dodal žertem.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Americká Komise pro cenné papíry a burzy přitvrdila. Kvůli Muskovu převzetí Twitteru se obrátila na soud

Americká Komise pro cenné papíry a burzy přitvrdila. Kvůli Muskovu převzetí Twitteru se obrátila na soud

Přečíst článek
Obal biografie Elona Muska z pera Waltera Isaacsona, vydaného v září 2023 nakladatelstvím Simon & Schuster

Biografie Elona Muska: Génius i démon, který zachraňuje svět – ale překáží mu v tom lidé

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme