Reklama

Tesla hlásí rekordní tržby a příchod „krátkodobých nejistot”

Tesla hlásí rekordní tržby a příchod “krátkodobých nejistot”
ČTK / AP
 ČTK

Čistý zisk amerického výrobce elektrických aut Tesla ve čtvrtém čtvrtletí vzrostl meziročně o 59 procent na rekordních 3,69 miliardy dolarů (80,4 miliardy korun). Firma současně ve svém prohlášení uvedla, že je připravena vypořádat se s krátkodobými nejistotami.

Reklama

Tržby stouply o 37 procent na 24,3 miliardy dolarů. Tržby podpořily rekordní dodávky vozů. Tesla již dříve uvedla, že za celý rok dodala rekordních 405 278 vozů, nesplnila ale svůj cíl, že zvýší prodej o 50 procent. Ve stejném období předloni Tesla dodala na trh 308 600 vozů.

Továrna Tesly v Nevadě

Další zlom v historii Tesly? Musk chystá masovou výrobu náklaďáků, investuje miliardy

Americký výrobce elektromobilů Tesla investuje přes 3,6 miliardy dolarů (zhruba 79 miliard korun) do rozšíření svého výrobního komplexu v Nevadě (na snímku). Součástí investice budou dva nové závody, jeden na výrobu nákladních elektromobilů Semi a druhý na výrobu nového typu bateriových článků. Oznámila to firma. Nové závody vytvoří kolem 3000 pracovních míst, napsala agentura Reuters.

Přečíst článek

Tesla si v posledních letech vede lépe než zbytek odvětví a zvyšuje tržby a zisk na nové rekordy. Lépe než konkurenti zvládla pandemii a problémy s globálním dodavatelským řetězcem.

Ceny aut budou ovlivněny úrokovými sazbami

Její nedávné výrazné snížení cen však znamená posun ke stimulaci růstu na úkor ziskové marže, což naznačuje oslabení poptávky, upozornila agentura Reuters. Generální ředitel Elon Musk v prosinci řekl, že radikální změna ve vývoji úrokových sazeb ovlivnila cenovou dostupnost všech aut.

Cena akcií Tesly v loňském roce klesla zhruba o dvě třetiny. Podle analytiků je hlavní příčinou fakt, že firma čelí rostoucí konkurenci a potýká se s problémy při výrobě ve Spojených státech i v zahraničí, zatímco její šéf věnuje až příliš mnoho času internetové firmě Twitter, kterou si koupil loni na podzim.

Elon Musk

Zběsilý úprk inzerentů z Twitteru. Denní tržby jdou ke dnu o desítky procent

Od loňského října, kdy společnost Twitter převzal miliardář Elon Musk, na stejnojmenné sociální síti pozastavilo výdaje na reklamu přes 500 inzerentů. S odvoláním na své zdroje to uvedl server The Information. Inzerenti to zdůvodňují následným vývojem, který označují za kontroverzní. Denní tržby Twitteru byly 17. ledna podle webu Platformer meziročně o 40 procent nižší.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme