Reklama

Synthos Kralupy ukončí část výroby kaučuku, propustí desítky lidí

Synthos Kralupy ukončí část výroby kaučuku, kvůli drahým energiím
ČTK
 ČTK

Synthos Kralupy ukončí v letošním druhém čtvrtletí část výroby kaučuku. Důvodem jsou ceny energií, kvůli kterým se produkce nevyplatí, napsal web Hospodářských novin, kterým informaci potvrdil generální ředitel Synthosu Kralupy David Pohl.

Reklama

Dodávky kaučuku výrobcům pneumatik pokryjí jiné závody skupiny v německém Schkopau a polské Osvětimi. V Kralupech nad Vltavou bude nadále fungovat menší jednotka vyrábějící polybutadienový kaučuk. N

„Ještě v první polovině roku 2022 jela jednotka naplno a vydělávala. Kvůli několikrát vyšším nákladům na plyn už jsme ale na mimoevropských trzích nedokázali konkurovat. Přitom ve Spojených státech a Asii končila více než polovina naší produkce,” uvedl Pohl.

Firma propustí desítky lidí

Ukončení výroby se dotkne více než stovky pracovních pozic, desítky lidí budou muset podnik opustit, někteří by mohli pracovat v jiných provozech Synthosu.

Kaučuk vyrábí Synthos v Kralupech přes 60 let. Jde o jediného výrobce této základní chemické komodity v ČR. Mezi jeho tuzemské zákazníky patří třeba Continental či Nexen. Celkově v Synthosu Kralupy pracuje asi 700 lidí.

Kralupský závod patří polské chemické skupině Synthos, která patří nejbohatšímu Polákovi Michalu Solowowi. I po odstavení českého závodu zůstane Synthos největším výrobcem styren-butadienového kaučuku v Evropě.

PKN Orlen, doprava

Ze šestimiliardové covidové ztráty se Orlen Unipetrol přehoupl do pětinásobného zisku

Rafinérská a petrochemická skupina Orlen Unipetrol v loňském roce více než pětinásobně zvýšila svůj čistý zisk na 17,9 miliardy korun. Meziročně je to nárůst o 14,7 miliardy korun. Výrazně také stouply tržby společnosti, meziročně o více než 36 procent na 209,5 miliardy korun. Podle společnosti se v hospodaření projevily mimo jiné investice z předchozích let. V loňském roce v nich pokračovala, když vynaložila 9,2 miliardy korun, uvedla společnost Orlen Unipetrol.

Přečíst článek

Draslovka Holding, výrobní závod v Kolíně

Draslovka nechala akviziční neúspěch za sebou. Chystá mohutnou expanzi

Rok 2021 se do historie české chemičky Draslovka zapíše jako rok, kdy koupila divizi svého silnějšího amerického rivala. Tento obchod dostal jindy ziskový podnik do ztráty. To mu ale akviziční apetit nekazí. Letos si Draslovka zajistila tři miliardy z fondů Oaktree na financování jejích dalších akvizic.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Eurobankovky

Nad očekávání analytiků. Inflace v eurozóně klesla na 2,9 procenta, nejhůře dopadli Slováci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme