Reklama

Stavba gigafactory může začít ve třetím čtvrtletí 2024. Rozhodne se v listopadu

Volkswagen
ČTK
 ČTK

Stavba továrny na výrobu baterií pro elektromobily koncernu Volkswagen by měla, v případě odsouhlasení projektu, začít na záložním armádním letišti Líně u Plzně ve třetím čtvrtletí roku 2024. Takzvaná gigafactory by pak měla zahájit výrobu v roce 2027, řekl člen představenstva Škody Auto Martin Jahn. Podle dřívějších informací by měly být vedle Česka ve hře ještě lokality v Polsku a Maďarsku.

Reklama

Podle Jahna by během listopadu měly dotčené subjekty, tedy zejména obce, Plzeňský kraj a vláda, říci, zda bude možné do termínu zahájení výstavby zajistit podmínky pro realizaci projektu. Patří mezi ně zejména napojení na silniční a železniční síť a dostatečné zdroje energie a vody. Je také třeba připravit územní rozhodnutí, uvedl.

Gigafactory má vzniknout na místě armádního letiště

„Do listopadu musí být jasné, že budeme schopni splnit technické požadavky na vybavení pozemku, infrastrukturu a přípravu území a mít jasně garantované, že se to do termínu zahájení výstavby stihne. Na základě těchto věcí bude vedení koncernu rozhodovat o umístění projektu,“ uvedl Jahn.

Ministerstvu průmyslu se podle Jahna podařilo shromáždit názory a požadavky obcí, které je potřeba vyřešit. „Za Škodu a Volkswagen mohu říci, že kdekoliv stavíme nový závod, věnujeme maximální péči rozvoji daného regionu. Vždy chceme, aby z toho měl jasný přínos,“ dodal.

Výroby v gigafactory VW

Vláda podpořila stavbu gigafactory VW u Plzně. Česko o ní soupeří s Polskem a Maďarskem

Kde nakonec bude stát další evropská továrna na baterie koncernu VW by mělo být jasno do konce roku. Češi dali zelenou lokalitě u Plzně. Ve hře jsou ale ještě místa v Polsku a Maďarsku.

Přečíst článek

Gigafactory má vzniknout na místě záložního armádního letiště, které využívají i aerokluby. Jeho další existence se podle Jahna s projektem neslučuje, nicméně stanoviště letecké záchranné služby zůstane zachované. Za liché označil obavy z přílivu nekvalifikované pracovní síly ze zahraničí.

„Podle našich plánů na transformaci přejde do gigafactory část zaměstnanců z jiných závodů Škody Auto a počítáme i s náborem z místních firem, které rovněž v příštích letech čeká transformace,“ řekl Jahn.

Vziknout by měla na ploše 110 hektarů

„Je potřeba říci, že jde o špičkový provoz na vysoké technologické úrovni, kde pro nekvalifikovanou sílu není místo. Uplatnění najdou absolventi středních a vysokých škol technických směrů jako je chemie, elektronika či mechatronika,“ uvedl. K postupnému navyšování zaměstnanců továrny na cílový počet přibližně 4000 bude podle něj docházet během několika let po zahájení výroby.

Thomas Schäfer, šéf VW

Šéf Volkswagenu: Konkurence Škody a VW je nesmysl. Musíme bojovat s ostatními

Největší evropský výrobce automobilů mění strategii. Jednotlivé značky by se měly lišit zejména designem. Pod kapotou by ale měly být podobné. Cílem by měla být větší efektivita a lepší připravenost na dobu elektromobility, uvádí šéf VW Thomas Schäfer v rozhovoru pro agenturu Bloomberg.

Přečíst článek

Samotná gigafactory by měla vzniknout na ploše 110 hektarů a dalších 75 hektarů má být vyčleněno pro dodavatele materiálu. Dalších zvažovaných zhruba 65 hektarů je určeno pro budoucí rozvoj nebo případné dodavatele gigafactory. „Bude záležet na rozvoji trhu s elektrickými vozy. Ten je zatím rychlejší, než se očekávalo,“ dodal Jahn.

Záměr na vybudování továrny v Líních ve středu podpořila vláda. „Jsem rád za dnešní konstruktivní diskusi se zástupci samospráv, se kterými jsme podrobně prodiskutovali celý záměr a upřesnili si informace o tom, jak bude zóna strukturována, jaké benefity kraji přinese či jaká další opatření se chystají,“ řekl náměstek pro digitalizaci a inovace MPO Petr Očko.

Potvrzeno podle Očka bylo například zachování stanice integrovaného záchranného systému či výstavba zelených pásů okolo zóny. Diskuse se týkala také rozsahu průmyslové zóny, dopadů na životní prostředí včetně zdrojů vody a elektřiny či dopravního napojení, uvedl.

Volkswagen

Investoři žalují Volkswagen za to, že se s nimi nechce bavit o lobbingu

Šest institucionálních investorů tento týden podalo žalobu na německý automobilový koncern Volkswagen. Podnik se totiž na výroční valné hromadě akcionářů odmítl bavit o tom, zda by jeho lobbistické aktivity mohly ohrozit jejich investice, píše agentura Reuters.

Přečíst článek

„Intenzivně pracujeme na nalezení společného konsensu ve všech bodech, které starostové a zástupci kraje přednesli. Cílem státu a investora je vyjít obcím maximální vstříc. Komunikace se zástupci obcí i kraje bude dále pokračovat,“ dodal Očko.

Oliver Blume, šéf Porsche, při IPO značky na burze ve Frankfurtu

Porsche v euforii. O úspěch z Frankfurtu se podělí. Zaměstnancům vyplatí štědré bonusy

Porsche se na burzovní parket přiřítilo velmi sebevědomě. Vedení automobilky se o frankfurtský úspěch chce podělit i se zaměstnanci. Vyplatí jim bonusy až 3000 eur.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme