Reklama

Trinity Bank v reakci na krok ČNB zvýšila úroky na spoření nad tři procenta

Trinity Bank, Radomír Lapčík
ČTK
 nst
nst

Trinity Bank reaguje na zvýšení úrokových sazeb ČNB zvýšením sazby na spořicím účtu na 3,08 procenta ročně.

Reklama

„V souladu s naší strategií zvyšujeme sazby a nadále budeme sledovat rozhodnutí České národní banky. Již čtvrtstoletí se zaměřujeme na nadstandardní zhodnocení financí našich klientů a snažíme se na vývoj trhu reagovat vždy obratem,“ uvádí zakladatel Trinity Bank Radomír Lapčík.

„ČNB dle očekávání zvýšila úrokové sazby, což bankám otevírá prostor pro navýšení úročení vkladů klientů. Trinity Bank reaguje mezi tuzemskými bankami nejrychleji a nejvelkoryseji, když nově nabízí nejvyšší úrok na spořicím účtu na trhu 3,08 procenta ročně,“ komentuje Lukáš Kovanda, člen Národní ekonomické rady vlády a hlavní ekonom Trinity Bank.

Michal Skořepa, ekonom České spořitelny

ČNB má splněno, další růst sazeb nečekám, říká ekonom Skořepa

Čekal jsem růst sazeb o půl procentního bodu, národní banka byla razantnější, říká ekonomický analytik České spořitelny Michal Skořepa. Česká ekonomika podle něj růst základní sazby dobře vstřebá, zejména díky vysoké zaměstnanosti. Další rychlé zvyšování sazeb už nečeká.

Přečíst článek

Za letošní tři čtvrtletí Trinity vykázala zisk před zdaněním 149 milionů korun, což je dvojnásobek zisku za celý rok 2020. Na dynamice ziskovosti banky se podílí především růst bilanční sumy, poskytnutých úvěrů, kapitálu i depozit. 

Hlavními pilíři banky, která letos oslaví 25 let od založení, jsou financování nemovitostí a developerských projektů a dlouhodobé zhodnocení peněz v rámci spořicích a vkladových účtů. Banka dříve byla záložnou Moravský Peněžní Ústav. Společnost byla založená v roce 1996 zlínským podnikatelem Radomírem Lapčíkem, který je také investorem internetového deníku newstream.cz. Společnost patřila mezi největší spořitelní družstva v ČR. Bankovní licenci společnost dostala od České národní banky v polovině prosince 2018, následně se přejmenovala na Trinity Bank.

Česká národní banka, ilustrační foto

ČNB potřetí zvýšila základní sazbu, je nejvyšší od roku 2008. A poroste dále

Bankovní rada ČNB zvýšila základní úrokovou sazbu o jeden procentní bod na 3,75 procenta. Informovala o tom mluvčí centrální banky Markéta Fišerová. Důvodem růstu sazeb je rostoucí inflace, a s tím spojená snaha centrální banky tlumit očekávání, že inflace nadále rychle poroste. Základní úroková sazba je tak nejvyšší od roku 2008 a podle ČNB překročí i čtyři procenta. Ekonomové očekávali zvýšení sazby o 0,75 procentního bodu. Ministr financí Zbyněk Stanjura rozhodnutí banky respektuje a dodal, že i tak lze očekávat nejvyšší inflaci za posledních 13 let.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Mobilní bankovnictví, ilustrační foto

Trinity Bank zvýšila úrok u spořicího účtu. Mezi tuzemskými bankami je výjimkou

Přečíst článek

Aktuální sazby zářijových spořicích účtů. Víme, kde vám dají nejlepší sazbu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme