Reklama

Teslu čeká epický konec roku, hřímal Musk. Investory tím ale neuklidnil

Elon Musk, šéf Tesly
ČTK
 ČTK

 Americký výrobce elektromobilů Tesla ve třetím čtvrtletí navzdory inflaci a obavám z vývoje ekonomiky meziročně zdvojnásobil čistý zisk na 3,29 miliardy dolarů (82,5 miliardy korun). Tržby byly sice rekordní, ale zaostaly za očekáváním.

Reklama

Tržby stouply o 56 procent na 21,45 miliardy dolarů. Analytici přitom odhadovali, že budou činit 22 miliard dolarů.  Firma představila čtvrtletní výsledky hospodaření ve středu po skončení burzovního obchodování ve Spojených státech. Akcie Tesly ve čtvrtek před začátkem obchodování ztrácejí přes šest procent.

Šéf Tesly Elon Musk se při konferenčním hovoru s finančními analytiky po představení čtvrtletních čísel pokoušel šířit optimismus. „Vypadá to, že budeme mít epický konec roku,“ oznámil a zároveň sliboval „rekordní” poslední čtvrtletí. Firma je podle něj na cestě překonat z dlouhodobého hlediska burzovní hodnotu společností Apple a Saudi Aramco, což jsou v současnosti nejobchodovanější firmy na světě.

Musk slíbil že podnik přijde s významnými zpětnými odkupy, aby podpořil akcie Tesly, které letos klesly už o 37 procent. Program zpětného odkupu akcií by podle něj mohl mít objem pět až deset miliard dolarů a začít příští rok.

Musk je největším akcionářem Tesly a růst akcií by mu podle agentury DPA přišel velmi vhod. Brzy by totiž mohl být nucen další akcie zpeněžit, aby mohl uskutečnit svůj plán nákupu sociální sítě Twitter, za kterou má zaplatit 44 miliard dolarů.

Musk o miliardovém obchodu řekl, že on a další investoři „očividně” zaplatili za sociální síť příliš mnoho. Twitter má však podle něj také „neuvěřitelný potenciál”.

Kanye West

Konzervativci jsou umlčováni, prohlásil rapper Kanye West a koupil sociální síť

Americký rapper Kanye West se nedávno potýkal s vyhazovy ze sociálních sítí kvůli svým kontroverzním názorům. Nyní si kupuje síť Parler, kde se prý bude moci vyjadřovat svobodně.

Přečíst článek

Elon Musk

Stanislav Šulc: I mistr Musk se někdy utne. Koupě Twitteru je jeho největší prohra

Elon Musk s velkou pompou ohlásil, že sociální síť Twitter nakonec přeci jen koupí, a dokonce za původní cenu 44 miliard dolarů. A už i přišel s plánem, že síť přetvoří ve vysněnou „everything app“. Tedy aplikací pro všechny na všechno. Tak to možná nakonec i dopadne, ale pravda je, že se Musk jen snaží zastřít jednu z největších a nejdražších proher své dosavadní kariéry.

Přečíst článek

Tesla, ilustrační foto

Tesla trhá rekordy, odbyt aut ve třetím čtvrtletí stoupl o více než třetinu

Americký výrobce elektromobilů Tesla ve třetím čtvrtletí dodal zákazníkům rekordních 343 830 vozidel. Proti druhému čtvrtletí se tak odbyt zvýšil o 35 procent. Vyplývá to z údajů, které firma zveřejnila na svých internetových stránkách. Dodávky ve třetím čtvrtletí nicméně zaostaly za očekáváním analytiků, kteří je podle průzkumu společnosti Refinitiv odhadovali v průměru na více než 359 tisíc vozů.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Americká Komise pro cenné papíry a burzy přitvrdila. Kvůli Muskovu převzetí Twitteru se obrátila na soud

Americká Komise pro cenné papíry a burzy přitvrdila. Kvůli Muskovu převzetí Twitteru se obrátila na soud

Přečíst článek
Obal biografie Elona Muska z pera Waltera Isaacsona, vydaného v září 2023 nakladatelstvím Simon & Schuster

Biografie Elona Muska: Génius i démon, který zachraňuje svět – ale překáží mu v tom lidé

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme